Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οπαδός των Φρουρών της Επανάστασης ο δράστης της επίθεσης στον Rushdie – Κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας

tags :
Οπαδός των Φρουρών της Επανάστασης ο δράστης της επίθεσης στον Rushdie – Κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας
Ο Matar κατηγορείται επίσημα για απόπειρα δολοφονίας δεύτερου βαθμού και επίθεση δεύτερου βαθμού - 

O Salman Rushdie πίστευε ότι η Fatwa είχε λήξει

Σχετικά Άρθρα

O ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε ο Salman Rushdie κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εκδήλωνε συμπάθεια για τον σιιτικό εξτρεμισμό, αλλά και για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), όπως μετέδωσε το NBC στη Νέα Υόρκη, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Ο γεννημένος στην Ινδία Rushdie που πέρασε χρόνια κρυμμένος, μετά από την παρότρυνση του Ιράν προς τους μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν, μετά την έκδοση το Σεπτέμβριο 1988, των «Σατανικών στίχων» δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο λαιμό και στον κορμό του σώματος του, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης σε ένα αμφιθέατρο πολιτιστικού κέντρου στην Τσοτόκουα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Μετά από ένα χειρουργείο που διήρκησε για ώρες, ο Rushdie παρέμεινε διασωληνωμένος και μη ικανός να μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής.
Η αστυνομία προχώρησε στην αναγνώριση των στοιχείων του δράστη της επίθεσης.
Πρόκειται για τον 24χρονο Hadi Matar από το Φέιρβιου του Νιου Τζέρσεϊ που αγόρασε ένα εισιτήριο για την εκδήλωση Ιδρύματος Τσοτόκουα στα δυτικά της πολιτείας Νέας Υόρκης.
Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να διασταυρώσει άμεσα αν ο Matar έχει νομική εκπροσώπηση.

Απόπειρα δολοφονίας

Ο Matar κατηγορείται επίσημα για απόπειρα δολοφονίας δεύτερου βαθμού και επίθεση δεύτερου βαθμού.
Του απαγγέλθηκαν αυτές οι κατηγορίες και προφυλακίστηκε χωρίς εγγύηση.

O Salman Rushdie πίστευε ότι η Fatwa είχε λήξει

Μόλις δύο εβδομαδες πριν την χθεσινή επίθεση με μαχαίρι εναντίον του, ο συγγραφέας Salman Rushdie σε συνέντευξή του έλεγε πως ένιωθε ότι η ζωή του πλέον μπορεί να είναι φυσιολογική.
Αναφερόταν στις απειλές για την ζωή του που δεχόταν εδω και χρόνια από εξτρεμιστές μουσουλμάνους, μετά την έκδοση του βιβλίου του «Σατανικοί Στίχοι», το οποίο θεωρήθηκε βλάσφημο, αναγκάζοντάς τον να ζει ως κυνηγημένος.
Το περιοδικό Stern που του πήρε την συνέντευξη είχε σχεδιάσει να την δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα, αλλά μετά την επίθεση την δημοσίευσε άμεσα.
Σύμφωνα με το Stern o Rushdie, είχε φτάσει στο περιοδικό χωρίς καμία ασφάλεια, φαινόταν χαλαρός και επεσήμανε πως πέρασαν πλέον δεκαετίες από την Fatwa του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που καλούσε τους πιστούς του Ισλάμ να τον εκτελέσουν έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων (2,5 εκατομμυρίων λιρών).
Το 1998 το θρησκευτικό διάταγμα ακυρώθηκε επισήμως από το Ιραν, αλλά φαίνεται χωρίς αντίκρισμα .
Η επικήρυξη στην ουσία παραμένει ενεργή, ενώ ένα ημιεπίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα πρόσθεσε άλλα 500.000 δολ το 2012.
Μετά την επίθεση τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τον συγγραφέα ως «αποστάτη»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης