Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα IW: Η ανεργία στη Γερμανία ακολουθεί την ανοδική πορεία των ενεργειακών τιμών - Πρόβλεψη για πάνω από 300.000 νέους άνεργους

Έρευνα IW: Η ανεργία στη Γερμανία ακολουθεί την ανοδική πορεία των ενεργειακών τιμών - Πρόβλεψη για πάνω από 300.000 νέους άνεργους
Η ενέργεια ακριβαίνει συνεχώς ακόμη και μεσοπρόθεσμα

Εάν η τιμή του φυσικού αερίου διπλασιαστεί το φθινόπωρο, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί έως και κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2023, όπως δείχνουν οι νέες προσομοιώσεις του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) και σύμφωνα με τα στοιχεία 337.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του.
Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, η καθημερινή ζωή γίνεται όλο και πιο ακριβή για πολλούς Γερμανούς.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν και πάλι τον Ιούλιο κατά περισσότερο από 35%, οι τιμές των τροφίμων κατά σχεδόν 15% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Χάρη στα κυβερνητικά μέτρα, όπως το εισιτήριο των 9 ευρώ, ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε στο 7,5%, αλλά αυτά έχουν μόνο προσωρινό αποτέλεσμα και μια συνέχιση θα είχε το τίμημά της.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Έτσι, οι μελλοντικές προοπτικές είναι δυσοίωνες: οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν για ένα ακόμη κύμα τιμών.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι σπάνια και είναι πιθανό να γίνουν και πάλι σημαντικά ακριβότερα το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Αυτό είναι πιθανό να έχει αξιοσημείωτες επιπτώσεις στον πληθωρισμό, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί προσομοίωσης της IW: Εάν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κατά 50% από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο του 2022, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά άλλες 0,9 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο για το έτος αυτό και κατά άλλες 1,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2023.
Εάν η τιμή του φυσικού αερίου διπλασιαστεί - κάτι που φαίνεται ρεαλιστικό δεδομένης της τρέχουσας αύξησης των τιμών - ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατά μέσο όρο το 2022 και κατά σχεδόν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.

70 δισεκατομμύρια ευρώ απώλεια ΑΕΠ

Δραματικές εξελίξεις είναι επίσης ρεαλιστικές στην αγορά εργασίας: ένας διπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου μέχρι το τρίτο τρίμηνο θα οδηγούσε σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,1% κατά το τρέχον έτος, που αντιστοιχεί σε 30.000 άτομα.
Το 2023, 307.000 Γερμανοί θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.
Ο οικονομολόγος του IW Thomas Obst έχει επίσης υπολογίσει τις επιπτώσεις στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν: Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου διπλασιαστούν, θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος και κατά 2% το 2023, γεγονός που αντιστοιχεί σε απώλεια 70 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται, η ενέργεια παραμένει ακριβή

Ένα πράγμα είναι σαφές: η ενέργεια θα παραμείνει ακριβή μεσοπρόθεσμα, η προσφορά είναι ασταθής.
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να μετακυλήσουν το υψηλό κόστος στους καταναλωτές, αν θέλουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο μέλλον.
"Δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό οι επιπτώσεις των απωλειών παραγωγής που θα προέκυπταν αν το φυσικό αέριο σταματούσε εντελώς", λέει ο συγγραφέας της μελέτης Thomas Obst.
"Αυτό θα προκαλούσε πρόσθετους κλυδωνισμούς υψηλών τιμών στις αλυσίδες αξίας".

Συνολικά, ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται, τόσο στη Γερμανία όσο και στη ζώνη του ευρώ συνολικά.

"Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν άνοδο το 2023, αλλά μπορεί να μην καταλήξει σε τίποτα.
Ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία".
Οι εταιρείες καλούνται να βρουν νέους τρόπους για να παραμείνουν ανταγωνιστικές ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης