Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομισματικός πόλεμος: Το ρωσικό ταμείο θα αγοράζει γιουάν, ρουπίες, τουρκικές λίρες και... το colpo grossο με το χρυσό

Νομισματικός πόλεμος: Το ρωσικό ταμείο θα αγοράζει γιουάν, ρουπίες, τουρκικές λίρες και... το colpo grossο με το χρυσό
Σύμφωνα με τον κανόνα του προϋπολογισμού, η Ρωσία αγόραζε στο παρελθόν δολάρια και ευρώ για το NWF, αλλά όχι τα άλλα νομίσματα.
Σχετικά Άρθρα

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού νομισματικού συστήματος και την «αποδολαριοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει τα νομίσματα «φιλικών» χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία για να τα κρατήσει στο Εθνικό της Ταμείο Πλούτου (NWF), μη διαθέτντας τη δυνατότητα να αγοράζει δολάρια ή ευρώ λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μετά την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι εμμένει στην πολιτική της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, αλλά τόνισε ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθεί ένας κανόνας του προϋπολογισμού που εκτρέπει τα πλεονάζοντα έσοδα από το πετρέλαιο στο εθνικό ταμείο της χώρας.

Οι εναλλακτικές

Σε έκθεση για τη νομισματική πολιτική της για την περίοδο 2023 - 2025, η κεντρική τράπεζα είπε ότι συζητούνται τώρα διάφορες επιλογές για τον τρόπο επιστροφής στον δημοσιονομικό κανόνα και αναπλήρωσης του NWF, λαμβάνοντας υπόψη τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.
«Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για τη δυνατότητα εφαρμογής ενός λειτουργικού μηχανισμού για την αναπλήρωση/δαπάνη του NWF με νομίσματα φιλικών χωρών (γιουάν, ρουπίες, τουρκικές λίρες και άλλα)», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
Competition for US dollar intensifying – Ahead of the Herd
Ανησυχίες για ρευστότητα

Όπως εκτιμά το Reuters, ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ανεπαρκή ρευστότητα σε τέτοια νομίσματα και για τους πιθανούς κινδύνους για τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία, για παράδειγμα, εκτινάχθηκε σχεδόν στο 80% τον Ιούνιο, υψηλό 24 ετών.
Ο Alexey Zabotkin, ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας που παρουσίασε την έκθεση νομισματικής πολιτικής την Παρασκευή 12 Αυγούστου, δήλωσε ότι οι παράμετροι του νέου δημοσιονομικού κανόνα εξακολουθούν να εξετάζονται.
Σύμφωνα με τον κανόνα του προϋπολογισμού, η Ρωσία αγόραζε στο παρελθόν δολάρια και ευρώ για το NWF,  και όχι τα άλλα νομίσματα.
Ο κανόνας
Σταμάτησε τις καθημερινές αγορές συναλλάγματος στις αρχές του 2022 εν μέσω αυξημένης αστάθειας στο ρούβλι.
Το NWF διοικείται από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αποτελεί μέρος των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης γιουάν.
Αυτά ανήλθαν συνολικά σε περίπου 640 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο, από τα οποία σχεδόν τα μισά είχαν «παγώσει» υπό τις δυτικές κυρώσεις.
Chartbook #93: Russia's $720m per day gas windfall - the lopsided economic  war

Ο κανόνας

Σταμάτησε τις καθημερινές αγορές συναλλάγματος στις αρχές του 2022 εν μέσω αυξημένης αστάθειας στο ρούβλι.
Το NWF διοικείται από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αποτελεί μέρος των διεθνών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης γιουάν.
Αυτά ανήλθαν συνολικά σε περίπου 640 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο, από τα οποία σχεδόν τα μισά είχαν «παγώσει» υπό τις δυτικές κυρώσεις.

Η… χρυσή εποχή

Την ίδια ώρα, κατά τους τελευταίους μήνες, οι Ρώσοι αγόρασαν τόνους χρυσού από τράπεζες της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, την οποία επικαλείται το investing.com .
Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία από τραπεζικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα οποία, τους τελευταίους πέντε μήνες, μόνο η Sberbank πούλησε 10.9 τόνους χρυσού σε πολίτες.
Στα μέσα Απριλίου, η VTB ανακοίνωσε ότι πούλησε 2 τόνους χρυσού, αλλά έκτοτε δεν έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες. Η "Promsvyazbank" (PSB) πούλησε 1 τόνο ράβδους χρυσού σε τέσσερις μήνες.
Άλλες μεγάλες ρωσικές τράπεζες ανέφεραν επίσης αύξηση της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο, χωρίς όμως να δώσουν λεπτομέρειες για τις ποσότητες.

Κατάργηση του φόρο επί των κερδών

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό αυξάνεται πάντα σε περιόδους αστάθειας.
Στη Ρωσία, υποστηρίζεται επίσης από την κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στις συναλλαγές χρυσού.
Προηγουμένως, κατά τη μεταπώληση, ήταν αδύνατη η ανάκτηση του φόρου, διευκρινίζει η «Kommersant».
Τον Ιούνιο καταργήθηκε και ο φόρος επί των κερδών (13%) στις συναλλαγές χρυσού.
bne IntelliNews - Russia's international reserves up $3.6bn in one week to  $571bn
Οι προτιμήσεις σε ράβδους

Έτσι, οι τράπεζες αναφέρουν αύξηση της ζήτησης για χρυσό σε όλα τα μεγέθη ράβδων, αλλά η προτιμότερη είναι 1 κιλό.
Τώρα η ζήτηση για τα μεγαλύτερα «κοψίματα» ηρεμεί και τα μικρότερα βάρη προσελκύουν το ενδιαφέρον – στη «Rosselkhozbank» αναφέρουν ότι το 17% όλων των ράβδων που πωλούνται είναι των 5 γραμμαρίων.
Ακόμη και με την κατάργηση των φόρων, η αγορά χρυσού είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με αυτούς, ακόμη και η πιο μικρή γρατσουνιά στις μπάρες μπορεί να μειώσει την τιμή τους.
Ο μόνος λόγος για την αγορά επενδυτικού χρυσού είναι η προστασία από την υποτίμηση του ρουβλίου, προσθέτουν οι ειδικοί.
Ο Anton Chernyshev από την SberCIB υπενθυμίζει ότι η γεωπολιτική ένταση δεν οδηγεί πάντα σε σημαντική αύξηση της τιμής του χρυσού.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Για παράδειγμα, στις 2 Αυγούστου, λόγω της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi στην Ταϊβάν, η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στα 1,805 δολάρια ανά ουγγιά
Όμως την επόμενη κιόλας μέρα οι τιμές διορθώθηκαν στα 1780 δολάρια και τις επόμενες σε χαμηλότερα επίπεδα, επισημαίνει επίσης ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης