Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για πυρηνική προβοκάτσια – Οι Ουκρανοί εκβιάζουν και βομβάρδισαν ξανά το εργοστάσιο στη Zaporizhia

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για πυρηνική προβοκάτσια – Οι Ουκρανοί εκβιάζουν και βομβάρδισαν ξανά το εργοστάσιο στη Zaporizhia
Επλήγη η περίμετρος του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Νέοι βομβαρδισμοί πυροβολικού στόχευσαν την Πέμπτη (11/8/2022) την περίμετρο του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia του μεγαλύτερου την Ευρώπη, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος, κατηγορώντας τις δυνάμεις του Κιέβου για τους βομβαρδισμούς.
«Οι μαχητές του Zelensky βομβάρδισαν ξανά τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia», δήλωσε στο Telegram ο Volodymyr Rogov, μέλος της διοίκησης που εγκατέστησαν οι Ρώσοι σε αυτή την περιοχή της νότιας Ουκρανίας.
Από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανέφερε ότι το συγκρότημα όπου στεγάζεται ο πυρηνικός σταθμός βομβαρδίστηκε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.
Η Energoatom είπε ότι βομβαρδίστηκε πέντε φορές η περιοχή του εργοστασίου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας όπου αποθηκεύονται ραδιενεργά υλικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κανείς δεν τραυματίστηκε και η κατάσταση στο εργοστάσιο παραμένει υπό έλεγχο.

Πυρηνική τρομοκρατία

Η Ρωσία κατηγόρησε την Πέμπτη 11/8/2022 το Κίεβο για «πυρηνική τρομοκρατία», υποστηρίζοντας ότι ο ουκρανικός βομβαρδισμός του εδάφους του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφή χειρότερη από το περιβόητο ατύχημα του Chernobyl το 1986.
Την Τετάρτη, η G-7 και η ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία για τις απειλές που προέρχονται από την κατοχή του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia από τη Ρωσία, προτρέποντας τη Μόσχα να παραδώσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας στην κυβέρνηση στο Κίεβο.



Προειδοποίηση για προβοκάτσια

Για μεγάλη προβοκάτσια των Ουκρανών στην πυρηνική μονάδα της Zaporizhzhia είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα οι Ρώσοι, καθώς η κυβέρνηση Zelensky προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρώπη με την απειλή μίας πυρηνικής καταστροφής.
Τη σχετική ανακοίνωση - προειδοποίηση έκανε ο Rogov, μιλώντας στο Channel One, την ώρα που κλιμακώνεται η διεθνής ανησυχία για το ενδεχόμενο πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία προετοιμάζει μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση στον πυρηνικό σταθμό.
Ο σκοπός της πρόκλησης, σύμφωνα με τον Rogov, είναι ο εκβιασμός της Ευρώπης με την απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής και την απαξίωση της Ρωσίας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν επανειλημμένα επιτεθεί στο ZNPP.
Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia , είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και παρήγαγε το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.
Η εγκατάσταση με χωρητικότητα περίπου 6.000 μεγαβάτ αποτελείται από έξι μονάδες ισχύος.
Επί του παρόντος, ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί με το 70% της πλήρους δυναμικότητάς του, καθώς υπάρχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην απελευθερωμένη περιοχή της περιοχής Zaporozhye.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα παιχνίδια Ρωσίας - Ουκρανίας;

Εν τω μεταξύ, οι αναφορές για βομβαρδισμούς στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην κατεχόμενη από τη Ρωσία, Ουκρανία, έχουν αναζωπυρώσει φόβους για πυρηνική καταστροφή — αλλά οι ειδικοί παραμένουν βέβαιοι ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που μοιάζει με το Chernobyl είναι χαμηλός.
Το εργοστάσιο στη Zaporizhzhia, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων της Μόσχας από τον Μάρτιο, δέχτηκε αρκετές επιθέσεις το Σαββατοκύριακο.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν κατηγορίες για τα χτυπήματα, με την Ουκρανία να λέει ότι μια ρωσική επίθεση κατέστρεψε τρεις ανιχνευτές παρακολούθησης ραδιενέργειας.
Τα νέα για τα χτυπήματα προκάλεσαν γρήγορα διεθνή καταδίκη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres να χαρακτηρίζει «αυτοκτονική» «κάθε επίθεση» σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Rafael Mariano Grossi να προτρέπει και τα δύο μέρη να «επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» προκειμένου να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή.

Προειδοποιούν για τραγωδία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε την Πέμπτη (11/8/2022) ότι η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο στον - υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων - πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia που δέχεται βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης ανθρώπων από την περιοχή.
Η Ουκρανία και οι εγκατεστημένοι από τη Ρωσία τοπικοί αξιωματούχοι αλληλοκατηγορήθηκαν για νέους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής -τον μεγαλύτερο της Ευρώπης - που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία.
«Ο σταθμός βρίσκεται από σήμερα όχι μόνο στα χέρια του εχθρού, αλλά στα χέρια αμόρφωτων ειδικών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν να συμβεί μια τραγωδία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Denis Monastyrsky σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Φυσικά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το μέγεθος της τραγωδίας που θα μπορούσε να συμβεί εάν οι Ρώσοι συνεχίσουν τις ενέργειές τους εκεί», είπε.
Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες για τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής μεγέθους Chernobyl.
«Αυτό σημαίνει για εμάς ότι... πρέπει να προετοιμαστούμε για οποιοδήποτε σενάριο.
Οι κρατικές υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Περιφερειών συζητούν διάφορα σενάρια που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της εκκένωσης περιοχών», δήλωσε ο Monastyrsky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης