Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαφωνούν οι αξιωματούχοι της Fed για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων - Τι είπαν Evans - Kashkari

Διαφωνούν οι αξιωματούχοι της Fed για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων - Τι είπαν Evans - Kashkari
Υπέρ και κατά της επιβράδυνσης της αύξησης των επιτοκίων τοποθετήθηκαν οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed, που μίλησαν πρώτοι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

Tα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν σήμερα 10/8 συνιστούν την πρώτη «θετική» εξέλιξη επί των τιμών από τότε που η Fed ξεκίνησε τη σύσφιξη της πολιτικής της, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Charles Evans, αν και όπως συνέχισε, «η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει».

Evans: Στο 3,5% τα επιτόκια ως το τέλος του 2022

Με τις τιμές καταναλωτή αμετάβλητες σε σχέση με τον Ιούνιο αλλά 8,5% υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο πληθωρισμός είναι «απαράδεκτα υψηλός» και είναι πιθανό ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά τους που σήμερα βρίσκονται στη ζώνη των 2,25%-2,50% στο 3,25%-3,50% το 2022 και στο 3,75%-4,00% το 2023, πρόσθεσε ο Evans.
Οι παρατηρήσεις αυτές ωστόσο σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα περιορίσει το ρυθμό με τον οποίο αυξάνει τα επιτόκια της καθώς με βάση όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, για να πιάσει το στόχο της αύξησης των επιτοκίων της κατά 1%, δηλαδή κατά 100 μονάδες βάσης, στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της που είναι προγραμματισμένες έως το τέλος του 2022, η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αύξησή τους κατά 50 μονάδες βάσης και σε δύο αυξήσεις τους κατά 25 μονάδες βάσης.
«Προχωρήσαμε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αρκετά και πολύ γρήγορα», είπε ο κ. Evans.
«Νιώθω ότι βρισκόμαστε σε καλή θέση και μπορούμε να γίνουμε πιο περιοριστικοί εάν ο πληθωρισμός ξεφύγει από τον έλεγχο, περισσότερο από αυτό που πιστεύω», πρόσθεσε.
«Αν όμως τα πράγματα με τον πληθωρισμό βελτιωθούν πιο γρήγορα, δεν θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια τόσο πολύ όσο είπα. Τέλος πάντων νομίζω ότι είμαστε σε καλή θέση για να ενεργήσουμε έτσι κι αλλιώς ανάλογα με τα στοιχεία των επόμενων μηνών», κατέληξε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο.

Πιο hawkish ο Kashari, βλέπει  τα επιτόκια στο 3,9% ως το τέλος του 2022

Λίγες ώρες αργότερα, σε πιο hawkish τόνους μιλώντας, ο πρόεδρος της Fed της Μιννεάπολης, Neil Kashkari, δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στη θέση του ότι η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης ακόμη, στο 3,9% στο τέλος του έτους και στο 4,4% στο τέλος του 2023 για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Αν και ο Kashkari καλωσόρισε την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιούλιο, υπογράμμισε ότι η Fed απέχει «πάρα πολύ ακόμη από το να κηρύξει τη νίκη επί του πληθωρισμού», και πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά πάνω από το επίπεδο του 2,25% με 2,5% που βρίσκονται σήμερα.
Ο πρόεδρος της Fed της Μιννεάπολης απέρριψε τις προσδοκίες των αγορών ότι οι μειώσεις επιτοκιών θα αρχίσουν ξανά από τις αρχές του 2023, ως «μη ρεαλιστικές».
«Η Fed δεν θα το κάνει αυτό μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται για τα καλά σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2%» σημείωσε στο συνέδριο Aspen Idea.
Ο Kashkari αναγνώρισε ότι αν η κεντρική τράπεζα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τόσο ταχύ ρυθμό μπορεί να ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση και ότι μια ύφεση μπορεί να έρθει ακόμη και στο «εγγύς μέλλον», αλλά τόνισε ότι ο κίνδυνος δεν τον πτοεί.
«Οφείλουμε να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό πίσω στο 2%», κατέληξε




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης