Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία ζήτησε την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Zaporizhia – Σύγχυση με τις εκρήξεις σε Κριμαία και Kherson

H Ρωσία ζήτησε την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Zaporizhia – Σύγχυση με τις εκρήξεις σε Κριμαία και Kherson
ΝΑΤΟ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί

Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 11 Αυγούστου σε σχέση με τις ουκρανικές επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia (ZNPP).
Οι ρώσοι επιμένουν ότι τις επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό τις πραγματοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις και επιμένουν ότι οι ουκρανικές προκλήσεις δεν πρέπει να κρύβονται από το ευρύ κοινό».

Ποιος είναι ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhia NPP;

Είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, παρήγαγε το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.
Η χωρητικότητά του είναι περίπου 6 χιλιάδες μεγαβάτ, αποτελείται από έξι μονάδες ισχύος.
Από το 1996, ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhia NPP αποτελεί ξεχωριστό τμήμα της εθνικής εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Energoatom, που ελέγχεται από την Ουκρανία.
Τον Μάρτιο του 2022, το εργοστάσιο τέθηκε υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Τώρα ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί με το 70% της πλήρους δυναμικότητάς του, καθώς υπάρχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην περιοχή της Zaporizhia.
Στο μέλλον, σχεδιάζεται μέρος της ηλεκτρικής παραγωγής να μεταφερθεί στην Κριμαία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν επανειλημμένα χτυπήσει στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia.
Η στρατιωτική-πολιτική διοίκηση του Energodar ανέφερε ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε τη νύχτα της 7ης Αυγούστου έπεσε σχεδόν 400 μέτρα από μια από τις 6 εν λειτουργία μονάδες ισχύος. Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών στο πυρηνικό εργοστάσιο, τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε.

ΝΑΤΟ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί

Τη σημασία του να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία»
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Vijesti τόνισε ότι «είναι αδύνατο να προβλέψουμε πόσο καιρό θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Είναι σημαντικό να συνεχιστεί.
Πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία.
Φυσικά, όλη η στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη που παρέχουμε στην Ουκρανία έχει υψηλό κόστος, αλλά το κόστος της μη στήριξης της Ουκρανίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο», πρόσθεσε.

Σύγχυση με τις εκρήξεις σε Κριμαία και Kherson

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δεν έκανε καμία αναφορά για το Izyum παρά τους ισχυρισμούς δυτικών μέσων ότι σημειώθηκε ουκρανική αντεπίθεση σε αυτήν την περιοχή.
Αυτή η σιωπή αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη απόκλιση από την προηγούμενη ουκρανική κάλυψη του άξονα Kharkiv με Donetsk.

Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν μια σειρά από μεγάλες εκρήξεις βαθιά εντός της Ρωσοκρατούμενης Περιφέρειας της Kherson και της Κριμαίας στις 9 Αυγούστου, αλλά ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πάρει θλεση…
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι έγιναν μάρτυρες 12 δυνατών εκρήξεων στην αεροπορική βάση Saki στη Novofedorivka στη δυτική ακτή της Κριμαίας.
Το υλικό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε μόνο το μεγάλο σύννεφο καπνού και τα επακόλουθα του συμβάντος.
Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν επίσης ένα μεγάλο σύννεφο καπνού κοντά στη Novooleksiivka στην περιοχή Henichensk, κοντά στα σύνορα της Περιφέρειας Kherson με την Κριμαίας.
Ο Σύμβουλος της Διοίκησης της Περιφέρειας Χερσώνας Serhiy Khlan ανέφερε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις στη ρωσική βάση πυρομαχικών, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της ουκρανικής εμπλοκής στο περιστατικό.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι πολλά πυρομαχικά αεροσκαφών πυροδοτήθηκαν στους αποθηκευτικούς χώρους της αεροπορικής βάσης Saki λόγω κακής συντήρησης στα συστήματα πυρασφάλειας, απορρίπτοντας αναφορές ότι ουκρανικοί πύραυλοι ή δολιοφθορές στη στρατιωτική εγκατάσταση προκάλεσαν τις εκρήξεις.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι το περιστατικό δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές σε εξοπλισμό ρωσικής αεροπορίας. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Υγείας ισχυρίστηκε ότι πέντε άμαχοι τραυματίστηκαν στο περιστατικό.
Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν επίσης πυροσβέστες να σβήνουν ένα φλεγόμενο αεροπλάνο, κάτι που επίσης έρχεται σε αντίθεση με τον αρχικό ισχυρισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ρώσος αξιωματούχος στην Κριμαία ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι εκκενώνουν μόνο μερικούς κατοίκους σε σπίτια κοντά στην αεροπορική βάση, αλλά πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στην γέφυρα της Κριμαίας και την αναχώρηση πολλών minibus.
Η Ρωσίδα Margarita Simonyan υποστήριξε ότι το περιστατικό ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς και όχι επίθεσης με πύραυλο ή ρουκέτα. Ορισμένοι ρώσοι εικάζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν συστήματα τακτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που παρείχαν οι ΗΠΑ τύπου ATACMS.
Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν διαθέτουν τα συστήματα ATACMS.
Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία είχε χτυπήσει την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα τον Moskva το οποίο εν συνεχεία βυθίστηκε.
Κατά ορισμένους η Ουκρανία θα μπορούσε να έχει τροποποιήσει τους πυραύλους Neptune για χρήση χερσαίας επίθεσης (όπως έκαναν οι Ρώσοι αντιαεροπορικούς πυραύλους), αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση αυτή τη στιγμή.

Η Ρωσία εκτόξευσε έναν ιρανικό δορυφόρο σε τροχιά στις 9 Αυγούστου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών για την Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της Ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας Hassan Salariyah δήλωσε ότι ο δορυφόρος τηλεπισκόπησης, Khayyam, έχει ανάλυση κάμερας ενός μέτρου.
Ο Khayyam έχει ήδη αρχίσει να μεταδίδει δεδομένα τηλεμετρίας.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί ότι κάποιο άλλο κράτος θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα του δορυφόρου αλλά πολλές δυτικές μυστικές υπηρεσίες το διαψεύδουν.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά του Siversk και γύρω από το Bakhmut.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις βόρεια της πόλης του Donetsk και νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk κοντά στα σύνορα Zaporizhia - Donetsk.

Αρκετές μεγάλες εκρήξεις έπληξαν ρωσικές θέσεις κοντά στη Σεβαστούπολη και βόρεια της Κριμαίας, αλλά η Ρωσία δεν κατηγόρησε την Ουκρανία ενώ και η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη

Η Ρωσία εκτόξευσε έναν δορυφόρο επιτήρησης για το Ιράν.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στο Izyum, αλλά το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δεν αναφέρθηκε στο θέμα…

Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι τα τάγματα εθελοντών που σχηματίστηκαν πρόσφατα είναι υπεύθυνα για μεγάλο μέρος του τομέα Izyum.

Ανατολική Ουκρανία

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο και οι τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν οικισμούς βόρεια, δυτικά και νότια του Izyum και κατά μήκος των συνόρων της Περιφέρειας Kharkiv-Donetsk στην κατεύθυνση Slovyansk στις 9 Αυγούστου.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις ανατολικά του Siversk στις 9 Αυγούστου.
Το ουκρανικό πυροβολικό ανάγκασε τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν από μια απόπειρα χερσαίας επίθεσης στην περιοχή Spirne (13 χλμ. νοτιοανατολικά του Siversk).
Οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν ομοίως μετά από μια προσπάθεια αναγνώρισης κοντά στο Ivano-Darivka (10 χλμ. νοτιοανατολικά του Siversk) μετά τον ουκρανικό βομβαρδισμό.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να βομβαρδίζουν το Siversk και τους κοντινούς οικισμούς και στόχευσαν με αεροπορική επιδρομή τη Hryhorivka.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλές χερσαίες επιθέσεις στην περιοχή Bakhmut στις 9 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναγνώρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επιτυχημένη προέλαση προς την κατεύθυνση Vershyna (13 χλμ. νοτιοανατολικά του Bakhmut) καθώς και αποτυχημένες επιθετικές επιχειρήσεις προς Yakovlivka και Zaitseve.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις προσπάθειες των ρωσικών αναγνωρίσεων γύρω από το Pidhorodne (5 χλμ. βορειοανατολικά του Bakhmut), το Vesele (10 km βορειοανατολικά του Soledar), το Yakovlivka (6 km βορειοανατολικά του Soledar), το Soledar και το Bakhmut.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ενίσχυσαν τους ισχυρισμούς του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) Vitaly Kiselev ότι το 6ο Σύνταγμα Κοζάκων του LNR έχει εν μέρει καταλάβει και κατέχει τμήματα του εργοστασίου γύψου Knauf Gips Donbas νοτιοανατολικά του Soledar.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει μόνο περίπου 10 km στην κατεύθυνση Bakhmut τις τελευταίες 30 ημέρες, και αυτές οι σταδιακές προόδους κατά μήκος του άξονα Bakhmut αποτελούν το πιο επιτυχημένο μέτωπο της Ρωσίας κατά μήκος του άξονα του Donbass.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές σε οικισμούς στην κατεύθυνση προς Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις βορειοδυτικά της πόλης Donetsk στις 9 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν αποτυχημένες επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Krasnohorivka (16 χλμ βόρεια της πόλης Donetsk), Avdiivka (15 km βόρεια της πόλης Donetsk) και Pisky (11 χλμ βορειοδυτικά της πόλης του Donetsk)
Οι ρώσοι ωστόσο επιμένουν ότι ελέγχουν το Pisky στις 9 Αυγούστου.
Επίσης οι ρώσοι ισχυρίζονται ότι σημείωσαν εδαφικά κέρδη στην κατεύθυνση Avdiivka.

Νότιος Άξονας – Kherson και Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις διατήρησαν αμυντικές θέσεις κατά μήκος του νότιου μετώπου και δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις στις 9 Αυγούστου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές στο Bila Krynytsya και στο Andriivka, κοντά στο ουκρανικό προγεφύρωμα στον ποταμό Inhulets, και στις ουκρανικές θέσεις στο Olhine και την Osokorkivka κοντά στα σύνορα της περιφέρειας Kherson-Dnipropetrovsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επίσης εναέρια αναγνώριση στη βόρεια περιφέρεια της Kherson και συνέχισαν να βομβαρδίζουν κατά μήκος της γραμμής επαφής στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την πρώτη γραμμή της Περιφέρειας Zaporizhia υπέρ των προσπαθειών της Περιφέρειας Donetsk και Kherson.
Ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Zaporizhia, Oleksandr Starukh, σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν περιοδικά δυνάμεις στην περιφέρεια Zaporizhia για να τις αναδιανέμουν στις κατευθύνσεις του Donetsk ή της Kherson.
Ο Starukh πρόσθεσε ότι η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση αξιολογεί ως χαμηλό τον κίνδυνο ρωσικής επιθετικής επιχείρησης στην περιφέρεια Zaporizhia, αλλά διευκρίνισε ότι οι επιχειρήσεις μάχης συνεχίζονται στα σύνορα Zaporizhia-Donetsk
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση δεν ανέφερε καμία αλλαγή στη σύνθεση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιφέρεια της Kherson στις 9 Αυγούστου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν χρησιμοποιώντας συστήματα πυροβολικού που βρίσκονται στο έδαφος του Πυρηνικού Σταθμού της Zaporizhia (NPP).
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 80 ρουκέτες Grad MLRS στη Νικόπολη από θέσεις βολής στην απέναντι όχθη της δεξαμενής Kakhovka.
Ο Starukh δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το έδαφος του NPP Zaporizhia για να βομβαρδίσουν τη Nikopol και χρησιμοποιούν το εργοστάσιο ως πυρηνική ασπίδα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν αρκετές εκρήξεις σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών στον Νότιο Άξονα στις 8 και 9 Αυγούστου.
Ο Σύμβουλος της Διοίκησης της Περιφέρειας Χερσώνας Serhiy Khlan ανέφερε ότι μια ρωσική αποθήκη πυρομαχικών υπέστη μικρές ζημιές στη Novooleksiivka κοντά στο Henichensk (περίπου 35 χλμ. βόρεια των συνόρων της Κριμαίας).
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν μια σειρά εκρήξεων στη ρωσική αεροπορική βάση Saki στην κατεχόμενη Novofedorivka, στη δυτική ακτή της Κριμαίας.
Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης ανέφερε επίσης 10 εκρήξεις σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στο δυτικό τμήμα της Μελιτόπολης
Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για τα χτυπήματα στη ρωσική στρατιωτική υποδομή
w1_3.png

w2_4.png
w3_3.png
w4_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης