Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το SPD δεν διώχνει τον Schroder - Κανένα... πταίσμα η προσωπική φιλία με τον Putin - Μπλόκο σε 17 προτάσεις

Το SPD δεν διώχνει τον Schroder - Κανένα... πταίσμα η προσωπική φιλία με τον Putin - Μπλόκο σε 17 προτάσεις
Η επιτροπή έκρινε ότι η δέσμευση του Schröder στις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι προσπάθειες να διατηρηθούν οι εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας «δεν βλάπτουν» τους Σοσιαλδημοκράτες
Σχετικά Άρθρα

Η Επιτροπή Διαιτησίας του SPD της υποπεριφέρειας του Αννόβερου απέρριψε 17 προτάσεις αποβολής του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Schröder από το κόμμα, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, η προσωπική φιλία του Schröder με τον Putin «δεν παραβιάζει τον καταστατικό του SPD», αλλά είναι «προσωπική υπόθεση» του πρώην καγκελαρίου.
Επιπλέον, η επιτροπή έκρινε ότι η δέσμευση του Schröder στις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι προσπάθειες να διατηρηθούν οι εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας «δεν βλάπτουν» τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το SPD δεν είδε κανένα λόγο να εκδιώξει τον Schröder

Έτσι σοσιαλδημοκράτης θα παραμείνει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.
Στην ανακοίνωση του SPD σημειώνεται ότι ο Schröder «δεν παραδέχτηκε την ενοχή του για την παραβίαση του καταστατικού του κόμματος».
Τη διαδικασία για στέρηση κομματικής κάρτας κίνησαν 17 περιφερειακοί κομματικοί σύλλογοι.
Ο Schröder έχει επικριθεί ότι είναι «κοντά με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ρωσικό τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Σύμφωνα με πολλούς κομματικούς συντρόφους, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, «δεν απομακρύνθηκε αρκετά από τη Ρωσία».
Η απόφαση της επιτροπής διαιτησίας μπορεί να προσβληθεί, γράφει η Süddeutsche Zeitung.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής διαιτησίας, η προσωπική φιλία του Schröder με τον Putin «δεν παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του SPD».
Είναι « ιδιωτικό θέμα» του πρώην καγκελαρίου.
Επιπλέον, «δεν είναι γνωστό αν ο Schröder ενθαρρύνει» τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου.
«Σίγουρα, θα ήταν επιθυμητό και σκόπιμο ο Σοσιαλδημοκράτης να αποστασιοποιηθεί πιο ξεκάθαρα» από τη σύγκρουση και να μην τη θεωρούσε απλώς «λάθος» , όπως κάνει ο Schröder, σημειώνει το συμπέρασμα.
Όμως «με τις δηλώσεις του ο Schröder δεν υπερβαίνει τόσο το πρόγραμμα και τις αρχές του SPD που χρειάζεται το κόμμα να πάψει να τις ανέχεται».
Όπως αναφέρεται στην επιτροπή διαιτησίας, ο Schröderδεν ζήτησε εχθροπραξίες στην Ουκρανία και δεν δικαιολόγησε τη ρωσική επιχείρηση στο έδαφός της.
Και, τέλος, η δέσμευση της πρώην καγκελαρίου στις ρωσικές εταιρείες και οι προσπάθειες διατήρησης των εξαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία στη Γερμανία «δεν βλάπτουν το κόμμα», αναφέρει το συμπέρασμα.
Εάν η πιθανότητα «άσκησης οικονομικής και πολιτικής πίεσης στη Γερμανία με αυτόν τον τρόπο ήταν παραβίαση των αρχών της αλληλεγγύης, τότε αυτό θα πρέπει να ισχύει εξίσου και για τα μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από το SPD».
Άλλωστε, αυτοί είναι υπεύθυνοι για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Ο συμπρόεδρος του SPD Lars Klingbeil σχολίασε την απόφαση της επιτροπής διαιτησίας: «Ο Gerhard Schröder είναι ήδη πολιτικά απομονωμένος στο SPD με τις θέσεις του».

Οι θέσεις Schröder και οι συναντήσεις με Putin 

Ο Schröder προσπάθησε να έρθει πιο κοντά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης προσωπικά με τον εκτελούντα καθήκοντα προέδρου της κυβέρνησης και στη συνέχεια τον πρόεδρό της Putin, ενώ ήταν ακόμη στη θέση του γερμανού καγκελαρίου.
Μετά την αποχώρησή του από το γραφείο, εργάστηκε σε διάφορες ρωσικές ενεργειακές εταιρείες.
Ο πρώην καγκελάριος ηγείται των επιτροπών των μετόχων των εταιρειών που διαχειρίζονται τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream AG και Nord Stream 2 AG.
Τον Μάιο του 2022, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft και απέσυρε τη συγκατάθεσή του από την υποψηφιότητά του στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom.
Οι δραστηριότητές του επικρίθηκαν επανειλημμένα στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του SPD.
Η κριτική εντάθηκε αφού, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ηγεσία του κόμματος προέτρεψε τον Schröder να αποχωρήσει από το SPD και διάφορα τμήματα του κόμματος υπέβαλαν αιτήσεις απαιτώντας να αφαιρεθεί η κάρτα μέλους του Schröder
Η τελευταία φορά που ο Schröder βρέθηκε στη Μόσχα ήταν πριν από δύο εβδομάδες.
Συναντήθηκε επίσης με τον Πούτιν.
Μετά την επιστροφή του στην πατρίδα του είπε σε συνέντευξή του:
«Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει να βρει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων».
Προτείνει ότι ίσως τα μέρη να μπορέσουν να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία. Σύμφωνα με τον Schröder, η επέμβαση στην Ουκρανία ήταν «λάθος της Μόσχας».
Στα μέσα Ιουλίου στο Αννόβερο, μια τριμελής επιτροπή διαιτησίας εξέτασε 17 αιτήσεις.
Μόνο μέλη του SPD επιτρεπόταν να παρευρεθούν στις συνεδριάσεις.
Ο ίδιος ο Schröder δεν εμφανίστηκε και δεν έστειλε δικηγόρο.
Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας, θα μπορούσαν να ληφθούν διάφορες αποφάσεις: από επίπληξη έως την αναστολή των δικαιωμάτων μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα έως τον αποκλεισμό από το κόμμα.
Το τελευταίο, ωστόσο, είναι εφικτό μόνο «αν ένα μέλος παραβίασε εσκεμμένα το καταστατικό ή τις αρχές του κόμματος και αυτό της προκάλεσε σοβαρή ζημιά», σημειώνει το καταστατικό του SPD. Το SPD ανέφερε ότι και οι 17 αιτούντες υπέβαλαν αναφορά στην επιτροπή διαιτησίας ειδικά για τον αποκλεισμό του Schröder από το κόμμα.
Η απόφαση της επιτροπής διαιτησίας μπορεί να ασκηθεί έφεση εντός δύο εβδομάδων - στην περίπτωση αυτή, η υπόθεση θα μεταφερθεί σε ανώτερη αρχή, την επιτροπή διαιτησίας του SPD της εκλογικής περιφέρειας του Ανόβερου.
Μπορεί να φτάσει ακόμη και στην ομοσπονδιακή επιτροπή διαιτησίας, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης