Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Εκφοβισμός Τύπου και παράνομες πρακτικές

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Εκφοβισμός Τύπου και παράνομες πρακτικές
«Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, αλλά η παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων είναι έγκλημα κατά της δημοκρατίας», αναφέρει η ΕΟΔ
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις νομικές ενέργειες που αποσκοπούν στη φίμωση και τον εκφοβισμό του Τύπου στο πλαίσιο του σκανδάλου των παράνομων κυβερνητικών πρακτικών στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα των υποκλοπών δημοσιογράφων και πολιτικών.
Η ΕΟΔ καταδικάζει ειδικότερα την καταχρηστική δίωξη που άσκησε την Παρασκευή 5 Αυγούστου ο Γρηγόρης Δημητριάδης, παραιτηθείς σύμβουλος και ανιψιός του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη, Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρογιάννου, καθώς και κατά της ιστοσελίδας Reporters United και της Εφημερίδας των Συντακτών.

Εκφοβισμός Τύπου

«Απαιτούμε την άμεση απόσυρση αυτών των καταγγελιών, οι οποίες αποσκοπούν μόνο στον εκφοβισμό του Τύπου και στην αποτροπή της αποκάλυψης των παράνομων και αντιδημοκρατικών πρακτικών όσων βρίσκονται στην εξουσία στην Ελλάδα», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΟΔ Maja Sever.

Όπως αναφέρει η ΕΟΔ, «στις 29 Ιουλίου, ο Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, παραδέχτηκε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι υπηρεσίες του παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη από τις 15 Μαΐου έως τις 12 Αυγούστου 2020.
Έγινε γνωστό ότι ο δημοσιογράφος παρακολουθούνταν επίσης από το spyware Predator από τις 12 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021».

Φως στις παράνομες υποκλοπές

«Καλούμε τις ελληνικές δικαστικές αρχές να ενεργοποιήσουν τις δικαστικές έρευνες σε ιδιωτικούς και δημόσιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό, οι οποίοι χρησιμοποιούν το λογισμικό Predator για να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της EΟΔ Ricardo Gutiérrez.
«Τους καλούμε να ρίξουν φως στις παράνομες υποκλοπές δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες πληροφοριών και να εντοπίσουν και να καταδικάσουν τους υπεύθυνους.
Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, αλλά η παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων είναι έγκλημα κατά της δημοκρατίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης