Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άβολη... πραγματικότητα - Οι πλούσιες χώρες της G20 γυρνούν την πλάτη στη Δύση για απομόνωση Ρωσίας, Κίνας

Άβολη... πραγματικότητα - Οι πλούσιες χώρες της G20 γυρνούν την πλάτη στη Δύση για απομόνωση Ρωσίας, Κίνας
Εξεπλάγησαν οι ηγέτες από το μπλόκο της G20....
Σχετικά Άρθρα
Ξεκινώντας το παγκόσμιο... tour σε μια απέλπιδη προσπάθεια να πείσουν άλλες χώρες να ενταχθούν στις αντιρωσικές κυρώσεις, οι δυτικοί ηγέτες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν την απροθυμία των μελών της G20 να υποστηρίξουν τις άγριες... διαθέσεις τους για τον αντιρωσικό πόλεμο γράφει το Bloomberg.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πολλές χώρες του κόσμου δεν ήταν έτοιμες να θυσιάσουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα και τους μακροχρόνιους δεσμούς τους με τη Μόσχα υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.
Επιπλέον, οι φτωχές χώρες είναι πολύ πιο κοντά σε μια πολιτική που βασίζεται σε συγκεκριμένη υποστήριξη, η οποία εφαρμόζεται από τη Μόσχα και το Πεκίνο, αντί να εστιάζουν στο μότο των ΗΠΑ για «κοινές αξίες».

Η πολύκροτη συνάντηση

Όταν οι ηγέτες της G7 συναντήθηκαν στις Βαυαρικές Άλπεις τον Ιούνιο του 2022, υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία « σοβαρά και μακροπρόθεσμα», αλλά τα μέλη της G20 ήταν λιγότερο πρόθυρα, γράφει το Bloomberg.
Υποτίθεται ότι η G20, η οποία αποτελείται από χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% της παγκόσμιας οικονομίας, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων στον κόσμο σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ωστόσο, μόνο τα μισά μέλη της εντάχθηκαν στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημειώνει η εφημερίδα.
Οι αξιωματούχοι από μια μικρή ομάδα πλούσιων χωρών ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξουν μια πιο σκληρή οικονομική πολιτική εναντίον της Ρωσία, ωστόσο εξεπλάγησαν από την έλλειψη υποστήριξης από τα κράτη της G20, ακόμα κι αν αυτές οι χώρες δεν βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Blinken αντιμετώπισε αυτήν την «άβολη πραγματικότητα» κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική: μεγάλο μέρος του κόσμου δεν είναι έτοιμο να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στις προσπάθειές τους να απομονώσουν τη Ρωσία του Προέδρου Putin, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.
Αυτό καθιστά δυσκολότερη τη συμφωνία για δυτικές παγκόσμιες πρωτοβουλίες, όπως το ανώτατο όριο της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει τον Putin και τον Xi Xiping να επιδιώξουν τους δικούς τους παγκόσμιους στόχους, σημειώνει το άρθρο.
Όπως τονίζει το Bloomberg, η Κίνα αποδείχθηκε ότι ήταν ο κύριος παρεκκλίνων, που δήλωσε «απεριόριστη φιλία» με τη Ρωσία λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη μιας στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ρωσικό πετρέλαιο και Κίνα....

Οι δαπάνες της Κίνας για ρωσικό πετρέλαιο έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από την έναρξη της σύγκρουσης, ξοδεύοντας 72% περισσότερο σε ρωσικές αγορές ενέργειας τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ωστόσο, το Πεκίνο απέχει πολύ από το να αγνοεί τις εκκλήσεις να «απομονώσει» το Κρεμλίνο, σημειώνει το δημοσίευμα.
Για παράδειγμα, ο Ινδός πρωθυπουργός μίλησε στο τηλέφωνο με τον Putin την 1η Ιουλίου για την οικοδόμηση εμπορικών δεσμών και ο ηγέτης της προεδρικής κούρσας της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε όχι μόνο τη Ρωσία αλλά και την Ουκρανία για τη σύγκρουση.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής  επέκρινε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Η Τουρκία, με τη σειρά της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμωρία της Ρωσίας θα έβλαπτε τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Άγκυρας.
Ένας από τους λόγους της αυτοσυγκράτησης μεταξύ των χωρών του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου , το Bloomberg αποκαλεί οικονομική αναγκαιότητα.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής εγγύτητας με τη Μόσχα, της ανησυχίας για σημάδια αποχώρησης των ΗΠΑ και της δυσπιστίας προς τις πρώην αποικιακές δυνάμεις που τροφοδοτούνται από την αίσθηση της υποκρισίας τους.

Άγονος κόπος ΗΠΑ

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να οικοδομήσουν έναν συνασπισμό δημοκρατιών εναντίον του Πεκίνου έχουν επίσης περιορισμένα αποτελέσματα.
Τα μέλη της G20, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας που φιλοξενεί φέτος, συνεχίζουν να υπογράφουν μεγάλες συμφωνίες με κινεζικές κρατικές εταιρείες και το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει υπέρ του Πεκίνου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα και διατηρεί φιλικούς δεσμούς με το Πεκίνο.
Το Ριάντ δεν χρειάζεται να διαλέξει μεταξύ της αμερικανικής και της κινεζικής τεχνολογίας, «όπως ακριβώς μπορείς να έχεις McDonald's και Burger King στον ίδιο δρόμο», είπε η πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, πριγκίπισσα Reema bint Bandar στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψη του προέδρου Joe Biden στο βασίλειο τον περασμένο μήνα. .
Μια τόσο διαφορετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική έχει δημιουργήσει ανταγωνισμό για επιρροή, γράφει η εφημερίδα.
Έτσι, ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε προκλητικά την Αργεντινή, την Ινδονησία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, που αρνήθηκαν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στη σύνοδο κορυφής της G7 αφιερωμένη στην Ουκρανία στα τέλη Ιουνίου.

Η αντίδραση της Αφρικής 

Ο αγώνας για την «ήπια δύναμη» εκτυλίχθηκε και στην Αφρική, την οποία επισκέφθηκε πρώτα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov και στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος Macron.
Όπως υποστηρίζει το άρθρο, η Ρωσία ενεργεί στην Αφρική ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας, η οποία αντιμετωπίζει κάθε μικροσκοπική αφρικανική χώρα με τεράστια προσοχή που οι χώρες της ηπείρου δεν μπορούν να λάβουν από την Ουάσιγκτον.
Η Κίνα γνωρίζει ότι κάθε αφρικανικό κράτος έχει φωνή στα Ηνωμένα Έθνη και στους θεσμούς τους και η προσέγγισή της αποδίδει καρπούς.
Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ έστειλαν επιστολή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζοντας την Κίνα για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, την οποία υπέγραψαν 47 χώρες, κυρίως ευρωπαίοι σύμμαχοι. Η Κούβα απάντησε με δήλωση υποστήριξης της Κίνας, την οποία υπέγραψαν 62 χώρες.
Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken να ταξιδέψει από την Ασία στη Νότια Αφρική στις 7 Αυγούστου και στη συνέχεια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ρουάντα, μοιάζει με μια προσπάθεια να αντιστρέψει τους όρους όχι μόνο εναντίον της Κίνας, αλλά και κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Πρόεδρος Biden είπε ότι θα χαρεί να δει Αφρικανούς ηγέτες στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο για μια σύνοδο κορυφής με επίκεντρο τις «κοινές αξίες» για την «προώθηση της νέας οικονομικής δέσμευσης».
Εκτός από την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ασφάλεια, ο Biden είπε ότι η συνάντηση «θα ενισχύσει τη δέσμευση των ΗΠΑ και της Αφρικής στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Maria Repnikova, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παγκόσμιων Επικοινωνιών στο Georgia State University, η ρεαλιστική χρήση της «ήπιας δύναμης» από την Κίνα — η οποία επικεντρώνεται στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και των θέσεων εργασίας και στην επίδειξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων και της προόδου της στη μείωση της φτώχειας — συχνά αντηχεί περισσότερο στο Παγκόσμιος Νότος» από τον προσανατολισμό των αξιών των ΗΠΑ.
Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιεί «διάφορους τρόπους για να προσφύγει στον «Παγκόσμιο Νότο» και να ενεργήσει για λογαριασμό του ως υπερασπιστής του», είπε η Ρεπνίκοβα. Σύμφωνα με αυτήν, η επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική είναι μικρότερη από αυτή της Κίνας, αλλά λειτουργεί πολύ σε εργαλεία ήπιας ισχύος μέσω των κοινωνικών δικτύων και της διπλωματικής γλώσσας.
Σύμφωνα με τη Repnikova, αυτή η προσέγγιση εφαρμόζεται όχι μόνο στην Αφρική, αλλά και στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Έτσι, η Ρωσία έχει προμηθεύσει αυτές τις χώρες με το εμβόλιο της κατά του COVID-19 και η Κίνα επενδύει πολλά στην ανάπτυξή τους.
Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo παραδοσιακά αρνείται να συμμετάσχει σε ένα από τα στρατόπεδα και δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις να αποκλειστεί ο Putin από τη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο. Ως αποτέλεσμα, κάλεσε τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Μπαλί.
Σύμφωνα με τη Repnikova, τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πώς ο ανταγωνισμός για επιρροή γίνεται μέρος της καθημερινής πρακτικής. Αυτή η κατάσταση καθιστά απίθανο τα κράτη να αλλάξουν τις θέσεις τους.
«Εκτός κι αν προταθεί κάτι πολύ σημαντικό », προσθέτει ο ειδικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης