Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pelosi (ΗΠΑ): Η επίσκεψη μου στην Ταϊβάν δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo

Pelosi (ΗΠΑ): Η επίσκεψη μου στην Ταϊβάν δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo
Στην Ιαπωνία τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία η Nancy Pelosi
Σχετικά Άρθρα

Στη σκιά των στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας περιμετρικά της Ταϊβάν που έχει φέρει τις δύο χώρες να βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ακόμα και μιας γενικευμένης σύρραξης, η «πέτρα του σκανδάλου», η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi υποστήριξε ότι η επίσκεψη της στην Ταϊβάν δεν είχε ως σκοπό να αλλάξει το status quo.
Η Pelosi, η οποία βρίσκεται στην Ιαπωνία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία, αναφέρθηκε στην επίσκεψη της στην Ταϊβάν, στην οποία εξέφρασε και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ.
«Είπαμε από την αρχή ότι η αντιπροσωπεία εδώ δεν έχει να κάνει με την αλλαγή του status quo στην Ταϊβάν ή στην ευρύτερη περιοχή» είπε η Pelosi κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Fumio Kishida.
Όπως είπε οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν, αναφέροντας πως η Κίνα χρησιμοποίησε την επίσκεψη της ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε αυτές τις πρωτοφανείς ασκήσεις.
Η Pelosi υποστήριξε ότι δεν θα αποφασίσουν οι Κινέζοι που θα ταξιδεύουμε, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη της είχε να κάνει με τον «Taiwan Relations Act που ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1979 και ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν, καθώς και τη σχέση ΗΠΑ/Κίνας, όλα τα κείμενα των νόμων και των συμφωνιών που ορίζουν τις σχέσεις μας».
«Η Ταϊβάν είναι μια από τις πιο ελεύθερες χώρες στον κόσμο.
Η Δημοκρατία τους ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί.
Η οικονομία τους ευημερεί, έχουμε δει την επιτυχία τους με τους ημιαγωγούς.
Αλλά ευημερούν και η διακυβέρνηση τους, η προστασία των LGBTQ και σε όλους τους τομείς» υποστήριξε η Pelosi.

Σοβαρό πρόβλημα

Από την πλευρά του ο Kishida, αναφερόμενος στις εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν, ορισμένοι εκ των οποίων κατέπεσαν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, έκανε λόγο για «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας».
«Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας» ανέφερε ο Kishida, επισημαίνοντας ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης