Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επισήμως η Ρωσία υπομένει τις κυρώσεις, ανεπισήμως εξάγει ορυκτά 1 δισ. δολ. ημερησίως – Ο ρόλος της Ελβετίας

Επισήμως η Ρωσία υπομένει τις κυρώσεις, ανεπισήμως εξάγει ορυκτά 1 δισ. δολ. ημερησίως – Ο ρόλος της Ελβετίας

Οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και των καυσίμων επέτρεψαν στα ρωσικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο να αυξηθούν

Παρά τις εκτεταμένες κυρώσεις και τις απαγορεύσεις εισαγωγών, ο τεράστιος ενεργειακός τομέας της Ρωσίας συνεχίζει να ευδοκιμεί, με τη χώρα να καταφέρνει να εξάγει ορυκτά καύσιμα αξίας σχεδόν 1 δισ. δολαρίων την ημέρα.

Πράγματι, οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και των καυσίμων επέτρεψαν στα ρωσικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο να αυξηθούν ακόμη και μετά τις κυρώσεις που ανάγκασαν τον όγκο των εξαγωγών να υποχωρήσει.
Άλλωστε, δεν υπάρχει έλλειψη «πρόθυμων» αγοραστών που παρατάσσονται για φθηνά ρωσικά καύσιμα, ούτε υπάρχει έλλειψη μεσαζόντων που τα συνδέουν με ρωσικές εταιρείες ενέργειας.

Ποιοι είναι οι αγοραστές

Το ενδιαφέρον είναι ποιοι είναι οι αγοραστές.
Αγοραστές είναι οι γιγάντιοι εμπορικοί οίκοι της Ελβετίας Vitol, Glencore και Gunvor καθώς και η Trafigura της Σιγκαπούρης, οι οποίοι συνέχισαν να σηκώνουν μεγάλους όγκους ρωσικού αργού και προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ, εν μέσω εκτεταμένων δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Η Vitol έχει δεσμευτεί να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά συνεχίζει τις αγορές.
Η Trafigura υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει να αγοράζει αργό από την κρατική Rosneft της Ρωσίας έως τις 15 Μαΐου, αλλά είναι ελεύθερη να αγοράζει φορτία ρωσικού αργού από άλλους προμηθευτές.
Η Glencore έχει υποσχεθεί ότι δεν θα εισέλθει σε καμία «νέα» εμπορική δραστηριότητα με τη Ρωσία, αλλά φαίνεται πρόθυμη να διατηρήσει προηγούμενες συμφωνίες.
Εν τω μεταξύ, η Ινδία και η Κίνα έχουν αναπληρώσει μεγάλο μέρος των χαμένων αγορών για ρωσικά καύσιμα.

Αυξάνονται οι εισαγωγές από τη Ρωσία

Η Ινδία δεν υπήρξε ποτέ μεγάλος αγοραστής ρωσικού αργού, παρόλο που έπρεπε να εισάγει το 80% των αναγκών της.
Σε ένα τυπικό έτος, η Ινδία εισάγει μόλις το 2-5% του αργού της από τη Ρωσία, περίπου το ίδιο ποσοστό που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν ανακοινώσουν την 100% απαγόρευση των ρωσικών ενεργειακών εμπορευμάτων.
Πράγματι, η Ινδία εισήγαγε μόνο 12 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού το 2021, με το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της να προέρχεται από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Νιγηρία.
Όμως, τον Μάιο, εμφανίστηκαν αναφορές για «σημαντική άνοδο» στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου με προορισμό την Ινδία.
Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, η Ινδία ξόδεψε 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα τους πρώτους τρεις μήνες μετά την εισβολή, περισσότερο από πέντε φορές την αξία του πριν από ένα χρόνο.
Ωστόσο, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών ενεργειακών εμπορευμάτων, ξοδεύοντας 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο έως το τέλος Μαΐου, σχεδόν διπλάσιο από το ποσό ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι τιμές;

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), το αργό Urals από τη Ρωσία προσφέρθηκε σε εκπτώσεις ρεκόρ.
Η Ellen Wald, πρόεδρος της Transversal Consulting, είπε ότι μερικές εταιρείες εμπορίας εμπορευμάτων -όπως η Glencore και η Vitol-- προσέφεραν εκπτώσεις 30 και 25 δολαρίων ανά βαρέλι, αντίστοιχα, για το μείγμα Urals.
Τα Urals είναι το κύριο μείγμα που εξάγει η Ρωσία.
"Σήμερα, τα κίνητρα της κυβέρνησης της Ινδίας είναι οικονομικά και όχι πολιτικά.
Η Ινδία θα αναζητά πάντα μια συμφωνία στη στρατηγική της για τις εισαγωγές πετρελαίου.
Είναι δύσκολο να μην λάβεις έκπτωση 20% στο αργό όταν εισάγεις το 80-85% του πετρελαίου σου, ιδιαίτερα μετά την πανδημία και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης», δήλωσε ο Samir N. Kapadia, επικεφαλής εμπορίου στην εταιρεία συμβούλων Vogel Group.

Μικρότερες εμπορικές εταιρείες

Οι ενεργειακές συναλλαγές της Ινδίας με τη Ρωσία ανθούν, τόσο πολύ που δεκάδες μεσάζοντες προσπαθούν να εμπλακούν, ελπίζοντας να επωφεληθούν από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα.
Ωστόσο, δεν είναι οι Trafiguras, οι Glencores και οι Gunvors αυτού του κόσμου που κάνουν τη δουλειά.
Αυτή τη φορά, είναι μικρότεροι, λιγότερο γνωστοί εμπορικοί οίκοι που κάνουν συμφωνίες προμήθειας με ινδικά διυλιστήρια.
Το Bloomberg ανέφερε ότι πολλές εταιρείες μεσαίου επιπέδου εμπορίας εμπορευμάτων και ενέργειας, όπως η Wellbred και η Coral Energy του Ντουμπάι, καθώς και η Montfort της Σιγκαπούρης και η U.S. Η Everest Energy, μπήκε στον αγώνα για την εμπορία ρωσικού πετρελαίου σε Ινδούς αγοραστές.

Ο ρόλος της Ελβετίας

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πολλές από τις εταιρείες που βοηθούν στη χρηματοδότηση του πολέμου του Putin έχουν την έδρα τους στην Ελβετία, με τη μερίδα του λέοντος των ρωσικών πρώτων υλών να διακινούνται μέσω της Ελβετίας και των σχεδόν 1.000 εταιρειών της.
Η Ελβετία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος οικονομικός κόμβος με έναν ακμάζοντα τομέα εμπορευμάτων, παρά το γεγονός ότι απέχει από όλους τους παγκόσμιους εμπορικούς δρόμους και δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα, δεν έχει πρώην αποικιακά εδάφη και δεν έχει σημαντικές δικές της πρώτες ύλες.
Ο Oliver Classen, υπεύθυνος μέσων ενημέρωσης στην ελβετική ΜΚΟ, Public Eye, λέει ότι "αυτός ο τομέας αντιπροσωπεύει πολύ μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ στην Ελβετία από τον τουρισμό ή τη βιομηχανία μηχανημάτων".
Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής κυβέρνησης του 2018, ο όγκος συναλλαγών βασικών εμπορευμάτων φτάνει σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (903,8 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Deutsche Welle ανέφερε ότι το 80% των ρωσικών πρώτων υλών διακινείται μέσω Ελβετίας, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής πρεσβείας στη Μόσχα.
Περίπου το ένα τρίτο αυτών των υλικών είναι πετρέλαιο και αέριο, ενώ τα δύο τρίτα είναι βασικά μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το αλουμίνιο.
Με άλλα λόγια, οι συμφωνίες που υπογράφονται σε ελβετικά γραφεία διευκολύνουν άμεσα το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να συνεχίσουν να ρέουν ελεύθερα.
Με τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου να αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για τη Ρωσία, που αντιπροσωπεύουν το 30 έως 40% του ρωσικού προϋπολογισμού, ο ρόλος της Ελβετίας δεν μπορεί να αγνοηθεί σε αυτήν την εξίσωση εν καιρώ πολέμου.
Το 2021, οι ρωσικές κρατικές εταιρείες κέρδισαν περίπου 180 δισεκατομμύρια δολάρια (163 δισεκατομμύρια ευρώ) μόνο από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαμετακομιστικού εμπορίου, όπου μόνο τα χρήματα ρέουν μέσω της Ελβετίας, αλλά οι πραγματικές πρώτες ύλες συνήθως δεν αγγίζουν το ελβετικό έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης