Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κάποιες μετοχές είναι «καταδικασμένες» να είναι υποτιμημένες – Παραδείγματα  

Κάποιες μετοχές είναι «καταδικασμένες» να είναι υποτιμημένες – Παραδείγματα   
Η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου έχει πολλές μετοχές, οι οποίες πάλι το τελευταίο διάστημα, λόγω της συναλλακτικής άπνοιας βρίσκονται σε πλήρη απαξίωση.
Σε διαρκή απαξίωση κινούνται πολλές μετοχές παρά τα δυνατά θεμελιώδη που διαθέτουν, τα οποία μάλιστα επιβεβαίωσαν και σχετικά πρόσφατα, με τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2021, ή με τις αναφορές των διοικήσεων στις γενικές συνελεύσεις.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα φαίνεται πως είναι καταδικασμένη να διαπραγματεύεται με discount στο χρηματιστήριο, αφού οι επενδυτές δεν προτιμούν τις συγκεκριμένες μετοχές.
Η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου έχει πολλές μετοχές, οι οποίες πάλι το τελευταίο διάστημα, λόγω της συναλλακτικής άπνοιας βρίσκονται σε πλήρη απαξίωση.

Η AS Company παίζει με μονοψήφιο P/E με βάση τα κέρδη του 2021, αλλά και με P/BV κάτω από τη μονάδα, χωρίς κάποιος να υπολογίσει και το καθαρό ταμείο που είναι πάνω από 19 εκατ. ευρώ.
Όμως μέχρι και ο market maker σταμάτησε στη μετοχή και όποιος κοιτάξει και το γράφημα θα δει μία μακρά περίοδο απαξίωσης με τη μετοχή να μην έχει πιάσει τα προ πανδημίας επίπεδα και μάλιστα να κινείται κοντά στα χαμηλά που έγραψε λόγω της πανδημίας.
Σε διαρκή απαξίωση και η Πλαστικά Κρήτης, παρά την εικόνα που έδωσε για τα αποτελέσματα εξαμήνου στη γενική συνέλευση η διοίκηση και το γεγονός ότι στο τέλος του 2021 είχε καθαρό ταμείο 55,7 εκατ. ευρώ και P/E 8 φορές.

Στη Centric η αγορά ποσοστού από τον βασικό μέτοχο πήγε να αφυπνίσει τη μετοχή, αλλά φαίνεται πως κάποιοι είναι πρόθυμοι να πουλήσουν.
Έτσι με την αποτίμηση στα 28 εκατ. ευρώ και το καθαρό ταμείο στα 21 εκατ. ευρώ μάλλον θα πρέπει να θεωρήσουμε τη μετοχή σε απαξίωση.
Αντίστοιχη και η περίπτωση της Flexopack, η οποία πλήρωσε ακριβά την υποχώρηση των EBITDA το 2021 και έχει βρεθεί να παίζει με χαμηλό P/BV και μονοψήφιο P/E.
Για πολλά χρόνια όμως η μετοχή δεν έχει δώσει κάποια κίνηση ώστε να έχει βρεθεί σε δίκαιη ή γεμάτη αποτίμηση.

Πολλά έχουν γραφτεί για την Καρέλιας με το τεράστιο ταμείο το οποίο ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ αλλά και το μονοψήφιο p/e.
Η μετοχή όμως λόγω χαμηλής διασποράς και περιορισμένης εμπορευσιμότητας, βυθίζεται στην απαξίωση χωρίς να έχει καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια να πιάσει μία πιο δίκαιη τιμή.
Βογιατζόγλου, Revoil, Έλτον, είναι ακόμα μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις μετοχών, όπου παρά τα θετικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται δεν έχουν καταφέρει να τραβήξουν επενδυτικά βλέμματα και να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους ανεβάζοντας και σε καλύτερα επίπεδα τους πολλαπλασιαστές κερδών.

Επίσης, αρκετές από τις εισηγμένες του μεταλλουργικού κλάδου διαπραγματεύονται με P/E στα Τάρταρα με βάση τα κέρδη του 2021, αλλά οι μετοχές δεν έχουν όλες κάνει μεγάλη κίνηση και κάποια στελέχη της αγοράς περιμένουν να δουν την εικόνα του πρώτου εξαμήνου του 2022 για να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα, αναφορικά με τη διατηρησιμότητα των κερδών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης