Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το ΥΠΕΝ θα φορολογήσει τα "υπερκέρδη" των προμηθευτών ενέργειας του Αυγούστου 2022;

Το ΥΠΕΝ θα φορολογήσει τα
Η κρατική επιδότηση ανέρχεται στα 377 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Σχετικά Άρθρα

Πέντε και έξι φορές πιο ψηλά τιμολογούν την τιμή της KWh του Αυγούστου η πλειονότητα των προμηθευτών ενέργειας σε σχέση με την χονδρεμπορική τιμή της Mwh που διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στα 403 ευρώ ανά MWh.
Η κρατική επιδότηση ανέρχεται στα 377 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Η σημερινή απόκλιση μεταξύ των δύο τιμών ( χονδρεμπορική και κρατική επιδότηση) ανέρχεται μόλις σε 26 ευρώ ανα MWh. Δηλαδή το κόστος ανά Kwh διαμορφώνεται σε 0,026 ευρώ.
Οι προμηθευτές ενέργειας όμως έχουν προσδιορίσει ότι τελική τιμή της Kwh θα κυμανθεί υψηλότερα άνω των 0,139 έως 0,18 ευρώ για τις καταναλώσεις του μήνα. .
Να σημειωθεί ότι η τελική τιμή της KWh για το μήνα Αύγουστο θα επιβαρυνθεί από τα σταθερά κόστη που περιλαμβάνονται στο τιμολόγιο ρεύματος ανά νοικοκυριό και προσαρμόζονται μετά την χονδρεμπορική τιμή της Mwh.
Το κόστος που πραγματικά «ζαλίζει» και επιβαρύνει υπέρογκα τα τιμολόγια ρεύματος είναι αυτό των απωλειών δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που ανά μήνα ξεπερνά τα 45 ευρώ η 0,045 ευρώ ανά KWh.

Οι απώλειες δικτύου ανά μήνα είναι άνω των 45 ευρώ MWh

Παράδειγμα τον Ιούλιο ήταν στα 46,66 ευρώ.
Τα υπόλοιπα κόστη όπως είναι ΛΠ1 ήταν στα 9,72 ευρώ ανά MWh, το ΛΠ2 στα 4,42 ευρώ ανα MWh και το ΛΠ 3 με 6,52 ευρώ .
Στη λίστα υπάρχουν και άλλα μικρότερα κόστη αλλά αυτό που ανεβάζει την τελική τιμή της KWh είναι οι απώλειες δικτύου.
Στην περίπτωση που το ΥΠΕΝ αποφάσιζε να αναλάβει σταθερά το κόστος των απωλειών του συστήματος θα έδινε περισσότερα περιθώρια για ένα πιο υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων.
Όμως οι ασάφειες της κυβερνητική πολιτικής έναντι των τιμολογίων ρεύματος όπως και η ενασχόληση της ΡΑΕ με τα λιγότερα καυτά θέματα της αγοράς αυξάνουν την ανασφάλεια των παρόχων, οι οποίοι για να επιβιώσουν τιμολογούν πιο ακριβά καθώς είναι ανέφικτο να μαντέψουν με ακρίβεια το πραγματικό κόστος της ενέργειας.
Εκτιμάται ότι το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ θα δώσουν το παρόν κατόπιν εορτής για να μαζέψουν τα …απόνερα της τιμολογιακής τους πολιτικής και τα κέρδη που δημιουργήθηκαν ενώ οι προμηθευτές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην επόμενη τιμολόγηση του Σεπτεμβρίου η οποία πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα στις 20 Αυγούστου.
Ποιος θα ρίξει την ταρίφα της MWh όταν δεν γνωρίζει την επόμενη κίνηση του ΥΠΕΝ.
Κάποιοι φοβούνται ότι ενόψει και της προεκλογικής περιόδου που βρίσκεται η χώρα το ΥΠΕΝ πιθανόν να θέσει όρια στην ελεύθερη τιμολόγηση και να ανακαλύψει μία τιμή αναφοράς που θα μεταβάλλεται ως ποσοστό προσδιορίζοντας την υψηλότερη τιμή ανά Mwh.
Το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ δεν τους απασχολούν σήμερα τι θα συμβεί εάν ο Αύγουστος αφήσει κέρδη 200 και 300 ευρώ ανά Mwh ;
Οι αρμόδιοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το σενάριο να πάρουν πίσω τα κέρδη των προμηθευτών που δημιουργήθηκαν από τις υψηλές τιμές ανά MWh που έδωσαν για τον Αύγουστο;

Πότε θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι;

Πριν τις ανακοινώσεις των νέων τιμολογίων του Σεπτεμβρίου ή μετά τη διαμόρφωση τους;
Η αγορά ενέργειας έχει γίνει ναρκοπέδιο για τους καταναλωτές ενώ το ΥΠΕΝ σε ρολο ναρκαλιευτή βγάζει μία και την ίδια στιγμή φυτεύει άλλη απορρυθμίζοντας την αγορά.
Τα πιθανά υπέρ κέρδη των προμηθευτών θα είναι αποτέλεσμα του ΥΠΕΝ και της κακής πολιτικής που εφαρμόζει και όχι των προμηθευτών που θέλουν να επιβιώσουν ως εταιρικά σχήματα. Άλλωστε οι περισσότερες εταιρείες χρηματοδοτούν την παρουσία της με ίδια κεφάλαια και εξοφλούνται μετά από 40 ημέρες.

Η ΡΑΕ θυμήθηκε μετά από 12 μήνες τις παραπλανητικές πρακτικές των εταιρειών

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα αρμόδια γραφεία είναι ότι η ΡΑΕ θυμήθηκε μετά από 12 μήνες εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής να αρχίσει έρευνα για παραπλανητικές πρακτικές από τους προμηθευτές όταν επί 11 μήνες πωλούσαν την τιμή της KWh σε ονομαστικές τιμές εκτός πραγματικότητας και στη συνέχεια εφάρμοζαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης