Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στη Wall, λόγω οικονομίας και Fed – Στο +1,56% ο S&P 500, o Νasdaq στο +2,59%

Ισχυρά κέρδη στη Wall, λόγω οικονομίας και Fed – Στο +1,56% ο S&P 500, o Νasdaq στο +2,59%

Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη 3 Αυγούστου, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο αφενός στην οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπου τα νεότερα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, και αφετέρου στην Ταϊβάν και στην ένταση που διέπει τις σινοαμερικανικές σχέσεις και φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση…
Την ίδια στιγμή, σημαντική ώθηση δόθηκε από τα εταιρικά αποτελέσματα...
Σύμφωνα με την JP Morgan, στην περίπτωση που η αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, αποδειχθεί, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, «χλιαρή»… οι αγορές θα σημειώσουν άνοδο.
Παράλληλα, οι traders «χωνεύουν» τα ανάμεικτα σχόλια των αξιωματούχων της Fed.
Yπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, δήλωσε την Τρίτη 2 Αυγούστου πως σίγουρα οι ΗΠΑ θα ανακάμψουν…
Από την άλλη, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μary Dally, δήλωσε ότι το έργο της κεντρικής τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού «δεν έχει ολοκληρωθεί», ενώ ο Charles Evans της Fed του Σικάγο είπε πως υπάρχει πιθανότητα για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής.
«Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής εξακολουθεί να είναι στραμμένο στη Federal Reserve και στη συνεχιζόμενη μάχη της να θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, οι αγορές προεξοφλούν νέο κύκλο χαλάρωσης», δήλωσε ο Jim Paulsen του The Leuthold Group. 
Παράλληλα, οι ισχυρές προβλέψεις για κέρδη από την PayPal και την CVS Health Corp ενίσχυσαν το κλίμα αισιοδοξίας και βοήθησαν στην άνοδο του Nasdaq στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Μαΐου.
«Βλέπουμε τα κέρδη του 2ου τριμήνου και, σε γενικές γραμμές, από τεχνολογικούς κολοσσούς μέχρι τα καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα, βλέπουμε πολλές καλύτερες ανακοινώσεις και αυτό είναι αρκετά καλό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Sahak Manuelian, διευθύνων σύμβουλος διαπραγμάτευσης της Wedbush Securities στο Λος Άντζελες.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώσε άνοδο +1,3%, στις 32.812 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση +1,56%, στις 4.155 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +2,59%, στις 12.668 μονάδες 
Καταγραφή_304.JPG

Στα επιχειρηματικά, η PayPal εκτινάχθηκε στα ύψη, αφού αύξησε τις ετήσιες κατευθυντήριες γραμμές για τα κέρδη του και είπε ότι ο ακτιβιστής επενδυτής Elliott Management είχε μερίδιο άνω των 2 δισ. δολ. στην εταιρεία.
Η CVS Health κέρδισε, αφού η μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων των ΗΠΑ, αύξησε την ετήσια πρόβλεψη για τα κέρδη της μετά την δημοσίευση ισχυρών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων. 

Στα μάκρο, οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν 2% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας μεγαλύτερη άνοδο από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές.
Εξαιρουμένων των μεταφορών, οι παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 1,4%, ενώ οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 2%.

Επίσης, ο δείκτης μη μεταποιητικών αγορών ISM, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, παρουσίασε ανάκαμψη (στις 56,7 μονάδες τον Ιούλιο από 55,3 μονάδες τον Ιούνιο). 
Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο κλάδος των υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέκαμψε απροσδόκητα τον Ιούλιο εν μέσω ισχυρής αύξησης των παραγγελιών, ενώ οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν, γεγονός που υποστήριξε την άποψη ότι η οικονομία δεν βρισκόταν σε ύφεση παρά την πτώση της παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του έτους.
«Όταν έχουμε μια ωραία έκπληξη όπως αυτή, αναπροσαρμόζει τη σκέψη σας, γι' αυτό νομίζω ότι η αγορά απογειώνεται», δήλωσε ο Kim Forrest, ιδρυτής της Bokeh Capital Partners, προσθέτοντας ότι κάθε μέρα οι επενδυτές σταθμίζουν το εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση. 

Υποτονικές οι συναλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές

Υποτονικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την επίσκεψη Pelosi στην Ταϊβάν.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε +1%, στις 13.587 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,49%, στις 7.445 μονάδες.
Στις 6.472 μονάδες και στο +0,97% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1%, στις 22.574 μονάδες.
φδασ_3.JPG
Στο ταμπλό, η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW κατέγραψε «βουτιά» 5,5%, μετά την έκδοση προειδοποίησης για ένα ιδιαιτέρως ευμετάβλητο δεύτερο εξάμηνο.

Στα μακροοικονομικά, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021, η παραγωγή της ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιούλιο λόγω της βαθύτερης ύφεσης της μεταποίησης, η οποία συνοδεύτηκε από περαιτέρω επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την S&P Global, καταγράφηκσαν επίσης πρόσθετα σημάδια αρνητικού αντίκτυπου του υψηλού πληθωρισμού στη συνολική ζήτηση.
Ωστόσο, σημειώθηκε ελαφρά μείωση των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιούλιο.
Περαιτέρω στοιχεία οικονομικής αδυναμίας φάνηκαν επίσης σε νέες παραγγελίες εξαγωγών, οι οποίες μειώθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το μέλλον της προμήθειας φυσικού αερίου, τους κινδύνους ύφεσης στην Ευρώπη και τις επίμονα υψηλές πιέσεις στις τιμές, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιούλιο.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος σύνθετος δείκτης S&P Global Eurozone PMI υποχώρησε κάτω από το 50,0 τον Ιούλιο, στο 49,9, από 52,0 τον Ιούνιο.
Στη Γερμανία, το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 6,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.
Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 134,3 δισ. ευρώ με άνοδο 4,5% σε μηνιαία βάση και 18,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021.
Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν σε 72,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες ανήλθαν σε 61,4 δισ. ευρώ.
Οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 0,2% σε σύγκριση με τον Μάιο και 27,9% σε ετήσια βάση, στα 127,9 δισ. ευρώ.
Οι εισαγωγές από την ΕΕ ανήλθαν σε 62,8 δισ. ευρώ.
Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έφτασαν τα 65,1 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης