Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΟΔΥ: Στα 25 τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Στα 25 τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό  Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα
Mέχρι τις 2/8/2022 έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής
Σχετικά Άρθρα

Σε 25 ανέρχονται τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου που έχουν διαγνωσθεί  στην Ελλάδα, με την πλειοψηφία (16) να εντοπίζονται σε Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για την εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, από τα 25 συνολικά καταγεγραμμένα περιστατικά στη χώρα μας έως τις 2/8, τα 22 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - εκ των οποίων τα 16 σε Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης- και ένα στη Λάρισα, ενώ 2 είναι υπό διερεύνηση.
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει ήδη συστήσει τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια με συνέπεια, σε όλη την επικράτεια, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν πιο σοβαρά από τη λοίμωξη.
Για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα, υπάρχει εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την περίοδο 2022, μέχρι τις 2/8/2022, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).

Τα περιστατικά έως 2/8

Από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 2/8/2022 (ώρα 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 6 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη.
Σημειώνεται ότι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό της εριόδου 2022 ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 23 Ιουνίου 2022.
Όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).
neil.JPG
Η πλειοψηφία στη Θεσσαλονίκη

Η κατανομή των 25 κρουσμάτων έχει ως εξής:

κο1.JPG

Τι είναι ο ιός - Τα κρούσματα τα τελευταία χρόνια

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.
Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, κατά την περίοδο 2022, έως τις 27/7/2022, έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Σλοβακία και Σερβία.
Στην Ελλάδα τα έτη 2010-2014 και 2017-2021 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες.
Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια -σχεδόν- βάση κατά την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2022, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και -πιθανά- σε νέες περιοχές. Ο Ε.Ο.Δ.Υ. είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2022) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών
Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων κατά την τρέχουσα περίοδο 2022 (και σε κάθε περίοδο μετάδοσης) δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο Ε.Ο.Δ.Υ. συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης