Τραπεζικά νέα

Ποια τράπεζα στο α΄ 6μηνο του 2022 ήταν η θετική έκπληξη; - Μακράν η Eurobank δικαιολογεί την πρώτη θέση στις αποτιμήσεις

Ποια τράπεζα στο α΄ 6μηνο του 2022 ήταν η θετική έκπληξη; - Μακράν η Eurobank δικαιολογεί την πρώτη θέση στις αποτιμήσεις
Το 2023 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά ισότιμης σύγκρισης μεταξύ των 4 μεγάλων ελληνικών τραπεζών και προφανώς τότε θα δοθούν αρκετές μάχες στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις

(upd5) Ο Φωκίων Καραβίας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων με 3,6 δισεκ. μεταξύ των μεγάλων τραπεζών πρέπει να αισθάνεται ικανοποίηση αφού… η τράπεζα που διοικεί στο α΄6μηνο του 2022 εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις.
Προφανώς όλες οι τράπεζες είχαν να δείξουν κάτι θετικό, και σίγουρα αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη για τον κλάδο ειδικά στο σκέλος της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου… αλλά η Eurobank μακράν εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις…
Θετική εξέλιξη αποτέλεσε και η Πειραιώς αφού άρχισε να ενισχύει το πιο αδύναμο στοιχείο της που ήταν η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, ενώ ο στόχος για 435 με 440 εκατ κέρδη το 2022 είναι σίγουρα σημαντικό βήμα.
(To update σε αυτό το κείμενο έχει συμπεριλάβει και το α΄ 6μηνο του 2022 της τράπεζας Πειραιώς)

Τα βασικά συμπεράσματα

1)Με όρους καθαρής κερδοφορίας, η θετική έκπληξη ήταν η Eurobank είχε την υψηλότερη οργανική κερδοφορία χωρίς τα έκτακτα.
Η Eurobank είχε την καλύτερη επίδοση στα κύρια προ προβλέψεων έσοδα, στα έσοδα από τόκους ενώ στις προμήθειες η Alpha bank την ξεπέρασε οριακά.
Ωστόσο η Eurobank είχε και τα περισσότερα έκτακτα έσοδα 627 εκατ ευρώ σχεδόν το 70% των άλλων 3 τραπεζών.

2)Όλες οι τράπεζες εμφάνισαν έκτακτα έσοδα με τα περισσότερα να εμφανίζουν η Πειραιώς 653 εκατ και η Eurobank 627 εκατ αυξάνοντας έτσι τα κεφάλαια με επιθετικότερη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

3)Η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο που κατέγραψαν όλες οι τράπεζες.

4)Με όρους απόδοσης οι ελληνικές τράπεζες με 235 δισεκ. ενεργητικό επιτυγχάνουν σε εξαμηνιαία βάση 1,55 δισ ευρώ.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί και σπουδαία επίδοση αλλά δεν είναι και άσχημη…

5)Τα συνολικά NPEs στο τραπεζικό σύστημα είναι μόλις 11 δισεκ. όταν πριν λίγα χρόνια ήταν 106 δισεκ. όντως η εξυγίανση είναι εντυπωσιακή.
Με όρους NPEs ratio τον χαμηλότερο δείκτη εμφανίζει η Eurobank με 5,8%.

6)Με βάση τον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις Eurobank 71,5% και Εθνική 80,3% βρίσκονται σε κορυφαία θέση ενώ ακόμη Πειραιώς 44% και Alpha bank 40% υπολείπονται σε προβλέψεις έναντι των άλλων τραπεζών.

7)Με όρους κεφαλαίων όλες οι τράπεζες αυξάνουν τα κεφάλαια τους στα 23 δισεκ. από 21,8 δισεκ. πριν λίγα τρίμηνα.
Να σημειωθεί ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 14,2 δισεκ.

Συμπέρασμα

Με όρους καθαρής οργανικής κερδοφορίας, η Eurobank έχει την υψηλότερη κερδοφορία και ακολουθεί η Εθνική τράπεζα.
Με όρους core PPI δηλαδή καθαρά προ προβλέψεων κέρδη, η Eurobank βρίσκονται στην καλύτερη θέση, ωστόσο είναι αξιοσημείωτη και η επίδοση της Πειραιώς.
Η Eurobank ωστόσο καταφέρνει να έχει πολύ καλύτερη κατανομή στις πηγές εσόδων που διασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και έτσι δικαιολογείται και η πρώτη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Η σειρά κατάταξης των τραπεζών στο χρηματιστήριο δικαιολογείται ωστόσο η Eurobank όντως αξίζει να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο και εύλογα την δεύτερη θέση η Εθνική τράπεζα.
Με βάση τις παραδοχές στις 3 Αυγούστου 2022 οι κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν ως εξής
Eurobank 3,6 δισ
Εθνική 3 δισ
Alpha bank 2,23 δισ
Πειραιώς 1,21 δισ
Το 2023 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά ισότιμης σύγκρισης μεταξύ των 4 μεγάλων ελληνικών τραπεζών και προφανώς τότε θα δοθούν αρκετές μάχες στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

banks_a6mhno_2022A.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης