Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schroeder: Η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για τα σιτηρά μπορεί να οδηγήσει σε εκεχειρία - Τι λέει για Κριμαία, Donbass

Schroeder: Η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για τα σιτηρά μπορεί να οδηγήσει σε εκεχειρία - Τι λέει για Κριμαία, Donbass
Τα καλά νέα είναι ότι η Μόσχα θέλει μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης είπε ο Schroeder
Σχετικά Άρθρα

Την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Putin, Gerhard Schroeder, ο οποίος παρουσίασε τις δικές του προτάσεις και εκτιμήσεις για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι λύσεις στα δύσκολα θέματα της Κριμαίας και του Donbass.
Μάλιστα ο Schroeder, ο οποίος βρέθηκε στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες και συναντήθηκε με τον Putin, υποστήριξε πως τα καλά νέα είναι πως η Μόσχα θέλει μια λύση στην ουκρανική κρίση μέσω των διαπραγματεύσεων.
«Μια πρώτη επιτυχία είναι η συμφωνία για τα σιτηρά.
Ενδεχομένως αυτή να μπορούσε σταδιακά να εξελιχθεί σε μια εκεχειρία» είπε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Stern και στα δίκτυα RTL/ntv ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

Λύση για Κριμαία

Όπως είπε ο Schroeder, οι λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, θα μπορούσαν να βρεθούν με το πέρασμα του χρόνου.
«Ενδεχομένως όχι σε μια περίοδο 99 ετών όπως συνέβη με το Χόνγκ Κόνγκ, αλλά στην επόμενη γενιά» υποστήριξε ο Schroeder, ο οποίος αν και έχει ασκήσει κριτική για τη ρωσική εισβολή, έχει αρνηθεί να καταδικάσει τον πρόεδρο Putin.

Περίπλοκη η επόμενη ημέρα στο Donbass

Όσον αφορά το Donbass, ο Schroeder είπε πως το μέλλον στην περιοχή αυτή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο, είναι ιδιαίτερα περίπλοκο.
«Θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση που να βασίζεται στο μοντέλο των καντονιών στην Ελβετία» είπε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, τονίζοντας ότι μένει να φανεί εάν ο πρόεδρος Putin θα επιστρέψει στη συνοριακή γραμμή στην περιοχή πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου στην περίπτωση εκεχειρίας.

Η εναλλακτική για το ΝΑΤΟ

Σχετικά με τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Schroeder υποστήριξε ότι η εναλλακτική θα μπορούσε να είναι το μοντέλο της Αυστρίας, δηλαδή μιας στρατιωτικής ουδετερότητας.

Η σχέση με τον Putin

Ερωτηθείς για την προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο Schoeder αποκλείει κατηγορηματικά κάθε περίπτωση να διακόψει τις σχέσεις του με τον Putin.
«Έχω επανειλημμένα καταδικάσει τον πόλεμο, το ξέρετε αυτό.
Αλλά εάν αποστασιοποιηθώ προσωπικά από τον Vladimir Putin θα κάνει αυτό πραγματικά κάποιο καλό;» υποστήριξε ο Schroeder, ο οποίος επισήμανε πως μπορεί ενδεχομένως με αυτή τη στάση του να φανεί χρήσιμος στο μέλλον.
Μάλιστα υποστηρίζει ότι λαμβάνει επιστολές, στις οποίες αναφέρεται πως είναι καλό που υπάρχει κάποιος που διατηρεί ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Ρωσία σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση.

Κρίσιμος ο ρόλος της Γερμανίας

Όπως λέει, η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία έχουν μια ειδική ευθύνη προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη στην Ουκρανία.
«Η εντύπωση που έχω είναι ότι δεν είναι αρκετά αυτά που κάνουν αυτή τη στιγμή.
Ένα είναι ξεκάθαρο.
Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην ειρήνη, χωρίς συνομιλίες» υπογράμμισε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης