Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

ΕΚΤ: Γιατί το Bitcoin δεν θα γίνει ποτέ το «ιερό δισκοπότηρο» των πληρωμών - Ποια τα μειονεκτήματα

ΕΚΤ: Γιατί το Bitcoin δεν θα γίνει ποτέ το «ιερό δισκοπότηρο» των πληρωμών - Ποια τα μειονεκτήματα
Δεν αλλάζει στάση για τα κρυπτονομίσματα η ΕΚΤ…

Το Bitcoin μπορεί έχει ορισμένες ιδιότητες που φαίνεται να το καθιστούν κατάλληλο ώστε να γίνει το ιερό δισκοπότηρο των διασυνοριακών πληρωμών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…
Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση έρευνα, ως ενιαίο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί «ως έχει» για ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή δεν θα απαιτηθεί περαιτέρω διασύνδεση.
Οι διασυνοριακές πληρωμές σε Bitcoin εμφανίζονται να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις εγχώριες πληρωμές σε Bitcoin, χωρίς να απαιτείται κάτι περαιτέρω...
Αυτό συμβαίνει επίσης επειδή η μετατροπή συναλλάγματος πραγματοποιείται εκτός δικτύου, δηλαδή έγκειται σε κάθε χρήστη να κάνει τη μετατροπή.
Επίσης, η απουσία διαμεσολαβητών υποδηλώνει υψηλές δυνατότητες αποτελεσματικότητας και μηδενικό κίνδυνο από λειτουργικές ή οικονομικές αποτυχίες διαμεσολαβητών.
Παράλληλα, οι πάροχοι Wallet έχουν αναπτύξει αποτελεσματικές υπηρεσίες μετατροπής εγχώριων νομισμάτων σε Bitcoin ενώ παράλληλα, και σε αυτή την περίπτωση, οι μεσάζοντες αποσιάζουν.

Μειονεκτήματα

Βέβαια, η ΕΚΤ «βλέπει» και μειονεκτήματα, για τα οποία, όπως λέει, η λίστα είναι μακρά… 
Πρώτον, η υποκείμενη τεχνολογία (και ειδικότερα το πρωτόκολλο «proof of work εργασίας») είναι εγγενώς δαπανηρή και ρυπαρή.
Αν μη τι άλλο, αποδεικνύει ότι ένας αποκεντρωμένος μηχανισμός (DeFi) που βασίζεται στο πρωτόκολλο proof of work για να δημιουργηθεί ένα block στο δίκτυο είναι πιο ακριβή και λιγότερο αποτελεσματική από μια κεντρική.
«Το Bitcoin είναι ακραία αναποτελεσματικό προς το παρόν, αφού έχει ένα κατανεμημένο ledger που πρέπει να διατηρείται, να ενημερώνεται και να επικυρώνεται από όλους τους πλήρως validators, μόνο και μόνο για να βεβαιωθεί πως κανένας δεν παραβιάζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου Bitcoin, τροποποιώντας το ledger αυθαίρετα
Πράγματι, καθώς η τεχνολογία blockchain είναι μια από τις λιγότερο αποτελεσματικές τεχνολογίες για πληρωμές και αποθήκευση δεδομένων και καθώς σχεδόν ό,τι μπορεί να γίνει στο blockchain μπορεί επίσης να εκτελεστεί σε ένα δίκτυο που χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική πελάτη-διακομιστή ή κύριου-σκλάβου, η ίδια η χρήση της τεχνολογίας blockchain είναι αναποτελεσματική.
Ακόμα κι αν πρόσθετα επίπεδα πληρωμών όπως το Lightning Network μετριάζουν τα προβλήματα ταχύτητας και χωρητικότητας στη σφαίρα των μικροπληρωμών, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτές οι λύσεις βασίζονται επίσης στο blockchain του Bitcoin, το οποίο παραμένει ένα σπάταλο σύστημα» προσθέτει η ΕΚΤ.

Μεγάλο μέρος της θεωρούμενης ελκυστικότητάς του για διασυνοριακές πληρωμές προέρχεται από το γεγονός ότι ξεφεύγει από τον εποπτικό οφθαλμό των Αρχών…
Εύλογα, ορισμένες ρυθμιστικές αρχές έχουν ενεργήσει κατά του Bitcoin (π.χ. οι κινεζικές αρχές που το απαγόρευσαν).

Η αστάθεια ως προς την τιμή του το καθιστά ακατάλληλο ως λογιστική μονάδα και επίσης υπονομεύει την καταλληλότητά του ως προς τα μέσα πληρωμής – τόσο για το εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Καταγραφή_301.JPG
Συμπερασματικά, το Bitcoin είναι απίθανο να αποτελέσει κάποτε το ιερό δισκοπότηρο των διασυνοριακών πληρωμών, κυρίως για τρεις λόγους.
Πρώτον, ο υποκείμενος μηχανισμός απόδειξης εργασίας είναι εγγενώς αναποτελεσματικός, δεύτερον τα υποτιθέμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα στις διασυνοριακές πληρωμές είναι αποτέλεσμα ρυθμιστικών κενών και, τρίτον, το Bitcoin δεν είναι καν κατάλληλο ως εγχώριο σύστημα πληρωμών επειδή είναι εγγενώς ασταθές ως προς την αγοραστική του δύναμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης