Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Παράθυρο ευκαιρίας - Με τα… ψέματα ο Ιούλιος 2022 έκλεισε με σημαντικά κέρδη

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Παράθυρο ευκαιρίας - Με τα… ψέματα ο Ιούλιος 2022 έκλεισε με σημαντικά κέρδη
Ο Αύγουστος προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε επιχειρηματικές συμφωνίες που είναι σε εξέλιξη για να ολοκληρωθούν
Σχετικά Άρθρα

Με τα… ψέματα ο Ιούλιος έκλεισε με σημαντικά κέρδη όντας ο καλύτερος μήνας σε απόδοση (+5,01%) ως τώρα για το 2022.
Σε αυτή την μηνιαία απόδοση θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι αποκοπές μερισμάτων οι οποίες όσο να ‘ναι έβαλαν κάποια δυσκολία στην άνοδο της αγοράς αφού οι αγοραστές είχαν να καλύψουν και ένα μικρό τεχνικό χάντικαπ στις δεικτοβαρείς μετοχές που «έχασαν» ένα μέρος της αξίας τους μέσα στον Ιούλιο (Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).
Το κλίμα στην αγορά άλλαξε στο μέσον του μήνα και παρά την χαμηλή εποχική συναλλακτική κίνηση ο Ιούλιος είχε ένα δυνατό φινάλε με 9 ανοδικές στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα.
Στα παραπάνω δεν πρέπει να διαφύγει και το γεγονός ότι τον Ιούλιο σε μια συγκυρία χαμηλών τζίρων με μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα 51 εκατ. ευρώ το ΧΑ διεκπεραίωσε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και μία δημόσια εγγραφή συνολικού ύψους 430 εκατ. ευρώ.
Εκτός από τις ξένες αγορές που υποστήριξαν την άνοδο παρά τα όχι και τόσο αισιόδοξα μάκρο, η εκκίνηση δημοσίευσης των εγχώριων αποτελεσμάτων ενεργοποίησε κάποια θεμελιώδη αντανακλαστικά σε ένα μικρό αλλά ισχυρό ως προς την επίδραση του στις τιμές, τμήμα της αγοράς.
Παράλληλα η προεπισκόπηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών υπενθύμισε στην επενδυτική κοινότητα ότι η φετινή χρήση του κλάδου σηματωρού για το ΧΑ κινείται ακόμα εντός στόχων παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες του οικονομικού περιβάλλοντος.
Αν και ο μήνας που ακολουθεί είναι σχετικά αδρανής, χωρίς σημαντικά γεγονότα ή ανακοινώσεις, η ανακωχή στην μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών μπορεί να επιταχύνει κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες που είτε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είτε είχαν σταματήσει λόγω του αρνητικού κλίματος.
Ο Αύγουστος προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε επιχειρηματικές συμφωνίες που είναι σε εξέλιξη για να ολοκληρωθούν.
Ο μήνας που ακολουθεί μπορεί να μην έχει χρηματιστηριακή δράση ωστόσο σε επίπεδο παρασκηνίου οι πολύμηνες ζυμώσεις ενδέχεται να έχουν κατάληξη με ευρύτερες χρηματιστηριακές και επιχειρηματικές ανατροπές μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε και ξεπέρασε το όριο αντίστασης των 840 μονάδων με ένα σερί ήπιων μεν ανοδικών δε συνεδριάσεων.
Αν και η ανοδική τάση πήρε με το μέρος της πλέον τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών τα δύσκολα ξεκινούν από εδώ και πάνω.
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα είναι μια αρνητική παράμετρος για να συνεχίσει ο Γενικός Δείκτης προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 866 μονάδων που οριοθετείται από τον κατερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών. Πριν φθάσει σε αυτό το τεχνικό όριο θα πρέπει να καλύψει το καθοδικό κενό της 14ης Ιουνίου (858-854 μονάδες) στο οποίο η αγορά είχε βήμα συναλλαγών 80 – 100 εκατ. ευρώ.
Επομένως η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα μπορεί επί του παρόντος να εκφραστεί μετριοπαθώς, ωθώντας την αγορά να κινηθεί πλάγια συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την επόμενη αποφασιστική κίνηση.
Σε αυτό συναινούν και οι ταλαντωτές σε επίπεδο ημέρας οι οποίοι κινούνται ακόμα εντός ουδέτερων ζωνών, αφήνοντας ένα ανοδικό περιθώριο ενώ στην ώρα βρίσκονται σε έντονα υπερτιμημένες περιοχές.
Σε επίπεδο προγραμματισμένων ανακοινώσεων η ερχόμενη εβδομάδα έχει αρκετό υλικό πριν μπούμε στον σκληρό πυρήνα της εποχικής συρρίκνωσης των συναλλαγών. Την Δευτέρα ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης για την Ευρωπαϊκή Πίστη ενώ την ίδια ημέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 222.800.215 νέων μετοχών από την ΑΜΚ της Intralot.
Η Alpha Bank παίρνει την σκυτάλη των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου το απόγευμα της Τρίτης ενώ την Τετάρτη το πρωί η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει την αυλαία των ανακοινώσεων των συστημικών τραπεζών.
Την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα.
Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου ολοκληρώνονται την προσεχή εβδομάδα με την International Intercontinental η οποία ανακοινώνει την Παρασκευή.
Στο εξωτερικό το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί την Πέμπτη στην ανακοίνωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (εκτ. 1,75%) ενώ την Παρασκευή οι επενδυτές θα εστιάσουν στα στοιχεία ανεργίας Ιουλίου στις ΗΠΑ.
Επισημαίνεται τέλος ότι την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας.

Τμήμα Ανάλυσης Beta AΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης