Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα κακά νέα… είναι καλά νέα – Χαμηλώνει ο πήχης στις αυξήσεις επιτοκίων, λόγω οικονομικής κόπωσης, έρχεται άνοδος στις μετοχές

Τα κακά νέα… είναι καλά νέα – Χαμηλώνει ο πήχης στις αυξήσεις επιτοκίων, λόγω οικονομικής κόπωσης, έρχεται άνοδος στις μετοχές
Ο μετριασμός των πλάνων αύξησης των επιτοκίων από την FED μετά την κίνηση 0,75% στο 2,25% με 2,50% οδηγεί σε άνοδο τις μετοχές

Η FED η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75% στο 2,25% με 2,50% και αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη.
Η έκπληξη ήταν η προειδοποίηση της FED ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται, ο πληθωρισμός μετατρέπεται σε στασιμοπληθωρισμό οπότε οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι μειούμενες..
Ήδη οι αγορές αποκλείουν πλέον αύξηση επιτοκίων 1%, μειώθηκαν οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων 0,75% και το πιθανότερο σενάριο, τον Σεπτέμβριο η αύξηση των επιτοκίων θα είναι 0,50% και μέχρι το τέλος το 2022 θα έχει μετριαστεί στο 0,25%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές;

Τα κακά νέα, είναι καλά νέα.
Η FED ουσιαστικά προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται, οπότε η επιθετικότητα στις αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να μετριαστεί.
Δεν θα δούμε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την FED.
Αυτό θα συμβεί και στην Ευρώπη αφού η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Και στην Ευρώπη θα δούμε αυξήσεις λελογισμένες 0,50% ή 0,25% με στόχο να φθάσει το τελικό επιτόκιο παρέμβασης στο 1,50% με 1,75%.

Τι σηματοδοτούν για τις μετοχές;

Η επιβράδυνση της οικονομίας ή ακόμη και η ύφεση είναι κακό νέο αλλά ταυτόχρονα και καλό νέο άπαξ και σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα υιοθετήσουν επιθετικές πολιτικές αύξησης των επιτοκίων.
Όσο πιο επιθετικά αυξάνονται τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα αφού τα επιτόκια σηματοδοτούν το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης πάνω στο οποίο χτίστηκαν όλες οι σύγχρονες φούσκες στις αγορές.
Ότι η FED έστειλε ένα μήνυμα ότι οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι ηπιότερες, όπως και στην Ευρώπη από την ΕΚΤ σημαίνει ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2023 θα μιλάμε και για… μειώσεις των επιτοκίων.

Λογικά για κάποιο μικρό διάστημα, οι αγορές θα πάνε πάνω και ειδικά στο ελληνικό χρηματιστήριο πρώτο ισχυρό ψυχολογικό και τεχνικό σημείο αντίστασης είναι οι 850 μονάδες.
Η ανοδική διάσπαση των 850 μονάδων, π.χ. κίνηση προς τις 880 μονάδες θα ακυρώσει το σενάριο πτώσης προς τις 700 μονάδες το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο το κρίσιμο σημείο είναι οι 850 μονάδες.
Θα δούμε άνοδο στις τραπεζικές μετοχές, το οποίο θα συντηρηθεί και με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το α΄ 6μηνο του 2022.

Οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν περαιτέρω, ήδη το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 2,98% από 4,74% που είχε φθάσει στην κορύφωση της πρόσφατης ουκρανικής κρίσης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε να υποχωρήσει οριακά χαμηλότερα.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο παραμένει στο 3,50% λόγω της προεκλογικής περιόδου…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης