Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δασμοί, Ταϊβάν και Ουκρανία στο επίκεντρο της επικοινωνίας Biden - Jinping

Δασμοί, Ταϊβάν και Ουκρανία στο επίκεντρο της επικοινωνίας Biden - Jinping
Η τηλεφωνική επικοινωνία είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου
Σχετικά Άρθρα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχουν αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, οι οποίοι θα συνομιλήσουν για όλα τα «καυτά» ζητήματα που αφορούν τις δύο πλευρές και όχι μόνο, όπως ο μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος με την επιβολή δασμών, το θέμα της Ταϊβάν καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος Biden δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το εάν θα προχωρήσει στην άρση των δασμών που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Κίνα.
Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby υποστήριξε ότι ασφαλώς και θα συζητηθούν τα θέματα που άπτονται των εμπορικών συναλλαγών και του οικονομικού ανταγωνισμού των δύο κρατών.
Σημειώνεται πως αυτή θα είναι η πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων.

Προς άρση οι δασμοί

«Ο πρόεδρος θεωρεί πως οι τελωνειακοί δασμοί που είχαν επιβληθεί από τον προκάτοχό του ήταν άσχημα σχεδιασμένοι.
Πιστεύουμε ότι κόστισαν ακριβά στις αμερικανικές οικογένειες, στις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες» υποστήριξε ο Kirby, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα θα τεθεί στη συνομιλία Biden – Jinping, αλλά οι όποιες πιθανές αποφάσεις θα ανακοινωθούν αργότερα.
«Ο Joe Biden δεν έχει λάβει απόφαση.
Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι μείζον θέμα συζήτησης με τον πρόεδρο Xi διότι δεν έχει λάβει απόφαση» υποστήριξε ο Kirby.

Ένταση με Ταϊβάν

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί και το θέμα της Ταϊβάν, καθώς η ανακοίνωση της Nancy Pelosi για επικείμενη επίσκεψη της πιθανότατα εντός του Αυγούστου έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από το Πεκίνο, το οποίο απευθύνει πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ αλλά και πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο ακόμα η Κίνα δεν έχει καταδικάσει.
«Ένας από τους βασικούς σκοπούς της συνδιάλεξης είναι να υπάρξει προσεκτική «διαχείριση» της διμερούς σχέσης.
Ο Joe Biden θέλει να είναι βέβαιος ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον πρόεδρο Xi για όλα τα ζητήματα, για τα οποία συμφωνούμε και για αυτά στα οποία έχουμε σοβαρές δυσκολίες και ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να σηκώνουν το τηλέφωνο και να «συζητούν ειλικρινά» είπε ο Kirby, ο οποίος σημείωσε ότι η επικοινωνία αυτή ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης