Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κωστής Σταμπολής ΙΕΝΕ: Σύντομα οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να αγοράζουν το φυσικό αέριο του παρελθόντος

Κωστής Σταμπολής ΙΕΝΕ: Σύντομα οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να αγοράζουν το φυσικό αέριο του παρελθόντος
Ο γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άριστον η επιδοματική πολιτική στην ενέργεια.
Σχετικά Άρθρα

Στα τυφλά οι προβλέψεις των παρόχων για τις Αυγουστιάτικες χρεώσεις στο ρεύμα καθώς απέχουν έως 98% από την τρέχουσα πραγματικότητα όταν το κόστος της Mwh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ανήλθε χθες στα 473 ευρώ, δίνοντας σημαντικές ευκαιρίες για υπερκέρδη στους παρόχους που τιμολόγησαν την Mwh έως 939 ευρώ ενώ υπάρχουν πάροχοι που η προτεινόμενη τιμή του Αυγούστου σχεδόν καλύπτεται από το ράλι της Mwh του Ιουλίου. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τιμή της ΔΕΗ που την προσδιόρισε στα 486 ευρώ κα απέχει μόλις 13 ευρώ από τη χθεσινή χονδρεμπορική τιμή.
Η άνοδος της τιμής της Mwh οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο νέο ράλι που σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου.

Ανήλθε στα 197 ευρώ ανά Mwh.

Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουλίου η τιμή του φυσικού αερίου έχει ενισχυθεί κατά 126%. Από τα 86 ευρώ ανά Mwh ανήλθε στα 197 ευρώ.

Οι προοπτικές ανόδου του φυσικού αερίου είναι μονόδρομος λέει ο γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σαμπολής, σημειώνοντας ότι είναι πολύ πιθανό η αγορά του να είναι πολύ δαπανηρή τους επόμενους μήνες που θα καλύπτει με το παραπάνω τη συμφωνία για περιορισμό της ζήτησης στα επίπεδα του 15%.
Πάντως ο γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άριστον η επιδοματική πολιτική στην ενέργεια ενώ του είναι δύσκολο να κατανοήσει η κρατική επιδότηση είναι σε θέση να καλύψει το πραγματικό κόστος ενέργειας του Αυγούστου που παραμένει άγνωστο για όλους μας.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημειώνει ότι «Η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζητούσε για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Κύπρος στηρίζουν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.»
Η Elpedison έδωσε την υψηλότερη τιμή ανά Mwh στις καταναλώσεις του Αυγούστου και την προσδιόρισε στα 939 ευρώ βάζοντας όμως στο πακέτο και πρόβλεψη ως εκτίμηση για έκπτωση από την ίδια την εταιρεία στα επίπεδα των 443 ευρώ ανά Mwh.

Η πλειονότητα των παρόχων έδωσε τιμές άνω των 500 ευρώ ανά Mwh διότι η αναγκαιότητα και υποχρέωση να δώσουν τιμές για τις καταναλώσεις του Αυγούστου συνέβαλαν στην άνοδο της μέσης τιμής.
Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 259 ευρώ ανά Mwh σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και σε σύγκριση με τις προτεινόμενες τιμές των παρόχων είναι υψηλότερες κατά 100%.

Το νέο μοντέλο τιμολόγησης έφερε υψηλότερες τιμές...


Το νέο μοντέλο τιμολόγησης ως φιλοσοφία έφερε υψηλότερες τιμές. Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ενσωματώθηκε στην αρχική τιμή.
Πάντως η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να κινηθεί κάτω από τα 500 ευρώ ανά Mwh μπορεί να αποβεί μοιραία για την εταιρεία διότι αυξάνονται οι πιθανότητες το χαρτοφυλάκιο των νοικοκυριών να φέρει ζημιές στην εταιρεία διότι θα έχει τιμολογήσει κάτω του κόστους.
Στην περίπτωση που η τιμή της Mwh του Αυγούστου κλείσει στα 550 ευρώ η ΔΕΗ θα έχει ζημιές ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης