Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκθετη η κυβέρνηση - Απόπειρα παρακολούθησης με το Predator κατήγγειλε ο Ανδρουλάκης - Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαξίμου

Έκθετη η κυβέρνηση - Απόπειρα παρακολούθησης με το Predator κατήγγειλε ο Ανδρουλάκης - Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαξίμου
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο μηνυτήρια αναφορά για παρακολούθηση του τηλεφώνου του με κακόβουλο λογισμό
Σχετικά Άρθρα
Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του με το παράνομο λογισμικό «Πήγασος» και απόπειρα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, όπως γίνεται λόγος σε άτυπη ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης έκανε χρήση, στις 28 Ιουνίου 2022, για προληπτικούς λόγους, της Ειδικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημιουργήθηκε μετά από την αποκάλυψη των σκανδάλων παρακολούθησης με το λογισμικό «Πήγασος», μέσω της οποίας οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ελέγχουν τις τηλεφωνικές συσκευές τους για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.
Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, που χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Έκθετη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την παρακολούθησή του με το παράνομο λογισμικό.

Ύποπτος σύνδεσμος  με το Predator

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών (passwords), αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών, καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή). Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης (screencaptures), να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη (στο κινητό του), καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο. Το Predator επιτρέπει, επίσης, στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω «κρυπτογραφημένων εφαρμογών») καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω «κρυπτογραφημένων» εφαρμογών).
Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου, το οποίο ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχός της. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη.
Μετά την ολοκλήρωση αυτών των ελέγχων, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν τη σχετική έκθεση, την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται εκεί, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή λίγο διάστημα πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του, το οποίο τον καλούσε να πατήσει έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του CitizensLab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας που υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε, δηλαδή, απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του ίδιου να μην ακολουθήσει τον σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του. Σημειώνεται, ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής. Τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν, εξάλλου, την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη.

Σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης

Εκτός της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το θέμα έχουν ενημερωθεί με επιστολές η αρμόδια αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Τζούροβα, ο αρμόδιος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ράιντερς, η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γκαρθία Πέρεζ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, καθώς και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.
Στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν, «δεν επιχειρήθηκε να θιγεί μόνον η ιδιωτικότητα του κ. Ανδρουλάκη και το απόρρητο των επικοινωνιών του, που κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτα απαραβίαστο. Επιχειρήθηκε να θιγεί και η πολιτική δραστηριότητά του και κατ' επέκταση διακυβεύεται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Επίσης, τονίζουν πως όσοι κυνηγούν τον κ. Ανδρουλάκη (predator=κυνηγός) επιδίωξαν όχι απλώς να ακούν τις κλήσεις και τα μηνύματά του, αλλά επιπλέον να μετατρέψουν τη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη σε μέσο διαρκούς παρακολούθησής του.
Ζητείται η άμεση λήψη δράσης από όλα τα αρμόδια όργανα για την εύρεση όσων επιχείρησαν αυτήν την ωμή προσπάθεια παγίδευσης του σημερινού προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας. «Τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους για την κάθαρση σε αυτήν την υπόθεση», υπογραμμίζουν.

Οικονόμου: Να διερευνηθεί άμεσα η καταγγελία

«Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη - σχετικά με την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, το Σεπτέμβριο του 2021, από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης - επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη», ανέφερε σε δήλωσή του υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
«Παράλληλα, κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη για τη Δημοκρατία η κυβέρνηση

Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με μηνυτήρια αναφορά του στον Άρειο Πάγο κατήγγειλε προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από το λογισμικό Predator που επιβεβαιώθηκε σε σχετική έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό παράνομης παρακολούθησης το τελευταίο διάστημα στη χώρα, αυτή τη φορά εις βάρος αρχηγού κόμματος», τονίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μετά την μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Παρακολουθήσεις, διώξεις και δολοφονίες δημοσιογράφων.
Κατρακύλα στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου.
Τώρα και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών.
Και να δούμε τι άλλο θα προκύψει.
Η κυβέρνησή Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας.
Αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Τυχαίο;» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η καταγγελία Καμίνη για την παρακολούθηση Κουκάκη

«Χοντροκομμένη μεθόδευση της κυβέρνησης» για να αποκρυβεί η αξιοποίηση του Predator, μέσω νομοθετικής διάταξης, που ψήφισε η Βουλή, μετά το δημοσίευμα του Inside Story για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, πριν από λίγη ώρα.
«Για πρώτη φορά πληροφορηθήκαμε για το Predator, την άνοιξη του τρέχοντος έτους, όταν μέσα από ένα δημοσίευμα του Inside Story, μάθαμε ότι αυτό το κακόβουλο λογισμικό είχε τοποθετηθεί στο κινητό ενός δημοσιογράφου, του κ. Κουκάκη.
Ο κ. Κουκάκης είχε προηγουμένως προσφύγει στην ΑΔΑΕ.
Είχε προσφύγει για να μάθει αν παρακολουθείται το κινητό του. Και επειδή, σύμφωνα με το νόμο 2225/94, η ΑΔΑΕ θα ήταν υποχρεωμένη, εφόσον διαπίστωνε παρακολούθηση παράνομη του κινητού του, να τον πληροφορήσει, γι' αυτό είδαμε στις 31 Μαρτίου του 2021, να δημοσιεύεται στο τεύχος Α48 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ως τροπολογία, σε ένα νομοθέτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας εναντίον του Covid, να έχει περάσει μια τροπολογία η οποία αντικαθιστά το άρθρο 5 του Ν.2225/94 και υποχρεώνει την ΑΔΑΕ να μην παρέχει καμία απολύτως πληροφορία στον θιγόμενο, εάν η παρακολούθηση του τηλεφώνου του έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και η διάταξη αυτή ψηφίστηκε αναδρομικά και αυτό ακριβώς είναι ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλη αυτή η μεθόδευση έγινε για να μην πληροφορήσει η ΑΔΑΕ τον κ. Κουκάκη, ότι είχε παρακολουθηθεί το τηλέφωνό του», είπε ο Γιώργος Καμίνης.
Προσέθεσε δε απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη:
«Κύριε υπουργέ, είστε πολύ τυχερός που η ΕΥΠ δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες σας.
Παρ' όλα αυτά το σκάνδαλο παραμένει γιατί η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Σε αυτό το οποίο συνέβη εμείς θα δώσουμε συνέχεια. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να διαπιστώσουμε ότι στα τηλέφωνα των Ελλήνων πολιτών, και όχι μόνο στα τηλέφωνα των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, δεν παραβιάζεται το απόρρητο της επικοινωνίας. Το γεγονός ότι μας διαβεβαιώνει υπεύθυνα η κυβέρνηση ότι η ΕΥΠ ή άλλη ελληνική δημόσια υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί το Predator, εμάς δεν μας καθησυχάζει.
Λαμβάνοντας υπόψη και την τροπολογία που προανέφερε και αναλογιζόμενος τη χοντροκομμένη μεθόδευση στην οποία προέβη η κυβέρνηση, δεν θεωρώ διόλου απίθανο μετά και τις αποκαλύψεις του Inside Story, οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων να γίνονται με outsourcing προκειμένου να καταστρατηγείται το Σύνταγμα. Δεν το θεωρώ διόλου απίθανο».
Βλέπουμε ότι δυστυχώς στη χώρα μας, για να διαπιστώσουμε παρανομίες ή σκάνδαλα, πολύ συχνά πρέπει να το μάθουμε από το εξωτερικό, είπε επίσης ο κ. Καμίνης και επισήμανε ότι το Predator παρακολουθεί τηλεφωνικές συνομιλίες, ηλεκτρονική αλληλογραφία, έχει πρόσβαση στα passwords, στα κείμενα, στις φωτογραφίες, στο ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, και μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα του κινητού. «Παραβιάζεται με αυτό τον τρόπο το απαραβίαστο των επικοινωνιών και της αλληλογραφίας, η προστασία του ιδιωτικού βίου, η ελεύθερη συμμετοχή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή και παραβιάζεται η ελεύθερη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων», είπε ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στις διατάξεις του Συντάγματος που έχουν παραβιαστεί.

Παφίλης (ΚΚΕ): Αλωνίζουν οι μυστικές υπηρεσίες

Στις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με λογισμικό παρακολούθησης, αναφέρθηκε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι μυστικές υπηρεσίες αλωνίζουν.
Μιλώντας στη Βουλή, ο κ.Παφίλης τόνισε ότι είναι καταδικαστέα εκ των προτέρων τα φαινόμενα αυτά, ωστόσο υπογράμμισε το γεγονός ότι τα άλλα κόμματα τήρησαν «σιγήν ιχθύος» στις αλλεπάλληλες καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.
Αναφορικά με το ερώτημα «ποιος παρακολουθεί», τόνισε ότι όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί, αυτές είναι οι μυστικές υπηρεσίες, όπως η CIA, MI6, κα, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αλωνίζουν».
Ο κ.Παφίλης κατέκρινε ότι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει κατασκευαστεί από ισραηλινή εταιρεία, ωστόσο όπως είπε ούτε η εταιρεία τιμωρήθηκε ούτε επιβλήθηκαν κυρώσεις στο Ισραήλ.

ΜέΡΑ25: Να δώσει εξηγήσεις η Κυβέρνηση

"Η καταγγελία ενός πολιτικού αρχηγού για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του εγείρει σοβαρές ανησυχίες και η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις", τονίζει το ΜέΡΑ25, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκης.
Το ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει πως "αντίστοιχες καταγγελίες έχουν υπάρξει στο παρελθόν και από το ΚΚΕ και δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια απάντηση από την Πολιτεία".
"Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει σχετική τροπολογία στο παρελθόν για την απαγόρευση προμήθειας, εμπορείας και εγκατάστασης λογισμικών κατασκοπείας πληροφοριακών συστημάτων, την οποία καλούμε την Κυβέρνηση να κάνει δεκτή και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να την στηρίξουν", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης