Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλο και αυξάνει την παρουσία της στη Συρία η Τουρκία - Στο επίκεντρο οι βόρειες περιοχές

Όλο και αυξάνει την παρουσία της στη Συρία η Τουρκία - Στο επίκεντρο οι βόρειες περιοχές
Υπολογίζεται ότι καθημερινά 300 Τούρκοι υπάλληλοι και 200 οχήματα και οι οδηγοί τους μετακινούνται από το πέρασμα του Öncüpınar
Τα σχέδια της Τουρκίας στη Σύρια αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, αναφέροντας μάλιστα ότι αρκετοί τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι κατοικούν στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο γειτονικό έθνος.
Σχεδόν κάθε σκέλος του τουρκικού κράτους φαίνεται να είναι παρόν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης και πάλι από τη βόρεια Συρία στην επαρχία Κιλίς της Τουρκίας.
«Οποιαδήποτε εγκατάσταση μπορείτε να σκεφτείτε εδώ [στην Τουρκία], είναι kai εκεί», λέει ένας Τούρκος αξιωματούχος στους FT.
Υπολογίζει ότι καθημερινά 300 Τούρκοι υπάλληλοι και 200 οχήματα και οι οδηγοί τους μετακινούνται από το πέρασμα του Öncüpınar — ένα από τα οκτώ κατά μήκος των συνόρων μήκους 900 χιλιομέτρων.
Είναι όμως και μια σκηνή που δείχνει την βαθύτερη θέση της Τουρκίας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της βόρειας Συρίας μετά την έναρξη εισβολών του στρατού για να απωθήσουν ξανά τους Κούρδους μαχητές του YPG, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, από τη συνοριακή περιοχή.
Από τότε που τα τουρκικά τανκς εισέβαλαν για πρώτη φορά στη Συρία έξι χρόνια πριν, η επιχείρηση του στρατού εξελίχθηκε, με την πάροδο του χρόνου, σε μια αποστολή που αγγίζει σχεδόν όλους τους τομείς της ασφάλειας και της ζωής των πολιτών σε τρεις θύλακες, στους οποίους, ανάμεικτοι, κατοικούν περίπου 2 εκατομμύρια Σύροι.
Αυτή η παρουσία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο τουρκικό αποτύπωμα σε ένα αραβικό κράτος από την εποχή της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1918 — και μπορεί κάλλιστα να γίνει μεγαλύτερο καθώς ο ΠρόεδροςRecep Tayyip Erdoğan έχει προειδοποιήσει ότι επιθυμεί να αυξήσει την ισχύ της Άγκυρας με μια νέα επίθεση.

Κατακερματισμός της Συρίας

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, ο κατακερματισμός της Συρίας έχει εξελιχθεί σε μια δυσάρεστη καθιερωμένη τάξη μετά την αδίστακτη εκστρατεία μάρκετινγκ του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για να συντρίψει την καθιερωμένη εξέγερση του 2011 και η διεθνοποίηση της εμφύλιας μάχης που χώρισε το έθνος μεταξύ ανταγωνιστικών συριακών φατριών ανάλογα με διεθνής βοήθεια.
Υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, το Ιράν και τις πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, ο Άσαντ ανέκτησε τη διαχείριση μεγάλου μέρους του έθνους, ωστόσο προεδρεύει σε ένα διαλυμένο έθνος.
Τα απομεινάρια της αντιπολίτευσης έχουν απωθηθεί προς τα βόρεια, όπου εξαρτώνται από τη δύναμη του στρατού και τη νομισματική υποστήριξη της Τουρκίας.
Στα βορειοανατολικά, οι πολιτοφυλακές υπό την ηγεσία των Κούρδων διοικούν περισσότερο από το ένα πέμπτο του έθνους, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και την αποτελεσματική ασφάλεια περίπου 800 Αμερικανών στρατιωτών.
Η μάχη έχει παγώσει, με τις παγκόσμιες προσπάθειες να ανακαλυφθεί μια πολιτική απάντηση στη συριακή καταστροφή πέφτουν στο κενό.
Η ζοφερή πραγματικότητα για τους Σύρους είναι ότι η de facto διχοτόμηση θα οριστικοποιηθεί όσο ο Άσαντ αρνείται να υποστηρίξει οποιουσδήποτε πολιτικούς συμβιβασμούς και οι διεθνείς δυνάμεις παραμένουν εντός του έθνους.
«Σε κανέναν δεν αρέσει να το λέει φωναχτά επειδή είναι τόσο πολιτικά αμφιλεγόμενο και οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αισθάνονται πραγματικά ότι συμβάλλουν σε αυτό, και οι Τούρκοι δεν χρειάζονται κανέναν να το πει», λέει ο Dareen Khalifa, αναλυτής στο Disaster Group.
«Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η δυναμική και τα διακυβεύματα της μάχης δίνουν κίνητρα στις διεθνείς δυνάμεις να παραμείνουν στη Συρία.
Και όσο το κάνουν, το παρόν αδιέξοδο είναι επιρρεπές να προχωρήσει και να μοιάζει με μια de facto διχοτόμηση [της χώρας]».

Τουρκική διασπορά

Μέσα στις τρεις περιοχές κάτω από τον έλεγχο της Άγκυρας, Σύριοι μαθητές μελετούν τα τουρκικά ως δεύτερη γλώσσα.
Οι άρρωστοι νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία και τα φώτα ανάβουν με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την Τουρκία.
Η τουρκική λίρα είναι το κυρίαρχο συνάλλαγμα και η κρατική ταχυδρομική υπηρεσία της Τουρκίας, PTT, χρησιμοποιείται για την κατσβολή μισθών στο προσωπικό της Συρίας και τη φιλοξενία των λογαριασμών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Επίσης, η Τουρκία εκπαιδεύει και πληρώνει το μισθό περισσότερων από 50.000 Σύριων ανταρτών μαχητών, έχει αναπτύξει τα προσωπικά της στρατεύματα εντός της Συρίας, έχει κατασκευάσει μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στα σύνορα και ένα συνοριακό τείχος μήκους 873 χιλιομέτρων.
Ο πρωταρχικός στόχος του στρατού της Άγκυρας είναι να αποδυναμώσει τις κουρδικές πολιτοφυλακές, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν το χάος της μάχης για να χαράξουν τη δική τους σφαίρα επιρροής.
Η Τουρκία θεωρεί το YPG προέκταση της ομάδας των μαχητών του Κουρδιστάν (PKK), μιας πολιτοφυλακής με μαρξιστικές-λενινιστικές ρίζες που έχει εξαπολύσει μια εξέγερση για δεκαετίες σε αντίθεση με το τουρκικό κράτος.
Όπως η Τουρκία, έτσι και οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν το PKK τρομοκρατική οργάνωση και Αμερικανοί αξιωματικοί αναγνωρίζουν τους υπερσυνδέσμους του με το YPG.
Ωστόσο, προς εισβολής της Άγκυρας, η Ουάσιγκτον στάθηκε στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων, θεωρώντας τις ως πολύ σημαντικές για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Erdogan επιθυμεί επιπλέον να προσφέρει τις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες για να ενθαρρύνει την επιστροφή μεταξύ των 3,7 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που κατέφυγαν στην Τουρκία, καθώς η παρουσία τους έχει εξελιχθεί σε αντιδημοφιλή παράγοντα στο εσωτερικό.

Η Δύση «στερείται σκοπού»

Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις σοβαρής άσκησης του τουρκικού στρατού για να συμβουλεύσουν ότι μια επιχείρηση είναι επικείμενη και η Ρωσία, το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε εισβολή βαθύτερα στη Συρία που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη μάχη.
Ωστόσο, εντός της Συρίας, Τούρκοι διοικητές είπαν στις τοπικές αρχές της αντιπολίτευσης να προετοιμάσουν τους μαχητές του Συριακού Εθνικού Στρατού, κάτω από το οποίο συγκεντρώνονται μυριάδες αντάρτες.
Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα και όπλα σε όλα τα σύνορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης