Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία παραδέχεται ότι χτύπησε το λιμάνι της Οδησσού – Κατέστρεψε πολεμικό πλοίο με αμερικανικούς πυραύλους

Η Ρωσία παραδέχεται ότι χτύπησε το λιμάνι της Οδησσού – Κατέστρεψε πολεμικό πλοίο με αμερικανικούς πυραύλους
Οι ρώσοι κατέστρεψαν 4 αμερικανικά πυραυλικά συστήματα

Αφού αρχικά το διέψευσε , η Ρωσία επιβεβαίωσε καθυστερημένα ότι οι πύραυλοι της έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα στις 23 Ιουλίου 2022.
Ωστόσο, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός στόχευσε στις αποθήκες σιτηρών σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσει τη συμφωνία για τα σιτηρά που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη….η Ρωσική πλευρά διευκρίνισε ότι ο στόχος της πυραυλικής επίθεσης ήταν ένα ουκρανικό πολεμικό πλοίο που έφερε αμερικανικούς πυραύλους και ήταν έτοιμο να τους παραδώσει στον Ουκρανικό στρατό.
«Στο λιμάνι της Οδησσού, ένα αγκυροβολημένο ουκρανικό πολεμικό πλοίο και μια αποθήκη με πυραύλους Harpoon, που προμήθευσαν οι ΗΠΑ καταστράφηκαν από ρωσικούς πυραύλους Kalibr.

Οι ρώσοι κατέστρεψαν 4 αμερικανικά πυραυλικά συστήματα

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 4 εκτοξευτές πυραύλων High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν πρόσφατα στον ουκρανικό στρατό.
Μάλιστα αυτό συνέβη σε διάφορα σημεία στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τέσσερα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS και όχημα επαναφόρτωσης μεταξύ 5 Ιουλίου και 20 Ιουλίου
Δύο από τους εκτοξευτές καταστράφηκαν κοντά στον οικισμό Malotaranovka, νότια του Kramatorsk.
Ένας άλλος, μαζί με το όχημα υποστήριξης, καταστράφηκε κοντά στο Krasnoarmeysk - γνωστό στην Ουκρανία ως Pokrovsk.
Άλλο οπλικό σύστημα καταστράφηκε στα ανατολικά προάστια της Konstantinovka.
Και οι τρεις τοποθεσίες βρίσκονται στο Donetsk αλλά υπό τον έλεγχο των ουκρανικών στρατευμάτων

Ο διοικητής όλων των όπλων του αμερικανικού στρατού Mark Milley ανέφερε ότι 12 HIMARS παραδόθηκαν επιτυχώς στον στρατό της Ουκρανίας, που πλέον διαθέτει 16.
Κατά τους Ουκρανούς το σύστημα HIMARS μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ουκρανία απέναντι στο ρωσικό πυροβολικό που κερδίζει κατά κράτος.

Τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης;

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε στις 23 Ιουλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν «βήμα βήμα» στην περιφέρεια Kherson.
Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε στις 24 Ιουλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στοχεύουν κατά των ρωσικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια Kherson για να εμποδίσουν τους ελιγμούς και την υποστήριξη της επιμελητείας.
Αυτή η δραστηριότητα συνάδει με την υποστήριξη μιας ενεργητικής αντεπίθεσης ή σχεδιασμό για μια επερχόμενη αντεπίθεση.
Τα ουκρανικά χτυπήματα σε γέφυρες που ελέγχονται από τη Ρωσία γύρω από την πόλη Kherson στοχεύουν μόνο στο να εμποδίσουν τις ρωσικές δυνάμεις να μετακινήσουν εξοπλισμό στην πόλη χωρίς να σταματήσουν την είσοδο τροφίμων και άλλων βασικών προμηθειών στην πόλη

Βασικά σημεία

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο τις ουκρανικές αντεπιθέσεις στην περιφέρεια Kherson.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει αυξανόμενη (αν και πολύ περιορισμένη) εγχώρια διαφωνία από εθνοτικές μειονότητες που επωμίζονται δυσανάλογα το βάρος του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις βορειοδυτικά του Slovyansk, ανατολικά του Siversk και νότια του Bakhmut στις 24 Ιουλίου.

Οι ουκρανικές επιδρομές κατέστρεψαν και τις τρεις γέφυρες που ελέγχονται από τη Ρωσία που οδηγούν στην πόλη Kherson την περασμένη εβδομάδα.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στην περιφέρεια της Kherson.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένη χερσαία επίθεση βορειοδυτικά του Slovyansk στις 24 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να πάρουν τον έλεγχο του Bohorodychne, 20 χλμ. βορειοδυτικά του Slovyansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις σε οικισμούς νοτιοανατολικά του Izyum κατά μήκος των συνόρων της Περιφέρειας του Kharkiv.
Επίσης βομβάρδισαν την Krasnopillya, την Dolyna, την Dibrovne και την Adamivka και χτύπησε επιπλέον οικισμούς νοτιοδυτικά του Izyum γύρω από το Barvinkove.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις ανατολικά του Siversk στις 24 Ιουλίου.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να προχωρήσουν δυτικά της Verkhnokamyanka και της Bilohorivka προς το Verkhnokamyanske, 5 χλμ. ανατολικά του Siversk.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πυροβολικό επικεντρώθηκε στην καταστολή ουκρανικών σημείων βολής στα ανατολικά του Siversk, κάτι που συνάδει με τις ουκρανικές αναφορές για συνεχιζόμενα ρωσικά πυρά πυροβολικού σε οικισμούς στην περιοχή μεταξύ των συνόρων της Περιφέρειας του Luhansk και του Siversk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις νότια του Bakhmut.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται για τον έλεγχο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Vuhledar και του Novoluhanske και ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν προχώρησαν από το Roty στο Semihirya, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Bakhmut.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την κατάληψη του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Vuhledar. Προηγούμενες ρωσικές προσπάθειες να προχωρήσουν από νότια του Bakhmut είχαν σε μεγάλο βαθμό παρεμποδιστεί από τα υδάτινα χαρακτηριστικά στην περιοχή Svitlodarsk, γεγονός που δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ελπίζουν να αποκτήσουν έδαφος στη βόρεια όχθη της δεξαμενής Vuhlehirske και να προχωρήσουν βόρεια στο Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένες χερσαίες επιθέσεις προς την Avdiivka και βομβάρδισαν κατά ουκρανικών θέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής της πόλης Avdiivka-Donetsk.

Νότιος Άξονας – Kherson και Zaporizhia

Οι ουκρανικές επιδρομές κατέστρεψαν και τις τρεις γέφυρες που ελέγχονται από τη Ρωσία που οδηγούν στην πόλη Kherson. Ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν τη γέφυρα πάνω από το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Nova Kakhova στις 24 Ιουλίου, καταστρέφοντας το δρόμο, αλλά επιτρέποντας ακόμα επιβατικά οχήματα να διασχίσουν τη γέφυρα.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε το HIMARS για να χτυπήσει τη γέφυρα και ανέφεραν ότι οι επισκευές στη γέφυρα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Πλάνα από τις 23 Ιουλίου δείχνουν επιβατικά οχήματα να κινούνται στη γέφυρα Antonivskyi, υποδηλώνοντας ότι η ζημιά στην γέφυρα Antonivskyi μπορεί να είναι πιο σημαντική.

Ουκρανοί παρτιζάνοι ανατίναξαν έναν σιδηρόδρομο που ελέγχεται από τη Ρωσία κοντά στη Novobohdanivka, στην περιφέρεια Zaporizhia, 30 χλμ. βόρεια της Μελιτόπολης, τη νύχτα στις 23-24 Ιουλίου.
Γεωτοποθετημένες εικόνες δείχνουν χωρίσματα σε μια σιδηροδρομική διασταύρωση στη Novobohdanivka που αποκόπτει τη Vasylivka και το Tokmak της περιφέρειας Zaporizhia από την κύρια σιδηροδρομική γραμμή προς τη Μελιτόπολη.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή για να μεταφέρουν εξοπλισμό και προσωπικό από τη Μελιτόπολη προς τη Vasylivka και το Tokmak

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) δημοσίευσε ένα επείγον μήνυμα στις 23 Ιουλίου καλώντας τους αμάχους στο κατεχόμενο Enerhodar, την περιφέρεια Zaporizhia και τις γύρω περιοχές να δώσουν λεπτομέρειες για τους Ρώσους και τις κινήσεις τους στο Enerhodar.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στην Περιφέρεια Kherson.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις στις κατευθύνσεις Sukhy Stavok – Andriivka και Bruskinskye – Bilohirka κοντά στο ουκρανικό προγεφύρωμα στον ποταμό Inhulets νότια του Davydiv Brid.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν περισσότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 για να χτυπήσουν χερσαίους στόχους στην πόλη Mykolaiv.
Μια πυρκαγιά ξέσπασε σε μια αποθήκη πετρελαίου βόρεια της Snihurivka, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει χτυπήματα.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.
Οι Ουκρανοί χτύπησαν με το σύστημα HIMARS, κοντά στο Zelenotropynske, στην περιφέρεια Kherson δύο εκτοξευτές S-300.
cc1_24.png
cc2_25.png
cc3_24.png
cc4_23.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης