Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για τη συντομότερη έναρξη εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Τουρκία: Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για τη συντομότερη έναρξη εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών
To συντονιστικό κέντρο εργάζεται για τη διασφάλιση της ασφαλούς αποστολής σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές

Το κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο δημιουργήθηκε μετά τις συμφωνίες της περασμένης Παρασκευής (22/7/2022) για τις προμήθειες αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, καταβάλλει προσπάθειες για να ξεκινήσει η εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας το συντομότερο δυνατό, ανακοίνωσε την Κυριακή (24/7) το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το tweet του υπουργείου, το συντονιστικό κέντρο εργάζεται για τη διασφάλιση της ασφαλούς αποστολής σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Το πρώτο πλοίο

Το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά αναμένεται να αναχωρήσει σύντομα από τα ουκρανικά λιμάνια.
Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, το κέντρο συντονισμού δημιουργήθηκε στο πανεπιστήμιο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στη συνοικία Λεβέντ της Κωνσταντινούπολης στο ευρωπαϊκό τμήμα της πόλης, όπως αναφέρει το Tass.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία, η Ρωσία και η Ουκρανία θα εκπροσωπούνται από στρατιωτικούς με βαθμούς συνταγματαρχών ή στρατηγών.
Τα Ηνωμένα Έθνη θα αναθέσουν επίσης στους εκπροσώπους τους ανάλογα καθήκοντα.

Η συμφωνία

Ο έλεγχος της ασφαλούς πλοήγησης από τρία λιμάνια της Ουκρανίας (Οδησσός, Γιούζνι και Τσερνομόρσκ) θα ασκείται όλο το εικοσιτετράωρο.
Μια δέσμη μέτρων με στόχο την επίλυση του προβλήματος των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το μνημόνιο Ρωσίας - ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη αναλαμβάνουν να εργαστούν για την άρση των αντιρωσικών περιορισμών που εμποδίζουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων.
Ένα άλλο έγγραφο προβλέπει μηχανισμό εξαγωγής σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από την Ουκρανία.
Μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών προβλέπει τη δημιουργία ενός τετραμερούς συντονιστικού κέντρου για την έρευνα πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά για την πρόληψη του λαθρεμπορίου όπλων και την αποφυγή προκλήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης