Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Λέσβο - Προληπτική εκκένωση των Βατερών, κάηκαν σπίτια - Εφιάλτης και στον Έβρο

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Λέσβο - Προληπτική εκκένωση των Βατερών, κάηκαν σπίτια - Εφιάλτης και στον Έβρο
Στο σημείο ισχυρές  πυροσβεστικές δυνάμεις - Εκκενώθηκαν  προληπτικά τα Βατερά
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Καστρί, πάνω από τα Βατερά, του δήμου Δυτικής Λέσβου.
Στα πύρινα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα, είναι αυτό στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, όπου μαίνεται η φωτιά για τρίτη ημέρα, η πυρκαγιά στη Μυτιλήνη, η φωτιά στα Γρεβενά, η φωτιά στην Σπιάτζα στον Πύργο Ηλείας, αλλά και στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας.
Στη Μυτιλήνη, εκκενώθηκαν προληπτικά τα Βατερά, ενώ ήδη κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις.
Υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα, το ένα προς το χωριό Βρίσα και το άλλο προς τον οικισμό των Βατερών
και μάλιστα απειλεί τον οικισμό Σταυρό.
Νωρίτερα φαινόταν πως είχαν περιοριστεί οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς στα Βατερά, που έφτασαν μέχρι την παραλία της περιοχής έχοντας κάψει σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες, όμως πλέον άλλαξε η εικόνα και πάλι επιδεινώνεται.
Στο μεταξύ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά.
Με περισσότερους από 60 αστυνομικούς, 23 οχήματα και πτητικό μέσο συνδράμει η Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, προβαίνοντας σε προληπτικές εκκενώσεις - απομακρύνσεις περισσότερων των 450 πολιτών από δυο ξενοδοχειακές μονάδες, μία τουριστική επιχείρηση και 92 σπίτια.
Επίσης, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας και προληπτική εκκένωση περιοχών.
Αργά το απόγευμα, η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης της φωτιάς στη Δαδιά επικεντρώθηκε περιφερειακά του χωριού και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα πέντε μέτωπα, ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα στη Βρυσούλα της Πρέβεζας όπου η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Στο Συντονιστικό ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο

Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο την Κυριακή 24 Ιουλίου το πρωί, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή και για τον καλύτερο συντονισμό με τους τοπικούς φορείς, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Στα πύρινα μέτωπα (Δαδιά, Γρεβενά, Μεσσηνία, Λέσβο) που αντιμετώπισαν το Σάββατο 23/7, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε με  τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δασολόγο, Βαγγέλη Γκουντούφα.
Για τη δασική πυρκαγιά στην Π.Ε Λέσβου στην περιοχή Καστρί, ο κ. Αρτοποιός υπενθύμισε ότι εκδηλώθηκε στις 10.04 σήμερα το πρωί και επιχειρούν από την πρώτη στιγμή 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ από αέρος επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο μεσαίου τύπου Mi8, το οποίο εδρεύει μονίμως και προληπτικά στην Λέσβο.
Στις 11:25 με μήνυμα από το 112 ενημερώθηκαν όλοι οι κάτοικοι στην περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο.

Στα Βατερά κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις

Έτσι, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αδρέας Αξής, απειλούνται αυτή την ώρα ο οικισμός Σταυρός από τη μεριά των Βατερών, αλλά και η Βρίσα λίγο πιο πάνω.
«Κάνουμε αντιπυρικές ζώνες στη Βρίσα δεν κινδυνεύει άμεσα, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα γυρίσματα του ανέμου», πρόσθεσε.
Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Π. Κουφέλος,  σημείωσε πως κάηκαν δύο με τρία σπίτια και μια αποθήκη, ενώ μικροζημιές έχουν υποστεί και άλλες οικίες.
«Έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις, αγροικίες σπίτια, τολμώ να πω ότι βλέπω μια ύφεση», τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης.

Απεγκλωβισμοί με σκάφη του Λιμενικού

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών, με σκάφη του Λιμενικού Σώματος.
Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά.
Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Μάχη με τις φλόγες

Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ και οι εναέριες δυνάμεις πραγματοποιούν ρίψεις νερού.
Στο σημείο, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 9 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Επίσης, επιχειρούν τα τρία δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα που εδρεύουν στη Λέσβο, ενώ αναμένονται ενισχύσεις από τη βόρεια Ελλάδα.
Επίσης, συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με 4 αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητές γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου, ενώ στην περιοχή θα καταπλεύσει και η κανονιοφόρος «Κάσος» για πιθανή συνδρομή.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10:04 το πρωί του Σαββάτου 23/7  σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα, μεταξύ της πολυσύχναστης παραλίας των Βατερών και του οικισμού Σταυρός, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και εθελοντές, ενώ από τις Αρχές της Πυροσβεστικής κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα, το ένα προς το χωριό Βρίσα και το άλλο προς τον οικισμό των Βατερών.

puro.JPG


lesvos1_1.JPG

τ1.JPG

λ2.JPG

Μήνυμα του 112


Μήνυμα προληπτικής εκκένωσης από Βατερά προς Πολιχνίτο έστειλε το 112.
Η προληπτική εκκένωση του πολυσύχναστοι τουριστικού προορισμού των Βατερών αποφασίστηκε από τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

112_7.JPG

Μάλιστα, δίνεται μάχη για να σωθούν τα σπίτια, όπως έγραψε νωρίτερα σε ανάρτησή του ο Τ. Βέρρος.
β_7.JPG
β3.JPG

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς

Οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου πραγματοποιούνται, λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά-, στο οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης