Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η BlackRock κατάφερε να «γράψει» απώλειες 1,7 τρισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2022

tags :
Πώς η BlackRock κατάφερε να «γράψει» απώλειες 1,7 τρισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2022
Ζημίες ρεκόρ για την BlackRock…

Απώλειες ρεκόρ, στο ύψος των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενέγρεψε η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο ΒlackRock (τα υπό διαχείριση assets αγγίζουν τα 8,5 τρισεκ. δολ.)
Αυτό ήταν το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που έχασε ποτέ μία εταιρεία σε διάστημα 6 μηνών, σύμφωνα με τον Marc Rubenstein, αναλυτή του Bloomberg. 
Στην έκθεση αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, απέδωσε την τεράστια πτώση στην κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών, αναφέροντας πως για όλα ευθύνεται το μακροοικονομικό περιβάλλον: ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων και sell off στην αγορά.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφερε ένα επενδυτικό περιβάλλον που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Fink.
«Οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, αυξανόμενα επιτόκια και το χειρότερο ξεκίνημα της χρονιάς τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα εδώ και μισό αιώνα, με τους παγκόσμιους δείκτες μετοχών και σταθερού εισοδήματος να υποχωρούν κατά 20% και 10%, αντίστοιχα.
Ο Rubenstein υποστήριξε ότι ο επενδυτικός τιτάνας είχε επικεντρωθεί υπερβολικά στις παθητικές επενδύσεις, γράφοντας ότι μόνο το ένα τέταρτο των περιουσιακών στοιχείων της BlackRock κατάφερε να «γράψει» αποδόσεις στο τέλος της περιόδου Απριλίου - Ιουνίου.
Συνολικά, οι παθητικές συμμετοχές της εταιρείας είναι 10 φορές μεγαλύτερες από την ενεργή στρατηγική της - «αν και εφαρμόζει ορισμένες ενεργές στρατηγικές πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων και εναλλακτικών που μειώνουν το χάσμα» σημείωσε ο Rubenstein 

Bιώνουμε το χειρότερο επενδυτικό περιβάλλον των τελευταίων δεκαετιών

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της BlackRock απογοήτευσαν τις προσδοκίες, εν μέσω αυτού που ο διευθύνων σύμβουλος Larry Fink ονομάτισε ως χειρότερο επενδυτικό περιβάλλον των τελευταίων δεκαετιών…
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριμήνου που δημοσίευσε ο επενδυτικός κολοσσός, η πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και η άνοδος του δολαρίου οδήγησαν τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία στα 8,5 τρισεκ. δολάρια.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη του μεγαλύτερου διαχειριστή assets στον κόσμο μειώθηκαν 30%, στα 7,36 δολάρια ανά μετοχή, ενώ έσοδα άγγιξαν τα 4,4 δισεκ. δολ. για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν 7,90 δολάρια ανά μετοχή, με έσοδα 4,65 δισεκ. δολάρια.
Η BlackRock και άλλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν πληγεί σκληρά από την αστάθεια στην αγορά, η οποία έχει αναστατώσει τους επενδυτές και έχει σπρώξει προς τα κάτω την αξία των χαρτοφυλακίων από τα οποία αντλούν προμήθειες διαχείρισης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επενδυτικός όμιλος έχει καθυστερήσει τις προσλήψεις για ορισμένες ανώτερες θέσεις μέχρι το 2023 και οι συνολικές δαπάνες για τις αμοιβές και τις παροχές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 5 τοις εκατό από το πρώτο τρίμηνο.
Παρόλο που oι προσλήψεις δεν έχουν παγώσει, η BlackRock προσπαθεί να συγκρατήσει το κόστος «συρρικνώνοντας» με άλλο τρόπο το εργατικό δυναμικό της: προσλαμβάνοντας λιγότερο έμπειρους ανθρώπους για να καλύψουν θέσεις.
Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν 11%, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση μετά το ιστορικό υψηλό των 10 τρισεκ. δολαρίων στο τέλος του 2021.
Ο κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της State Street ανέφερε την Παρασκευή ότι το AUM του είχε επίσης υποχωρήσει 11% στα 3,5 τρισεκ. δολάρια.
Ως παγκόσμιος διαχειριστής, η BlackRock έχει επίσης αισθανθεί τον αντίκτυπο της ανόδου του δολαρίου, που μείωσε την αξία των τελών που προέρχονται από άλλα νομίσματα.
Ενώ τα έσοδα μειώθηκαν συνολικά κατά 6%, οι βασικές προμήθειες ήταν σταθερές σε σταθερούς όρους νομίσματος.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφερε έναν συνδυασμό μακροοικονομικών και οικονομικών προκλήσεων που οι επενδυτές δεν είχαν δει εδώ και δεκαετίες. . .
Το 2022 είχε το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων 50 ετών τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα» δήλωσε ο Larry Fink, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.
Ο Fink χαιρέτισε την ικανότητα του ομίλου να δημιουργήσει καθαρές εισροές 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά τα δυσάρεστα νέα, λέγοντας ότι «αποδεικνύεται η ικανότητά μας να παρέχουμε κορυφαίες ροές στον κλάδο – ακόμη και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον. . .
Η θέση της BlackRock δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη».
Η μετοχή της BlackRock, η οποία έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της το 2022, υποχωρούσε ελαφρώς, στα 639 δολάρια.
Τα λειτουργικά περιθώρια συμπιέστηκαν στο 43,7%, ενώ δαπάνες αυξήθηκαν 12%.
«Ακόμη και η [BlackRock] δεν έχει ανοσία στην ύφεση.
Ωστόσο, ήμασταν εντυπωσιασμένοι με την ικανότητά [τους] να διατηρούν ισχυρές εισροές περιουσιακών στοιχείων σε ασταθείς αγορές» δήλωσε ο Kyle Sanders, αναλυτής στο Edward Jones, προσθέτοντας ότι περίμενε ότι οι συνεχιζόμενες δαπάνες της BlackRock σε τομείς στρατηγικής ανάπτυξης «πιθανώς θα μειώσουν τα περιθώρια κέρδους στο εγγύς- όρος [αλλά] πιστεύουμε ότι ενισχύει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα».
Η πλατφόρμα διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων iShares του ομίλου συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των νέων κεφαλαίων των επενδυτών, με καθαρές εισροές 52 δισ. δολαρίων, ενώ η πλατφόρμα μετρητών της έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, με 21 δισ. δολάρια σε καθαρά νέα κεφάλαια, καθώς οι πελάτες κατέφυγαν στην ασφάλεια και επωφελήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων.
Παρότι πολλοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η αστάθεια στην αγορά θα ανάγκαζε τους επενδυτές να μειώσουν τις κατανομές τους σε ETF και άλλα παθητικά οχήματα, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.
Ο Gary Shedlin, οικονομικός διευθυντής της BlackRock, δήλωσε ότι οι θεσμικοί επενδυτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα ETFs για να επανατοποθετήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, αντί να αγοράζουν και να πωλούν απευθείας μεμονωμένες μετοχές και ομόλογα.
«Αναμένουμε ότι τα ETFs της βιομηχανίας ομολόγων θα τριπλασιαστούν και θα φτάσουν τα 5 τρισεκ. δολάρια στο τέλος της δεκαετίας». . .
«Η αύξηση των επιτοκίων θα φέρει μια εντελώς νέα ομάδα επενδυτών», δήλωσε ο Fink.
Το retail τα πήγε χειρότερα, με καθαρές εκροές 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι αμοιβές απόδοσης της BlackRock για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της μειώθηκαν απότομα σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, τα προϊόντα που χρησιμοποιούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης (ESG) συνεχίζουν να προσελκύουν νέα χρήματα – τώρα τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αγγίζουν τα 473 δισεκ. δολάρια. Το τμήμα τεχνολογίας της εταιρείας αποδείχθηκε φωτεινό σημείο.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 5% σε ετήσια βάση και ο Fink είπε ότι η εταιρεία έλαβε νέες εντολές ρεκόρ για το σύστημα Aladdin, το οποίο βοηθά άλλες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να διαχειρίζονται τον κίνδυνο.
«Η BlackRock ανέκαθεν εκμεταλλευόταν τη διαταραχή της αγοράς και εμφανιζόταν ισχυρότερη» δήλωσε ο Shedlin, προσθέτοντας:
«Έχουμε πλοηγηθεί σε ασταθή νερά και στο παρελθόν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης