Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλου (Πειραιώς): Μείωση των NPEs στο 9% και πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ στο εξάμηνο - Aπόδοση ROTE 6% το 2022

Μεγάλου (Πειραιώς): Μείωση των NPEs στο 9% και πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ στο εξάμηνο - Aπόδοση ROTE 6% το 2022
Aπόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 6% το 2022, με στόχο 12% έως το 2025
Σχετικά Άρθρα

Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 9% (Ιούνιος 2021) και υπέρβαση του στόχου των χορηγήσεων για το 2021 με συνολικές εκταμιεύσεις, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ήταν το αποτέλεσμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, όπως επισήμανε διευθύνων σύμβουλος της κ. Χρήστος Μεγάλου, κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Εν όψει μάλιστα του στρατηγικού σχεδίου 2022-2025, η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων κατά 12% εως το 2025, ενω την ίδια περίοδο η στρατηγική προτεραιότητα για την βιώσιμη τραπεζική είναι χορηγήσεις, ύψους 9 δις. ευρώ.
Ήδη στις αρχές Απριλίου 2022, όπως πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου έχει επιτευχθεί απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ύψους 6% καθώς βελτιώθηκαν τα προ προβλέψεων κέρδη, οι προμήθειες,η λειτουργικής απόδοσης και η μείωση των εξόδων.

Aναλυτικά, τα βασικά σημεία της ομιλίας του διευθύνοντος συμβούλου κ. Χρ. Μεγάλου έχουν ως εξής:

«Το 2021 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου στο 12,5% στο τέλος του 2021, από 45% πριν από έναν χρόνο, με στόχο μονοψήφιο δείκτη NPE εντός του 2022.
Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί ήδη με στοιχεία Ιουνίου 2022, οπότε και τα NPE βρέθηκαν στο 9%.
Η πορεία μας το 2021 κατέδειξε την εμπορική δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις ύψους €6,5 δισ., υπερβαίνοντας τον στόχο εκταμίευσης νέων δανείων για το 2021, ενώ παράλληλα συμβουλεύσαμε τους εταιρικούς πελάτες μας για άντληση περίπου €3,0 δισ. σε αγορές χρέους και μετοχικών κεφαλαίων. Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αποτύπωσαν την πιστωτική ζήτηση κυρίως από επιχειρήσεις.
Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις πελατών και τα υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά €6,8 δισ., ποσό που συνιστά ρεκόρ για τον Όμιλο Πειραιώς.
Στις αρχές Απριλίου 2022, ο Όμιλος Πειραιώς παρουσίασε το στρατηγικό του σχέδιο για την περίοδο 2022-2025, που οδηγεί σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 6% για φέτος.
Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού μας θα επιτρέψει τη δυνητική διανομή μερίσματος στους μετόχους μας, σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων μας, τις συνθήκες αγοράς και τις εποπτικές απαιτήσεις.
Η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει επίσης στη διερεύνηση και νέων εμπορικών και στρατηγικών πρωτοβουλιών.
Ο Όμιλος εντείνει την εφαρμογή τους, συγκεκριμένα, με ενίσχυση στις τραπεζοασφαλιστικές υπηρεσίες και τη διαχείριση ακινήτων.
Παράλληλα με τα ανωτέρω, αξιοποιεί τις εμπορικές ευκαιρίες του ψηφιακού οικοσυστήματος και ενισχύει την τεχνολογική διάσταση στην πρόταση αξία προς τους πελάτες.
Σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές μας επιδιώξεις, στον Όμιλο Πειραιώς, προχωράμε συστηματικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής και δημιουργούμε υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές, που ενσωματώνουν βέλτιστα κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στις δραστηριότητές μας.
Τη συστηματική αυτή προσπάθεια επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Climate Stress Test που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δημοσιεύθηκαν στις αρχές Ιουλίου.
Για την περίοδο 2022-2025, στοχεύουμε να αυξήσουμε τη βιώσιμη τραπεζική μας δραστηριότητα κατά περίπου € 9 δισ.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χρηματοδότηση από την Πειραιώς του έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Cero Generation θυγατρική της αυστραλιανής επενδυτικής εταιρείας Macquarie, το οποίο κατασκευάζεται στην περιοχή της Δράμας και θα είναι συνολικής ισχύος 100 MW και προϋπολογισμού περί τα €72 εκατ.
Η σταθερή μέχρι σήμερα εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου και οι ρεαλιστικές υποθέσεις στις οποίες βασίζεται, μας καθιστούν σίγουρους για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας, χρηματοδοτώντας την ελληνική οικονομία και συνεχίζοντας την συμβολή σε μία συνεκτική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.
Οι διαφαινόμενες τάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2022 είναι ενθαρρυντικές ως προς την επίτευξη των στόχων και νωρίτερα έναντι του αρχικού σχεδιασμού του επιχειρηματικού πλάνου 2022-2025.
Οι ενδείξεις που συγκαταλέγονται στη θετική εξέλιξη των μεγεθών και εσόδων της Πειραιώς είναι οι ακόλουθες:
Η πιστωτική επέκταση €1δισ. που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αναδεικνύει ότι ο ετήσιος στόχος πιστωτικής ενίσχυσης €1,2 δισ. για το 2022 θα ξεπεραστεί.
Οι προμήθειες συνεχίζουν να αυξάνονται τρίμηνο με τρίμηνο και συμβάλλουν σημαντικά ώστε να διαφοροποιηθούν και να ενισχυθούν οι πηγές εσόδων της Τράπεζας, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Στα έσοδα από τόκους αναμένεται να ευνοηθούν σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων όπως διαμορφώνεται μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ.
Το εκτιμώμενο όφελος από την άνοδο των επιτοκίων στα έσοδα από τόκους για το 2023 αναμένεται να είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ
Παράλληλα, προχωράμε σε κινήσεις αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε από την εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ, ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, συμφωνία για την απορρόφηση του Ομίλου EUROMEDICA, με στόχο τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους Υγείας στην Ελλάδα, πλήρως καθετοποιημένου, με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη και ευρεία κάλυψη της Ελληνικής Επικράτειας.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμένεται να δημιουργηθούν εκτενείς συνέργειες και να επιτευχθούν σημαντικές υπεραξίες που θα καρπωθεί η Τράπεζα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης