Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το TPI της ΕΚΤ φέρνει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα; Lagarde: Γιατί αυξήσαμε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. - Επιδεινώνεται το outlook

Το TPI της ΕΚΤ φέρνει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα; Lagarde: Γιατί αυξήσαμε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. - Επιδεινώνεται το outlook
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δηλητηριάζει» την οικονομία της ευρωζώνης
Σχετικά Άρθρα

Τους όρους για το νέο εργαλείο της ΕΚΤ έναντι του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων (TPI), παρουσίασε επιγραμματικά η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, με την ανησυχία στις αγορές να είναι έκδηλη, καθώς απαιτούνται διευκρινίσεις ως προς την προϋπόθεση της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων, για την επιλεξιμότητα των ομολόγων στο νέο εργαλείο και τι θα σημάνει αυτό για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Η Lagarde τόνισε ότι το TPI θα αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο αγοράς εταιρικών ομολόγων.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες και για το 2023, καθώς μετά την πανδημία προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι όροι για το νέο εργαλείο TPI

Όσον αφορά το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων (TPI), το οποίο αφορά κυρίως τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία και για το οποίο θα αποφασίζει αποκλειστικά η ΕΚΤ, η Lagarde τόνισε ότι επιλέξιμα θα είναι τα ομόλογα όλων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, ενώ θα πρέπει να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Αναλυτικά οι όροι:

Πρώτον, η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεύτερον, η έλλειψη σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Τρίτον, η δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Τέταρτον, συνετές και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές που θα ευθυγραμμίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 
«Εάν ενεργοποιηθεί το TPI, θα αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Τόνισε επίσης ότι η δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων δεν πρέπει να επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα των κρατικών χρεών.

Τρία διαδοχικά στάδια επιλεξιμότητας

Η διαδικασία επιλεξιμότητας θα αποτελείται από τρία στάδια.
Πρώτον θα υπάρξει μια συνολική αξιολόγηση των δεικτών αγοράς και της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Δεύτερον, η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Τρίτον, θα πρέπει να κρίνει ότι η ενεργοποίηση αγορών στο πλαίσιο του TPI είναι ανάλογη με την επίτευξη της ΕΚΤ, του πρωταρχικού στόχου της (σταθεροποίηση των τιμών) αλλά και συμβατή με την έννοια της αναλογικότητας.
«Tο TPI θα είναι μια προσθήκη στην εργαλειοθήκη του Διοικητικού Συμβουλίου και μπορεί να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων, άτακτων δυναμικών της αγοράς που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Η κλίμακα των αγορών TPI εξαρτάται από τη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση πολιτικής», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της για τη νομισματική πολιτική.

Γιατί αυξήσαμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Η μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του επιτοκίου είναι αποτέλεσμα των νέων εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό και της συμφωνίας για τον μηχανισμό έναντι του κατακερματισμού (TPI), εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι επιδεινώνεται το outlook της Ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δηλητηριάζει» την οικονομία της ευρωζώνης, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ωστόσο ότι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ δεν προβλέπει ύφεση.

Υψηλές θα παραμείνουν οι τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, εκτίμησε η Lagarde και σημείωσε ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές των αγαθών επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες κατηγορίες.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για αρκετό διάστημα.
Οι υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις προέρχονται επίσης από το ασθενέστερο ευρώ.
«Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνει.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η αύξηση του πληθωρισμού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι από τα βασικά προβλήματα», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
H Lagarde εκτίμησε ότι ο τουρισμός θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία το γ΄3μηνο του 2022  και σημείωσε ότι η κατανάλωση βρίσκει στηρίγματα.

Το guidance για τον Σεπτέμβριο

To προηγούμενο guidance για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, δεν ισχύει πλέον, διευκρίνισε η Lagarde, μετά τη σημερινή αύξηση κατά 50 μ.β.
Τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από τα οικονικά δεδομένα, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε μονοπάτι εξομάλυνσης των επιτοκίων.
«Για το Σεπτέμβριο, θα το αποφασίσουμε τον Σεπτέμβριο, στη βάση των στοιχείων που θα έχουμε», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης