Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην αντίδραση με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην αντίδραση με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Μεταβλητότητα αναμένεται σήμερα, καθώς περιμένουμε την ΕΚΤ και τι θα πει για το ύψος των επιτοκίων, ενώ και η ενεργειακή επάρκεια συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές, παρά την επανεκκίνηση του Nord Stream 1 που έφερε μία πρόσκαιρη ανακούφιση. Το Χ.Α. θα μπορούσε να συνεχίσει μέσω επιλεκτικών τοποθετήσεων σε τράπεζες και ενεργειακές μετοχές, υψηλότερα λένε κάποιοι αναλυτές.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με ήπιες διακυμάνσεις πέριξ του χθεσινού κλεισίματος. Με ήπια άνοδο ξεκίνησε ο γενικός δείκτης και έχουν αγορές οι τράπεζες και η ΔΕΗ. Φαίνεται πως αυτές ξεχωρίζουν και σήμερα, αλλά ο τζίρος είναι πιο χαμηλός σε σύγκριση με τον χθεσινό. Η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών θα καθορίσει το πρόσημο σήμερα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Eurobank και Alpha Bank έχουν άνοδο άνω του 1% και λίγο χαμηλότερα οι άλλες δύο συστημικές.

ΔΕΗ: Πράξεις πάνω από τα 5,50 ευρώ η μετοχή με την αποτίμηση να είναι στα 2,11 δισ. ευρώ.

VIOHALCO: Πρόσφατα δοκίμασε τα 3,30 ευρώ που είχε γράψει πάλι τον Ιανουάριο του 2021. Έβγαλε αντίδραση και δείχνει διάθεση να απομακρυνθεί. Έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, αλλά θα μπορούσε να δώσει μία καλύτερη κίνηση αν και το κλίμα στην αγορά το επιτρέψει. Οριακά υψηλότερα στο άνοιγμα.

LAMDA: Με discount έναντι του NAV 28% η μετοχή όπως σημειώνει η Euroxx, αλλά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 25%. Άρα η πορεία της μετοχής παρά τις εξελίξεις στο ελληνικό εξαρτάται από τις εξελίξεις στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Ο πρόεδρος της εταιρείας ενημέρωσε πως στις 18 Ιουλίου αγόρασε 92.850 μετοχές και κατέχει πλέον 2.702.002 μετοχές ή ποσοστό 40,33%. Σύμφωνα με τον ισολογισμό χρήσης 2021 κατείχε 2.609.152 μετοχές ή 38,94% και η Ελένη Κεπενού 2.609.352 μετοχές με ανάλογο ποσοστό η οποία επίσης έφτασε με αγορές το 39,88%. Και οι δύο μέτοχοι σημειώνουν πως έχουν ξεπεράσει το όριο του 3%.

Φαίνεται όμως πως αυτό δεν έχει γίνει μέσα σε έξι μήνες ώστε να υπάρχει υποχρέωση δημόσιας πρότασης, με βάση όσα αναφέρονται στον ισολογισμό. Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει το Χρηματιστήριο τα ποσοστά και των 2 είναι στο 36,1%. Στον ισολογισμό του 2020 αναφέρεται πως είχαν 2.419.152 έκαστος ή 36,1%. Άρα η υπέρβαση του ορίου έχει γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μένει να φανεί αν τελικά θα επιχειρήσουν οι μέτοχοι να τη βγάλουν από το Χ.Α.

Σημειώνουμε πάντως πως μετά από αυτές τις αγορές το ποσοστό που παραμένει σε ελεύθερη διασπορά, είναι ελάχιστο και ίσως κοντά στο 1% μόλις! Άρα δε θα μας φαινόταν περίεργο να γίνει κάποια ακόμα συναλλαγή ή κάποια ανακοίνωση συντονισμού και να φύγει και αυτή από το ταμπλό στα 2,48 ευρώ.

LAVIPHARM: Στις 26 Ιουλίου σταματάει προσωρινά η διαπραγμάτευση για να γίνει το reverse split με αναλογία μία νέα για τρεις παλιές και επομένως ο νέος αριθμός μετοχών θα είναι λίγο πάνω από 17 εκατ. μετοχές. Λογιστική, όπως έχουμε ξαναγράψει, η κίνηση, αλλά δείχνει μία διάθεση να βελτιωθεί η εικόνα του ισολογισμού. Χρειάζεται και άλλες κινήσεις για να γυρίσει θετικά τα ίδια κεφάλαια και η αίσθηση που έχουμε είναι πως μπορεί και να δούμε κάποιες.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Από ελάχιστο έως μηδενικό το επενδυτικό ενδιαφέρον στα πρώτα λεπτά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης