Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά πέφτει η κυβέρνηση του Mario Draghi - Aποχή από Πέντε Αστέρια, Lega και Forza Italia

tags :
Ιταλία: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά πέφτει η κυβέρνηση του Mario Draghi - Aποχή από Πέντε Αστέρια, Lega και Forza Italia
Η απόφασή του αυτή οφείλεται στο ότι τα Πέντε Αστέρια, αλλά και η κεντροδεξιά (Forza Italia και Lega) δεν θα πάρουν μέρος στην διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.
Σχετικά Άρθρα
Στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του, αναμένεται να επιστρέψει ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η απόφασή του αυτή οφείλεται στο ότι η εθνικιστική Δεξιά τα Πέντε Αστέρια,  Lega και Forza Italia δεν θα πάρουν μέρος στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία μόλις ξεκίνησε στη Γερουσία της Ρώμης.
Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μην εξασφαλιστεί ούτε ο κατώτατος απαιτούμενος αριθμός (50% των γερουσιαστών συν ένας) για να μπορέσει η ψηφοφορία αυτή να θεωρηθεί έγκυρη.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα θεωρήσει, όπως φαίνεται, την εξέλιξη αυτή ως έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού στο πρόσωπό του και αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να οριστικοποιήσει την παραίτησή του, με νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο Mattarella. 

Τι είπε ο Draghi στη Γερουσία

Σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi, κατά τη δευτερολογία του, στη Γερουσία, το ένα από τα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου. 
Πιο αναλυτικά, ο Mario Draghi τόνισε: 
«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας.
Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου.
Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες.
Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό.
Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Pierferdinando Kasini, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών.
Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.

Ισχυρές ανησυχίες σε Ευρώπη και αγορές προκαλεί το σενάριο της αποχώρησης Draghi

Ο Mario Draghi  ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση.
Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Matarrela,  ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται, στην οποία συμμετέχουν ιταλικά πολιτικά κόμματα που καλύπτουν ευρύτατο πολιτικό φάσμα, από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, δεν είχε πλέον νομιμοποίηση, μετά την κρίση που προκλήθηκε από την αποσκίρτηση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων, το οποίο επίσης δοκιμάζεται από εσωτερικές διαιρέσεις και αιμορραγία κοινοβουλευτικών.
Οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας επιθυμούν την παραμονή του Mario Draghi, ως εγγύηση σταθερότητας.
Ενδεικτικό είναι το άρθρο του ισπανού πρωθυπουργού στο Politico με τίτλο «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ηγέτες σαν τον Μάριο Ντράγκι».
Οι αγορές παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση: και μόνο το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Mario Draghi αναζωπύρωσε τους φόβους για εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εκρηκτικό παράγοντα για την ευρωζώνη.
Ηδη, το χρέος της Ιταλίας βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την αύξηση των επιτοκίων.  
3_173.jpg
Ανέβηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα - Απώλειες 1,6% για το χρηματιστήριο στο Μιλάνο

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην αγορά της Ευρωζώνης, με την Ιταλία και την πολιτική κρίση να καθορίζουν την σημερινή πορεία των αποδόσεων.
Με αυτές τις εξελίξεις, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσεως στο 3,46% ενώ η απόδοση του διετούς σημείωσε άνοδο 7 μονάδων βάσεως στο 1,42%.

Αποτέλεσμα το spread μεταξύ της ιταλικής δεκαετίας και του αντίστοιχου γερμανικού bund που έκλεισε στο 1,25% να ανοίξει στις 221 μονάδες βάσεως.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση 1,6%, στις 21.348 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης