Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει: Προστασία άνω του 80% παρέχει η φυσική ανοσία από Omicron, έναντι επαναμόλυνσης από οποιαδήποτε υποπαραλλαγή

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει: Προστασία άνω του 80% παρέχει η φυσική ανοσία από Omicron, έναντι επαναμόλυνσης από οποιαδήποτε υποπαραλλαγή
Νέα μελέτη του Κατάρ επιβεβαιώνει πόσο ισχυρή είναι η φυσική ανοσία στις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron
Σχετικά Άρθρα

Η προστασία που παρέχεται από μόλυνση με την μετάλλαξη Omicron της Covid-19 ήταν ισχυρή τουλάχιστον κατά 80% έναντι των πιο πρόσφατων υποπαραλλαγών του ιού, συμπεριλαμβανομένης αυτής που κυριαρχεί επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, διαπίστωσαν επιστήμονες στο Κατάρ.
Τα άτομα που είχαν μολυνθεί με την Omicron, μια παραλλαγή του SARS-CoV-2, είχαν 76,1% προστασία έναντι συμπτωματικής επαναμόλυνσης από BA.4 και BA.5 και 80% προστασία από οποιαδήποτε επαναμόλυνση, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, σύμφωνα με την προεκτυπωτική μελέτη.

Η Omicron έγινε το κυρίαρχο στέλεχος του ιού σε πολλές χώρες στα τέλη του 2021.


Έκτοτε, ορισμένες υποπαραλλαγές έχουν επικρατήσει.
Το BA.5 είναι το στέλεχος που κυριαρχεί επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενώ η προστασία από μια λοίμωξη Omicron παρείχε ισχυρή θωράκιση έναντι της επαναμόλυνσης, όσοι προσβλήθηκαν από ένα στέλεχος προ-Omicron είχαν μικρή προστασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κατάρ, με επικεφαλής τον Δρ. Laith Abu-Raddad με την Weill Cornell Medicine-Qatar.
Η λοίμωξη από το Pre-Omicron παρείχε μόνο 15,1% αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής επαναμόλυνσης BA.4 και BA.5 και μόλις 28% μόλυνσης έναντι οποιασδήποτε επαναμόλυνσης.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από εθνικές βάσεις δεδομένων COVID-19.
Οι λοιμώξεις πριν από το Omicron ήταν αυτές που εμφανίστηκαν πριν από τις 19 Δεκεμβρίου 2021, όταν ξεκίνησε το κύμα παραλλαγής στο Κατάρ.

«Ισχυρή» προστασία

«Η προστασία μιας προηγούμενης μόλυνσης από την επαναμόλυνση BA.4/BA.5 ήταν μέτρια όταν η προηγούμενη μόλυνση αφορούσε μια παραλλαγή προ-Omicron, αλλά ισχυρή όταν η προηγούμενη μόλυνση αφορούσε την υποπαραλλαγή Omicron BA.1 ή BA.2», έγραψαν οι επιστήμονες.
Η φυσική ανοσία έχει βρεθεί εδώ και καιρό ότι είναι ανώτερη από την προστασία από τα εμβόλια για τον COVID-19 και η νέα μελέτη δεν αποτελεί εξαίρεση.
Τα εμβόλια παρέχουν ελάχιστη προστασία έναντι της μόλυνσης από το Omicron και έχουν χειρότερη απόδοση έναντι λοιμώξεων και σοβαρών ασθενειών από τα BA.4 και BA. 5 υποπαραλλαγές, έχουν δείξει μελέτες.
Η φυσική ανοσία μειώθηκε επίσης έναντι των BA.4 και BA.5, υπογραμμίζοντας πώς οι υποπαραλλαγές είναι καλύτερες στο να αποφεύγουν την προστασία, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Κατάρ.

Η ομάδα μελετούσε τη φυσική ανοσία εδώ και χρόνια και πρόσφατα ανακάλυψε ότι η προστασία από προηγούμενη μόλυνση από σοβαρή ασθένεια δεν έδειξε σημάδια εξασθένησης, ανεξάρτητα από το στέλεχος που μόλυνε το άτομο.

Μεταξύ των περιορισμών που αναφέρονται για τη νέα μελέτη ήταν ο νεαρός πληθυσμός του Κατάρ, όπου μόλις το 9% των κατοίκων είναι 50 ετών και άνω.
Αυτό σημαίνει ότι τα ευρήματα «μπορεί να μην είναι γενικά σε άλλες χώρες όπου οι ηλικιωμένοι πολίτες αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού», έγραψαν οι ερευνητές.
Ορισμένοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Abu-Raddad και της Διευθύντριας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, Dr. Rochelle Walensky, συνεχίζουν να συνιστούν εμβολιασμό για άτομα με φυσική ανοσία, επισημαίνοντας μελέτες που δείχνουν ότι μία ή περισσότερες δόσεις αυξάνουν την προστασία, αλλά άλλοι λένε ότι ο εμβολιασμός δεν απαιτείται για άτομα που επιβιώνουν από τον COVID-19, καθώς ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η αυξημένη προστασία είναι ελάχιστη και ότι τα φυσικά άνοσα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών του εμβολίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης