Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Οι 3 προϋποθέσεις για να αρχίσει και πάλι το Bitcoin να ανεβαίνει, σε αντίθετη περίπτωση νέα πτώση έως -30%

Οι 3 προϋποθέσεις για να αρχίσει και πάλι το Bitcoin να ανεβαίνει, σε αντίθετη περίπτωση νέα πτώση έως -30%

Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από το υψηλό ρεκόρ του τον Νοέμβριο του 2021

Μια βελτίωση των μακροοικονομικών παραγόντων, ένα συγκεκριμένο μοτίβο συναλλαγών και μια περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος για νέα project θα μπορούσαν να είναι τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για το bitcoin προκειμένου να βρει και πάλι το δρόμο προς τα υψηλότερα επίπεδα.

Εάν δεν συντρέξουν αυτοί οι παράγοντες, τότε έρχεται νέα πτώση έως 30%.
Το Bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από το υψηλό ρεκόρ του τον Νοέμβριο με περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια να έχουν εξαλειφθεί από την αξία ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το bitcoin διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος μεταξύ 19.000 και 22.000 δολαρίων χωρίς κανένα σημαντικό καταλύτη προς τα πάνω, με τους traders να προσπαθούν να καταλάβουν πού βρίσκεται ο πάτος.

Βελτίωση του περιβάλλοντος

Το Bitcoin έχει πληγεί από τη κατάσταση της οικονομίας και τον αυξανόμενο πληθωρισμό που ανάγκασε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, γεγονός που έχει πλήξει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν δει κάποια συσχέτιση με τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και έχουν υποχωρήσει παράλληλα με τις μετοχές.
Υπάρχουν επίσης φόβοι για ύφεση, αλλά μια βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα θα μπορούσε να βοηθήσει την αγορά κρυπτογράφησης να βρει τον πάτο.
«Νομίζω ότι εάν ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, η οικονομία είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρή ύφεση», τότε η αγορά θα σταθεροποιηθεί, δήλωσε στο CNBC ο CK Zheng, συνιδρυτής ενός hedge fund ZX Squared που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα.
Τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο ήταν πιο ανησυχητικά από το αναμενόμενο, εντείνοντας τους φόβους ότι η Fed θα γίνει πιο επιθετική στον αγώνα της να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια ότι μπορεί ο πληθωρισμός να κορυφώνεται.
Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία και ο πληθωρισμός «τίθενται υπό έλεγχο», αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την αγορά κρυπτονομισμάτων να βρει τον πάτο της, σύμφωνα με τον Vijay Ayyar, αντιπρόεδρο εταιρικής ανάπτυξης και διεθνές στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Luno.
«Αν δούμε σημάδια αυτού αυτόν τον μήνα ή ακόμη και τους επόμενους μήνες, θα έδινε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αγορά», είπε ο Ayyar.
Εν τω μεταξύ, μια «ηπιότερη» Fed και η κορύφωση της ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ, θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αγορά να βρει τον πάτο της, σύμφωνα με τον James Butterfill, επικεφαλής της έρευνας στην CoinShares.
Ο Butterfill είπε ότι μια πιο αδύναμη οικονομική προοπτική θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να επιβραδύνει τη σύσφιξη.
"Μια ανατροπή στην πολιτική της Fed και η επακόλουθη κορύφωση του DXY [δείκτης δολαρίου] θα βοηθούσε επίσης στον καθορισμό ενός πραγματικού κατώτατου επιπέδου.
Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί στη συνεδρίαση του Jackson Hole στο τέλος του καλοκαιριού", δήλωσε ο Butterfill, αναφερόμενος σε ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζών.

Η απομόχλευση φτάνει στο τέλος της;

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του πιο πρόσφατου κύκλου έκρηξης και κατάρρευσης στην κρυπτογράφηση ήταν η ποσότητα μόχλευσης στο σύστημα και η μετάδοση που έχει προκαλέσει.
Πρώτον, υπήρξαν πλατφόρμες δανεισμού που έχουν υποσχεθεί στους ιδιώτες επενδυτές υψηλές αποδόσεις για την κατάθεση των κρυπτονομισμάτων τους.
Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Celsius, η οποία τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να σταματήσει τις αναλήψεις καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Celsius δανείζει crypto από τους καταθέτες του σε άλλους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλή απόδοση και στη συνέχεια επωμίζεται το κέρδος.
Αυτό το κέρδος υποτίθεται ότι πληρώνει για την απόδοση που προσφέρει η Celsius στους λιανικούς πελάτες του.
Αλλά καθώς οι τιμές κατέρρευσαν, αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο φάνηκε ότι δεν είναι βιώσιμο.
Μια άλλη εταιρεία που αποτύπωσε το πρόβλημα με την υπερβολική μόχλευση είναι το hedge fund Three Arrows Capital ή 3AC που εστιάζει στην κρυπτογράφηση, το οποίο ήταν γνωστό για τα ανοδικά στοιχήματά του στον κλάδο.
Η 3AC έχει μια εκτενή λίστα αντισυμβαλλομένων με τους οποίους είναι συνδεδεμένη και από τους οποίους έχει δανειστεί χρήματα.
Ένα από αυτά είναι το Voyager Digital, το οποίο κατέθεσε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές του Κεφαλαίου 11 μετά την αθέτηση πληρωμών της 3AC για περίπου 670 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία.
Ένας αριθμός άλλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των BlockFi και Genesis, φέρεται να είχαν έκθεση στο 3AC.
Η Three Arrows Capital πλέον βρίσκεται σε εκκαθάριση.
«Η διαδικασία απομόχλευσης δεν γνωρίζουμε αν έχει ολοκληρωθεί ή όχι.
Νομίζω ότι βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία αποβολής των αδύναμων παικτών», είπε ο Zheng, προσθέτοντας ότι όταν δεν υπάρχουν άλλες εκπλήξεις με εταιρείες να καταρρέουν, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την αγορά να βρει πάτο.
Ο Butterfill της CoinShares είπε ότι οι λεγόμενοι εξορύκτες (miners), οι οποίοι χρησιμοποιούν εξειδικευμένους υπολογιστές υψηλής ισχύος για την επικύρωση συναλλαγών σε δίκτυα κρυπτογράφησης, θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα θύματα του ξεκαθαρίσματος.
Με τις τιμές των κρυπτογράφησης υπό πίεση, θα υπάρξουν πολλές εργασίες εξόρυξης που θα είναι ασύμφορες.
Ο Butterfill σημειώνει ότι υπήρξαν ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις εξόρυξης που συγκέντρωσαν χρηματοδότηση τελευταία και παρήγγειλαν εξοπλισμό που είτε δεν παραδόθηκε είτε ενεργοποιήθηκε.
«Μια κατάρρευση μιας από αυτές τις startups εξόρυξης ή του συνδεδεμένου δανειστή είναι πιθανή και θα βοηθούσε στον καθορισμό ενός ορίου στην αγορά κρυπτογράφησης», είπε ο Butterfill.

Μοτίβο συναλλαγών

Ο Ayyar της Luno εξήγησε μερικά από τα μοτίβα συναλλαγών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον καθορισμό του πυθμένα για την αγορά.
Είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα «κερί συνθηκολόγησης», όπου η τιμή του bitcoin πέφτει ακόμη περισσότερο και «καθαρίζει τα τελευταία αδύναμα χέρια που έχουν απομείνει», πριν «ανέβει δυναμικά».
Εάν συμβεί αυτό, αυτό σημαίνει ότι «η ρευστότητα έχει δεσμευτεί σε χαμηλότερα επίπεδα και η αγορά είναι τώρα έτοιμη να ανέβει ξανά», είπε ο Ayyar.
Σημείωσε ότι αυτό συνέβη τον Μάρτιο του 2020, όταν το bitcoin έπεσε περισσότερο από 30% μέσα σε μια μέρα πριν ανέβει σταθερά τις επόμενες εβδομάδες.
Ένα δεύτερο μοτίβο θα μπορούσε να είναι μια «φάση συσσώρευσης» όπου το bitcoin πέφτει στο κάτω μέρος και περνά μερικούς μήνες διαπραγματεύσεις εντός ενός εύρους προτού κινηθεί ψηλότερα.
Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση του bitcoin μεταξύ 13.000 και 14.000 δολαρίων, κάτι που θα ήταν μια πτώση περίπου 30% από την τιμή του κρυπτονομίσματος.
Ο Zheng του ZX Squared είπε ότι το bitcoin μεταξύ 13.000 και 15.000 δολαρίων είναι μια πιθανότητα.
Αλλά εάν παρέμβουν θεσμικοί επενδυτές, τότε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης