Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν προωθεί σχέδιο για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Η Κομισιόν προωθεί σχέδιο για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν
Στόχος της συμφωνίας είναι να υποκαταστήσει τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών πόρων
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να επιδιώκει μια συμφωνία για προμήθεια πετρελαίου με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πρότεινε στα κράτη μέλη ένα σχέδιο που ευνοεί τις κοινές εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω ενός υπάρχοντος αγωγού Trans-Adriatic, ανέφερε το Reuters.
Το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη όχι μόνο να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο της Ρωσίας κατά 90% μέχρι το τέλος του 2022, αλλά και να ρίξει τις τιμές του πετρελαίου, συνδράμοντας στην υποχώρηση του υψηλού ευρωπαϊκού πληθωρισμού.
Η πρόταση, η οποία θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρει ότι «φιλοδοξεί να υποστηρίξει το διμερές εμπόριο φυσικού αερίου μέσω εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως έως το 2027, σύμφωνα με την εμπορική βιωσιμότητα και τη ζήτηση της αγοράς».
Πέρυσι ο αγωγός Trans-Adriatic – το τελικό κομμάτι του δικτύου του αγωγο του South Gas Corridor – φέρεται να έφερε 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Αν τελικά τα κράτη μέλη αποδεχτούν το σχέδιο της Επιτροπής, θα επιδιωχθεί η επέκταση του δικτύου με ευρωπαϊκή και αζερική χρηματοδότηση.
Το σχέδιο της Κομισιόν φέρεται επίσης να αναφέρει ότι θα υπάρξουν «μακροπρόθεσμες, προβλέψιμες και σταθερές συμβάσεις» για να διασφαλιστεί η ασφάλεια για τους παραγωγούς φυσικού αερίου, και πως η συνεργασία τους θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της ΕΕ σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Τόσο η ΕΕ όσο και το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να καθορίσουν παραμέτρους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις αλυσίδες εφοδιασμού τους και θα εξετάσουν τις μελλοντικές δυνατότητες εμπορίου υδρογόνου.
Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν αργότερα αυτόν τον μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης