Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall, υπό τον φόβο ύφεσης στις ΗΠΑ - Στο -0,3% ο S&P 500, ο Dow -0,46% - Aπώλειες -3,5% για την JP Morgan

Απώλειες στη Wall, υπό τον φόβο ύφεσης στις ΗΠΑ - Στο -0,3% ο S&P 500, ο Dow -0,46% - Aπώλειες -3,5% για την JP Morgan
Πτωτικά η Wall...

Πτώση κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street την Πέμπτη 14 Ιουλίου, υπό τον φόβο επικείμενης ύφεσης στις ΗΠΑ, αλλά και στον απόηχο των πρώτων «αρνητικών» εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρέχον τρίμηνο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη (14/7/2022) οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, ενόψει των ανακοινώσεων των κερδών β' 3μήνου, αλλά και καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τον -υψηλότερο από τις εκτιμήσεις- πληθωρισμό.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, που είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές νομισματικής πολιτικής με τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, αυξήθηκε κατά περίπου 7 μονάδες βάσης στο 3,213%.
Αυτό διατηρεί ένα μεγάλο χάσμα ή αντιστροφή καμπύλης, μεταξύ των 2ετών και 10ετών ομολόγων, που την Τετάρτη (13/7/2022) έφτασε στο υψηλότερο σημείο μετά το 2000.
Επισημαίνεται ότι η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης ή όταν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μακροπρόθεσμα, θεωρούνται ως προάγγελοι ύφεσης.
Στο μεταξύ, οι οικονομολόγοι της Bank of America προβλέπουν πλέον «ήπια ύφεση φέτος» στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες επιβραδύνονται και ο «καυτός» πληθωρισμός περιορίζει τις κινήσεις των καταναλωτών.
Τα κακά είναι ότι αν η Fed δεν λάβει μέτρα επειγόντως η κατάσταση δεν εξυγιανθεί.
Δεδομένου ότι η πρώτη καλύτερη επιλογή πολιτικής έχει πλέον παρέλθει από καιρό λόγω των δύο πρώτων σταδίων του συνεχιζόμενου λάθους πολιτικής της Fed, οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται ανάλογα» αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,46%, στις 30.630 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -0,3%, στις 3.790 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε οριακές μεταβολές, στις 11.251 μονάδες
δφσαφδσασαφδφσδαδφσα.JPG
Στα επιχειρηματικά, χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ήταν κέρδη δεύτερου τριμήνου του 2022 για την JP Morgan, καθώς η αύξηση των δανείων επιβραδύνθηκε εν μέσω αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διέθεσε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κάλυψη πιστωτικών κινδύνων.
Η JP Morgan (-5%) ανακοίνωσε ότι τα κέρδη για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο ήταν υποχώρησαν στα 8,949 δισ. δολάρια, ή 2,76 δολ. ανά μετοχή, μειωμένα κατά 27% από την ίδια περίοδο πέρυσι και πολύ μακριά από την πρόβλεψη της Wall Street για 2,90 δολάρια ανά μετοχή.
Η τράπεζα δημιούργησε επίσης αποθεματικά 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσει τα επισφαλή δάνεια και τις πιστωτικές απώλειες, που συνδέονται εν μέρει με τις «επιδεινούμενες» οικονομικές προοπτικές, σε σύγκριση με την απελευθέρωση 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Τα διαχειριζόμενα έσοδα, ανέφερε η JP Morgan, μειώθηκαν κατά 0,6% από πέρυσι στα 31,6 δισεκατομμύρια δολάρια, χάνοντας πάλι τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 31,96 δισ. δολ., ενώ τα έξοδα διαμορφώθηκαν στα 18,1 δισ. δολ.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 26% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Morgan Stanley (-4%) για το β' τρίμηνο του 2022, με τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική να υποχωρούν.
Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,39 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 1,53 δολ. της εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 13,13 δισ. δολ. έναντι εκτίμησης 13,48 δισ.

Στα μάκρο, μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ το Ιούνιο, οι traders στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης άρχισαν αμέσως να στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια έως και 1% αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε κατά 9,1% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981.
Η ανακοίνωση αμέσως προκάλεσε τις συζητήσεις στην αγορά ότι η Fed θα μπορούσε να γίνει πιο επιθετική και ότι οι σκληρότερες ενέργειές της θα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσουν ύφεση.
Η αγορά είχε προηγουμένως προβλέψει μια αύξηση επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά η υψηλή ένδειξη για τα συμβόλαια του Ιουλίου στη Wall Street δείχνει ότι πολλοί επενδυτές ετοιμάζονται για αύξηση 1%.
Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επιθετικό πέρα από την αύξηση των 75 μ.β. του Ιουνίου, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994.
Ο στόχος του εύρους επιτοκίων των Fed Funds είναι επί του παρόντος 1,5%-1,75%.
Παράλληλα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας των ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο 2021 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που περιλάμβανε την αργία της 4ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ένα μεγάλο άλμα στη Νέα Υόρκη.
Ειδικότερα, τα αρχικά αιτήματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 σε 244.000 την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022.
Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους έκανε λόγο για 235.000 αιτήσεις.

Στα εμπορεύματα, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 100 μονάδες βάσης στις 27 Ιουλίου, μετά την έκρηξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,5% στα 95,8 δολ. το βαρέλι, ενώ το brent σημειώνει πτώση 0,4% στα 99,2 δολ. το βαρέλι.

Υπό ισχυρή πίεση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υπό ισχυρή πίεση διαπραγματεύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της έκρηξης του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 9,1% τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Το χρηματιστήριο του Μιλάνου καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,45%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 1,86% στις 12.519 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,63%, στις 7.039 μονάδες.
Στις 5.915 μονάδες με απώλειες 1,41% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 3,44% στις 20.554 μονάδες.

Ιταλία: Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση Draghi εν μέσω ενεργειακής κρίσης - Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

Στην πολιτική αβεβαιότητα βυθίζεται για άλλη μία φορά Ιταλία, με την κυβέρνηση του τεχνοκράτη Mario Draghi να τελεί υπό κατάρρευση, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην ιταλική Γερουσία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής Giuseppe Conte.
H πολιτική κρίση πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει η επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αν το Κίνημα των 5 Αστέρων μποϊκοτάρει την ψηφοφορία στη Γερουσία, ενώ ο ίδιος ο Draghi είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης από την οποία θα έχει αποχωρήσει το κόμμα του Conte.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης