Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός τόπου και χρόνου ο Biden: «Ξεπερασμένα» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ΗΠΑ - «Έκρηξη» 9,1% τον Ιούνιο 2022, υψηλά 41 ετών

Εκτός τόπου και χρόνου ο Biden: «Ξεπερασμένα» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ΗΠΑ - «Έκρηξη» 9,1% τον Ιούνιο 2022, υψηλά 41 ετών
Ξεπερασμένα χαρακτηρίζει τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό του Ιουνίου στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden
Σχετικά Άρθρα

«Ξεπερασμένα» χαρακτηρίζει τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό του Ιουνίου στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, καθώς όπως υποστήριξε δεν αντικατοπτρίζουν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή του για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.
«Αν και η σημερινή ένδειξη για τον πληθωρισμό είναι απαράδεκτα υψηλή, είναι επίσης ξεπερασμένη.
Μόνο η ενέργεια αποτελούσε σχεδόν το ήμισυ της μηνιαίας αύξησης του πληθωρισμού.
Τα σημερινά δεδομένα δεν αντικατοπτρίζουν τον πλήρη αντίκτυπο των μειώσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, που οδήγησαν χαμηλότερα την τιμή στην αντλία κατά περίπου 40 σεντς από τα μέσα Ιουνίου.
Και άλλα εμπορεύματα όπως το σιτάρι έχουν υποχωρήσει.
Είναι σημαντικό ότι η σημερινή έκθεση δείχνει ότι αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν ετήσιο «δομικό πληθωρισμό» μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα και είναι ο πρώτος μήνας από πέρυσι όπου ο ετήσιος «βασικός» πληθωρισμός είναι κάτω από το 6%», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μεγάλη πρόκληση ο πληθωρισμός

«Ο πληθωρισμός είναι η πιο πιεστική οικονομική μας πρόκληση.
Χτυπά σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου.
Είναι μία παρηγοριά για τους Αμερικανούς να γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός είναι επίσης υψηλός στην Ευρώπη και υψηλότερος σε πολλές χώρες εκεί απ' ό,τι στην Αμερική.
Αλλά είναι μια υπενθύμιση ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες μάχονται αυτή την πρόκληση που σχετίζεται με τον COVID, που επιδεινώνεται από την ασυνείδητη επιθετικότητα του Putin.
Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η κορυφαία προτεραιότητά μου – πρέπει να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο, πιο γρήγορα, για να θέσουμε υπό έλεγχο τις αυξήσεις των τιμών», ανέφερε ο Biden.

Οι πρωτοβουλίες Biden

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία του με τους Ευρωπαίους, απέναντι στον Putin.
«Πρώτον, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι μπορώ για να μειώσω την τιμή του φυσικού αερίου.
Θα συνεχίσω την ιστορική απελευθέρωση πετρελαίου από το στρατηγικό μας απόθεμα πετρελαίου.
Θα συνεχίσω να εργάζομαι με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας για να βάλουμε ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – μειώνοντας τα έσοδα του Putin.
Και, θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ για την υπεύθυνη αύξηση της παραγωγής — ήδη, οι ΗΠΑ παράγουν 12,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να σπάσουν τα ρεκόρ.
Αλλά θα συνεχίσω επίσης να επιμένω –όπως έκανα επειγόντως πρόσφατα– ότι οι μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου πρέπει να οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τους καταναλωτές στην αντλία.
Η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί περίπου 20% από τα μέσα Ιουνίου, αλλά η τιμή του φυσικού αερίου μέχρι στιγμής έχει μειωθεί μόνο στο μισό.
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή ως δικαιολογία για να επωφεληθούν από το να μην καταθέτουν οικονομίες στην αντλία.
Δεύτερον, θα παροτρύνω το Κογκρέσο να δράσει, αυτόν τον μήνα, σχετικά με τη νομοθεσία που θα μειώσει το κόστος των καθημερινών δαπανών που πλήττουν τις αμερικανικές οικογένειες, από συνταγογραφούμενα φάρμακα μέχρι λογαριασμούς κοινής ωφέλειας έως ασφάλιστρα υγείας και να αυξήσει την Αμερική.
Τρίτον, θα συνεχίσω να αντιτίθεμαι σε οποιεσδήποτε προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών –όπως πρότειναν κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής χρονιάς– να χειροτερέψουν τα πράγματα αυξάνοντας τους φόρους στους εργαζόμενους ή θέτοντας την Κοινωνική Ασφάλιση και την Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο τετράγωνο κάθε πέντε χρόνια.
Τέλος, θα συνεχίσω να δίνω στη Federal Reserve τα περιθώρια που χρειάζεται για να τη βοηθήσει στην καταπολέμη του υψηλού πληθωρισμού.

Διέψευσε τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, στο 9,1% τον Ιούνιο 2022 - Με την πλάτη στον τοίχο η Fed

Στο 9,1%, έναντι του αναμενόμενου 8,8%, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την αντίδραση της Federal Reserve στην διαρκή αύξηση των τιμών καταναλωτή.
Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,3%, έναντι 1,1% που ανέμεναν οι αγορές.
Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,9%, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 5,7%.
Ο κλάδος των μεταφορών των ΗΠΑ είχε τη μεγαλύτη συνεισφορά στην άνοδο των τιμών, ωστόσο, σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση των αναλυτών, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η μείωση των περιθωρίων κέρδους των αντιπροσώπων αυτοκινήτων θα απομακρύνουν σύντομα την πίεση από τον δείκτη των μεταφορών, γεγονός που θα επιτρέψει και την αποσυμπίεση στον δομικό δείκτη.
Η άνοδος κατά 1,3% σε μηνιαία βάση είναι η υψηλότερη από το 2005 και το 9,1% είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1981.
Και σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός των αγαθών επιβραδύνεται, αλλά το κόστος των υπηρεσιών αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1991...
Το κόστος ενέργειας κυριάρχησε στην άνοδο, αλλά ο δείκτης ενοικίων αυξήθηκε κατά 0,8% κατά τη διάρκεια του μήνα, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 1986.
Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες ώθηση στον πληθωρισμό των μεταφορών προήλθε από τις αυξήσεις των τιμών των οχημάτων.
Οι τιμές αυξήθηκαν λόγω των ελλείψεων προσφοράς που οφείλονται στα τσιπ και της αύξησης της ζήτησης μετά την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης