Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2%, στο 9,75%

Ουγγαρία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2%, στο 9,75%
Ο ουγγρικός πληθωρισμός σημείωσε διψήφια ποσοστά τους τελευταίους μήνες για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Tεράστια αύξηση στα επιτόκια ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και βουτιά του εθνικού νομίσματος εν μέσω συνομιλιών με τις Βρυξέλλες για την καθυστερημένη χρηματοδότηση από πλευράς ΕΕ.
Η αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων στο 9,75% είναι ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τα τέλη του 2008, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η αύξηση της Τρίτης έπεται της αύξησης 1,85% τον προηγούμενο μήνα «για να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες του πληθωρισμού», όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.
Ο ουγγρικός πληθωρισμός σημείωσε διψήφια ποσοστά τους τελευταίους μήνες για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, παρά τη θέσπιση ανώτατων ορίων τιμών που καθόρισε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει μια άνοδο των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα που έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού.
Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε το κόστος δανεισμού πέρυσι για πρώτη φορά σε μια δεκαετία για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης