Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκαλεί τη Ρωσία η Λιθουανία - Σφίγγει περαιτέρω το μπλόκο στο Καλίνινγκραντ - Τα πιθανά αντίποινα

Προκαλεί τη Ρωσία η Λιθουανία - Σφίγγει περαιτέρω το μπλόκο στο Καλίνινγκραντ - Τα πιθανά αντίποινα
Κοινή απάντηση στη Λιθουανία για το μπλόκο στο Καλίνινγκραντ εξέτασαν Putin - Lukashenko
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Αν και μέχρι πρότινος υπήρχε η αίσθηση ότι η ΕΕ επρόκειτο να επέμβει έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Λιθουανίας και της Ρωσίας σχετικά με το εμπορικό «μπλόκο» στο Καλίνινγκραντ, οι λιθουανικές αρχές αποφάσισαν να ρίξουν κι άλλο λάδι στην φωτιά, ανακοινώνοντας περαιτέρω περιορισμούς εμπορευμάτων προς τον ρωσικό θύλακα που βρίσκεται στριμωγμένος μεταξύ Πολωνίας - Λιθουανίας.
Συγκεκριμένα, η Λιθουανία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 11/7 περιορισμούς στη μεταφορά εμπορευμάτων προς το Καλίνινγκραντ, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Όπως έγινε γνωστό από τις τελωνειακές αρχές της Λιθουανίας, οι νέοι περιορισμοί αφορούν το αλκοόλ, τα βιομηχανικά χημικά με βάση την αλκοόλη, την ξυλεία καθώς και το τσιμέντο.
Ωστόσο, ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ υποστηρίζει πως οι περιορισμοί αυτοί δεν είναι καινούριοι, αλλά αποτελούν προϊόν αποφάσεων που είχαν ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Κοινή απάντηση εξέτασαν Putin – Lukashenko

Το σενάριο μιας κοινής απάντησης στη Λιθουανία για το μπλόκο στο Καλίνινγκραντ συζήτησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες «έδωσαν έμφαση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους παράνομους περιορισμούς που επιβάλλει η Λιθουανία στη μεταφορά εμπορευμάτων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ».
«Υπό αυτά τα δεδομένα, κάποια πιθανά κοινά βήματα συζητήθηκαν» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ρωσική προεδρία, κατά την οποία Putin και Lukashenko συζήτησαν για το διμερές εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, επισήμαναν την πρόθεση τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Alikhanov (κυβερνήτης Καλίνινγκραντ): Δεν είναι νέοι περιορισμοί, είναι κυρώσεις που είχαν ήδη αποφασιστεί

Την θέση πως η Λιθουανία δεν επέβαλε νέους περιορισμούς στη μεταφορά εμπορευμάτων στο Καλίνινγκραντ από τη Ρωσία διατύπωσε ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, Anton Alikhanov, επισημαίνοντας πως τα σημερινά μέτρα δεν είναι τίποτα άλλο από την εφαρμογή κυρώσεων που είχαν ήδη αποφασιστεί από τον περασμένο Μάρτιο.
«Μαθαίνω ότι η Λιθουανία διεύρυνε τον κατάλογο κυρώσεων για τη μεταφορά εμπορευμάτων στο Καλίνινγκραντ.
Δεν ισχύει.
Οι κυρώσεις που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Μάρτιο, έχουν σταδιακό χαρακτήρα.
Εγκρίθηκαν τον Μάρτιο, τώρα αρχίζουν να εφαρμόζονται σε μια σειρά εμπορευμάτων» αναφέρει ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ σε ανάρτηση του στο Telegram.

Τι αντίποινα προτείνει

Επιπλέον, ο Alikhanov υπογράμμισε πως προτείνει την πλήρη απαγόρευση στη διαμετακόμιση προϊόντων μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, σε απάντηση στον «αποκλεισμό» που έχει επιβάλει η Λιθουανία στον θύλακα.
««Ως αντίμετρο προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση της διαμετακόμισης προϊόντων (περιλαμβανομένων όσων περνούν από τρίτες χώρες) μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας» είπε ο Alikhanov.
Υπενθυμίζεται πως κατά καιρους η Μόσχα έχει προειδοποιήσει τη Λιθουανία και την ΕΕ ότι θα υιοθετήσει «σκληρά μέτρα» εναντίον τους, αν δεν αποκατασταθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες» η διαμετακόμιση κάποιων προϊόντων από και προς το Καλίνινγκραντ.

Σφοδρή ρωσική απάντηση

Μετά από αυτήν την απόφαση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Μόσχα θα απαντήσει σε πολύ υψηλούς τόνους.
Άλλωστε, το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει πως οι κυρώσεις της Λιθουανίας προς το Καλίνινγκραντ είναι παράνομες και έχει καταστήσει σαφές πως ακόμα επεξεργάζεται τα μέτρα – αντίποινα κατά της Λιθουανίας.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov έχει υποστηρίξει πως τα μέτρα ετοιμάζονται, ότι δεν υπάρχει καμία προθεσμία για τη λήψη και εφαρμογή αυτών των αντιποίνων και ότι κύριο μέλημα της Ρωσίας είναι να απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο στη Λιθουανία.
Η Μόσχα υποστηρίζει πως οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωση του Καλίνινγκραντ καθώς αυτές αντιβαίνουν στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη Λιθουανία, ενώ επισημαίνει πως δεν πρόκειται μόνο για παραδόσεις αγαθών από το έδαφος της Ρωσίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά για transit παραδόσεις που γίνονται μέσω της επικράτειας της ΕΕ.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι «εχθρικές αυτές ενέργειες της Λιθουανίας» γίνονται κατόπιν υπόδειξης της Δύσης, και δη των ΗΠΑ, με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Nikolai Patrushev να υποστηρίζει πως τα ρωσικά αντίποινα θα γίνουν αισθητά σε όλους τους Λιθουανούς πολίτες.

Παρέμβαση ΕΕ;

Οι νέοι περιορισμοί στη μεταφορά εμπορευμάτων στο Καλίνινγκραντ έρχονται σε μια χρονική στιγμή που υπήρχε η αίσθηση ότι γινόταν προσπάθεια, κυρίως από την ευρωπαϊκή πλευρά, ώστε να βρεθεί μια λύση που θα αποφορτίσει τη συσσωρευμένη ένταση.
Μάλιστα στις αρχές Ιουλίου ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki είπε πει ότι η ΕΕ και η Ρωσία συμφωνούν ότι πρέπει να καταλήξουν σε ένα σχέδιο σχετικά με τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της Λιθουανίας στο Καλίνινγκραντ.
«Και οι δύο πλευρές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αξίζει να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο που δεν θα παραβιάζει την de facto εφαρμογή των κυρώσεων, επειδή, ειλικρινά μιλώντας, η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ είναι ένα πολύ μικρό τμήμα της Ρωσίας», δήλωσε ο Morawiecki, τη στιγμή που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονταν να βρίσκονται σε συνομιλίες για έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να εξαιρέσει τα εμπορεύματα που ταξιδεύουν στο Καλίνινγκραντ.

Οι πρώτες απαγορεύσεις

Υπενθυμίζεται πως η Λιθουανία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία απαγόρευσε τη μεταφορά συγκεκριμένων εμπορευμάτων και αγαθών μέσω του εδάφους της προς και από το Καλίνινγκραντ.
Οι αρχές της Λιθουανίας είχαν απαγορεύσει τη διέλευση από το έδαφος της προϊόντων χάλυβα ή αγαθών από σιδηρομετάλλευμα, αναφέροντας πως όλα τα υπόλοιπα προϊόντα διακινούνταν κανονικά και πως δεν υπήρχε κανένα θέμα αποκλεισμού του Καλίνινγκραντ.
Σύμφωνα με τον Λιθουανό ΥΠΕΞ, λιγότερα από τα μισά αγαθά που συνήθως μεταφέρονται μέσω της Λιθουανίας, θα ενέπιπταν στο καθεστώς των κυρώσεων που άρχισαν να εφαρμόζονται από τις 17 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης