Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT - Άρθρο: Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο για πλήρη αποπομπή της Τουρκίας – Κανένα παζάρι με Erdogan

FT - Άρθρο: Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο για πλήρη αποπομπή της Τουρκίας – Κανένα παζάρι  με Erdogan
Τι επισημαίνουν οι Mark Wallace και Madeleine Joelson, σε άρθρο που φιλοξενούν οι Financial Times την Κυριακή 10 Ιουλίου
Σχετικά Άρθρα

Σκληρή στάση έναντι των εκβιασμών του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan στο ΝΑΤΟ προτείνουν οι Mark Wallace και Madeleine Joelson, σε άρθρο που φιλοξενούν οι Financial Times το Σάββατο 10 Ιουλίου 2022.
Οι δύο αρθρογράφοι, που είναι μέλη της ΜΚΟ Turkish Democracy Project, στο σκεπτικό που αναπτύσσουν αντικρούουν το επιχείρημα του γνωστού Βρετανού δημοσιογράφου Gideon Rachman «περί ανάγκης παζαρέματος του ΝΑΤΟ με τον Τούρκο Πρόεδρο».

Το παζάρι

Όπως αναφέρουν, «ο Gideon Rachman προτείνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμα να παζαρέψουν, όπως λέγεται, στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, αν θέλουν ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan , να συμμορφωθεί με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Rachman προτείνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσφέρουν οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα τη συνεργασία για το σκανδιναβικό ζήτημα».

Επιβράβευση Erdiogan

Οι δύο αρθρογράφοι διαφοροποιούνται λέγοντας πως «το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι επιβραβεύει την κακή συμπεριφορά του Erdogan.
Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί ομόφωνη ψήφο για να αποτρέψει μια κρίση.
Κάθε παραχώρηση που θα αποσπάται από τη συμμαχία θα προβάλλεται ως διπλωματική νίκη του Erdogan, βοηθώντας τον να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη και να βοηθήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του το επόμενο έτος.

«Τα παζάρια αποδίδουν μόνο αν είσαι πρόθυμος να αποχωρήσεις»

Η αλήθεια είναι ότι τα παζάρια αποδίδουν μόνο αν είσαι πρόθυμος να αποχωρήσεις.
Όσο ο Erdogan γνωρίζει ότι τα μέλη δεν είναι πρόθυμα να κάνουν το τελικό βήμα της απομάκρυνσης της Τουρκίας, έστω και προσωρινά, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις».
Συνεχίζοντας, αναφέρουν ότι «τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ήδη ότι, ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Erdogan δεν ανήκει.
Πρέπει να είναι έτοιμοι να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου.

Αξίες και συμφέροντα – Ποιος θα έχει το πάνω χέρι

Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιούνταν ώστε να επιτρέπουν την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής των κρατών μελών μέχρι οι ηγέτες τύπου Erdogan να ευθυγραμμιστούν με τις αξίες και τα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Erdogan θα κατανοούσε την προοπτική πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών για τις ενέργειές του.
Όπως επισημαίνεται το μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία, και όχι η προσφορά οικονομικής βοήθειας, ήταν που οδήγησε τον Erdogan να αναζητήσει ανανέωση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.
Αν θέλετε να φύγετε από το Μεγάλο Παζάρι «με μια δίκαιη τιμή», πρέπει πρώτα να ξέρετε πού είναι οι έξοδοι (σ.σ. από την άνιση διαπραγμάτευση)», καταλήγει το άρθρο.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-07-10_150231.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης