Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες πλήρωσαν 24 εκατ. στο 1% των ογκολόγων

ΗΠΑ: Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες πλήρωσαν 24 εκατ. στο 1% των ογκολόγων
Η μελέτη διαπίστωσε ότι 139 ογκολόγοι, που αντιπροσωπεύουν το 1% του συνόλου των Αμερικανών γιατρών για τον καρκίνο, έλαβαν πάνω από 100.000 δολάρια, με μέση πληρωμή περίπου 154.000 δολάρια, και συνολικά 24,2 εκατομμύρια δολάρια.
Σχετικά Άρθρα
Το 1% των Αμερικανών γιατρών που ειδικεύονται στην καταπολέμηση του καρκίνου, πολλοί από τους οποίους έχουν ηγετικό ρόλο σε νοσοκομεία, ακαδημαϊκούς φορείς και εθνικά ινστιτούτα υγείας έλαβαν πάνω από 24 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές από φαρμακευτικές εταιρείες το 2018, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Queen’s στον Καναδά.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 139 ογκολόγοι, που αντιπροσωπεύουν το 1% του συνόλου των Αμερικανών γιατρών για τον καρκίνο, έλαβαν πάνω από 100.000 δολάρια, με μέση πληρωμή περίπου 154.000 δολάρια, και συνολικά 24,2 εκατομμύρια δολάρια.
«Μια πληρωμή αυτού του μεγέθους δημιουργεί υψηλό κίνδυνο» σύγκρουσης συμφερόντων, έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη, ενώ 10.000 δολάρια θεωρούνται σημαντική πληρωμή από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Οι συγκεκριμένες πληρωμές αποτελούσαν το 37% όλων των πληρωμών σε ογκολόγους εκείνο το έτος, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών για συμβουλές, αμοιβών για ομιλίες, τιμητικών αμοιβών και εξόδων ταξιδιού από εταιρείες φαρμάκων για τον καρκίνο.
«Αυτοί οι γιατροί κατέχουν σημαντικές ηγετικές θέσεις, συντάσσουν κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία και συμμετέχουν σε συντακτικές επιτροπές περιοδικών».

Κίνδυνος οι πληρωμές των γιατρών

«Τα ευρήματα εντοπίζουν έναν κίνδυνο για αντιληπτή και πραγματική σύγκρουση συμφερόντων.
Λόγω των ηγετικών θέσεων που κατέχουν, ο δυνητικός αντίκτυπος αυτής της μικρής ομάδας ιατρών στην ογκολογική πρακτική και πολιτική μπορεί να είναι σημαντικός», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ ‘Andony Bouth.
Επιπλέον, οι πληρωμές εγείρουν την ανησυχία ότι οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφούν φάρμακα που δεν είναι τόσο κατάλληλα για τους καρκινοπαθείς, καθώς η σύγκρουση συμφερόντων «μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική στην ογκολογία, καθώς οι θεραπείες είναι ακριβές, συχνά έχουν σημαντικές τοξικότητες και μπορεί να συνδέονται με μέτρια οφέλη».

Τα χρήματα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών πηγαίνουν σε γιατρούς με επιρροή

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι το 95 % αυτών των γιατρών εξακολουθούσαν να ασκούν την ιατρική, ενώ πολλοί από αυτούς θεωρούνταν κορυφαίοι γιατροί για τον καρκίνο σε κρατικό ή εθνικό επίπεδο.

Που εργάζονται αυτοί οι γιατροί

Περισσότεροι από τους μισούς, το 56%, εργάζονταν επίσης σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα, το 31% εργαζόταν σε κέντρα καρκίνου που είχαν οριστεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το 23% εργαζόταν στο Εθνικό Ολοκληρωμένο Δίκτυο Καρκίνου (NCCN), μια μη κερδοσκοπική συμμαχία 32 κορυφαίων κέντρων καρκίνου που ασχολούνται με τη φροντίδα των ασθενών, την έρευνα και την εκπαίδευση.
Πολλοί ήταν επίσης σε θέσεις ιατρικής ηγεσίας, με το 60 και 72 % να κατέχουν σήμερα ή παλαιοτέρα ηγετικές θέσεις σε νοσοκομεία ή διορισμούς σε ιατρικές σχολές.
Το 24% έχει εργαστεί σε συντακτικές επιτροπές περιοδικών και το 21% έχει αναλάβει ηγετικές θέσεις σε ειδικές ενώσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης