Διεθνή

Iσχυρή άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη Fed και στις θέσεις εργασίας – Στο +1,5% o S&P 500, o Νasdaq +2,3%

Iσχυρή άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη Fed και στις θέσεις εργασίας – Στο +1,5% o S&P 500, o Νasdaq +2,3%
Θετικά πρόσημα στη Wall...

Άνοδο σημείωσασν οι κυριότεροι δείκτες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, με τους επενδυτές να αποτιμούν ως θετικό το γεγονός πως η Federal Reserves, όπως αποτυπώνεται και από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουνίου, είναι αποφασισμένη να τιθασεύσει τον πληθωρισμό…
Επίσης, καταλύτης με θετικό πρόσημο είναι αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργία, δείγμα του ότι η οικονομική δραστηριότητα ψυχραίνεται...
Στο μεταξύ, μπορεί η Goldman Sachs να «αρνείται» να κάνει το σενάριο της ύφεσης βασικό, αλλά διατυπώνει εκτιμήσεις για τη βουτιά του S&P 500 στις 3.150 μονάδες.
Σύμφωνα με τον αναλυτής της τράπεζας Chris Hussey, μερικά από αυτά που βλέπουμε σήμερα -- οικονομική υπερθέρμανση και μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια -- υποδηλώνουν ότι ο κόσμος θα μπορούσε να βρίσκεται στο χείλος μιας μάλλον σοβαρής ύφεσης».
Και δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί θα χάσουν το Κογκρέσο τον Νοέμβριο του 2022 και δεν θα υπάρξει νέα δημοσιονομική τόνωση μέχρι το 2025 το νωρίτερο, το μόνο που πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές είναι η νομισματική απάντηση, δηλαδή εάν η Fed υποχρεωθεί σε νέα μείωση των επιτοκίων, ή την επανέναρξη του QE.
«Η αγορά προετοιμάζεται για [ύφεση] και τώρα μπορεί στην πραγματικότητα να την αγκαλιάζει, η ιδέα είναι: ας το ξεπεράσουμε, θα έχουμε ύφεση, ας το κάνουμε.
Ας ξεκαθαρίσουμε τις υπερβολές και ας ξεκινήσουμε από την αρχή», είπε ο Ed Yardeni από τη Yardeni Research στην εκπομπή «Closing Bell: Overtime» του CNBC.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μorgan Stanley, από την άλλη, η βουτιά στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα αγγίξει το -22% ή τις 3.000 μονάδες.
Φυσικά, η ζοφερή αυτή πρόβλεψη του οίκου έχει να κάνει με το γεγονός της επικείμενης ύφεσης, η οποία επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών…
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,12%, στις 31.384 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε αύξηση 1,5%, στις 3.902 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 2,3%, στις 11.621 μονάδες 
φδσα_6.JPG

Οι ενεργειακές μετοχές ήταν μεταξύ εκείνων που οδήγησαν στα κέρδη την Πέμπτη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν.
Η Exxon σημείωσε άνοδο 3,2% και η Occidental Petroleum σχεδόν 4%.
Οι Freeport-McMoRan και Nucor σημείωσαν άνοδο 6,7% και 4,3% αντίστοιχα, όπως και άλλες μετοχές βασικών εμπορευμάτων.
Οι κατασκευαστές τσιπ ενίσχυσαν τον τεχνολογικό τομέα, αφού η Samsung σημείωσε άλμα 11% στα κέρδη και 21% αύξηση εσόδων για το τρίμηνο χρήσης λόγω ισχυρών πωλήσεων.
Οι μετοχές της AMD και της Nvidia κέρδισαν 5,2% και 4,8%, αντίστοιχα.
Aξιοσημείωτη άνοδο είχε και η GameStop, που σημείωσε αύξησ 15%, αφού η εταιρεία πώλησης βιντεοπαιχνιδιών είπε ότι το split 4 προς 1 εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο.
Οι μετοχές της ηλιακής ενέργειας σημείωσαν επίσης καλύτερες επιδόσεις, με τη Sunrun να κερδίζει περισσότερο από 7%.
Πάντως, ακόμη και με τα πρόσφατα κέρδη, ο S&P 500 εξακολουθεί να υποχωρεί περίπου 19% από το υψηλό όλων των εποχών τον Ιανουάριο.

Στα μάκρο, αναβάθμιση της νομισματικής σύσφιξης και άνευ όρων αυστηροποίηση για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων «βλέπει» η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), σύμφωνα με πρακτικά της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς από τη συνάντηση των Αμερικανών policy makers τον Ιούνιο...
Eιδικότερα, σύμφωνα με τα «minutes» της Fed, που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 6 Ιουλίου 2022, οι αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι αυξήσεις στις τιμές – ακόμα και αν αυτό σημαίνει οικονομική επιβράδυνση…
Σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες, η αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,5%-1,75%, ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο του κόστους ζωής, που έχει «σκαρφαλώσει» στα υψηλότερα επίπεδά από το 1981.
Οι συμμετέχοντες στη FOMC είπαν ότι στη συνάντηση του Ιουλίου πιθανότατα θα υπάρξει άλλη μια κίνηση 50 μ.β. ή 75 μ.β.
Παράλληλα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000 σκαρφαλώνοντας σε υψηλό έξι μηνών στις 235.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 230.000. 

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο +1,97% ο DAX στη Φρανκφούρτη

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν και σήμερα (7/7/2022), τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των πρακτικών της Fed που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα:
Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,14%, στις 7.189 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,97%, στις 12.843 μονάδες
Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,6%, στις 6.006 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 3,05%, στις 21.558 μονάδες.
Καταγραφή_267.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης