Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είδος πολυτελείας τα φρούτα στην Τουρκία – Το οικονομικό πείραμα Erdogan βυθίζει την οικονομία

Είδος πολυτελείας τα φρούτα στην Τουρκία – Το οικονομικό πείραμα Erdogan βυθίζει την οικονομία

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην μπορεί να ανατραπεί από μια άδεια κατσαρόλα»…

Ένα παλιό ρητό που αποδίδεται σε έναν πρώην πρόεδρο έχει γίνει δημοφιλές στην Τουρκία καθώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αστρονομικές αυξήσεις τιμών τους τελευταίους μήνες: «Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην μπορεί να ανατραπεί από μια άδεια κατσαρόλα».

Έτσι αρχίζουν την ανάλυσή τους οι Financial Times, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσουν τις προοπτικές του τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος αν και οξυδερκής, συνεχίζει να ακολουθεί πολιτικές που οι ειδικοί έχουν περιγράψει ως τεράστιο οικονομικό πείραμα.
Και αυτές έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στη χώρα του στο 80%.
Ο Erdogan, ο οποίος απορρίπτει την ευρέως αποδεκτή οικονομική θεωρία ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού συμβάλλει στον περιορισμό του πληθωρισμού, απέλυσε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών τα τελευταία τρία χρόνια και διέταξε μια διαδοχική επιθετική μείωση των επιτοκίων.
Η προσέγγισή του έχει πυροδοτήσει τόσο ισχυρό πληθωρισμό που το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανόδου των τιμών στη χώρα της G20 φέτος θα ξεπεραστεί μόνο από τη Βενεζουέλα, το Σουδάν και τη Ζιμπάμπουε.

Είδος πολυτελείας τα φρούτα στην Τουρκία

Πολλές οικογένειες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.
«Δεν μπορώ να ψωνίσω πλέον φρούτα», είπε ένας 52χρονος δημόσιος υπάλληλος που ψώνιζε σε μια υπαίθρια αγορά τροφίμων στην εργατική συνοικία Keçiören της Άγκυρας.
«Παλιά ήταν μια βασική ανάγκη, γεμάτη βιταμίνες για τα παιδιά.
Αλλά τώρα είναι πολυτέλεια», είπε.
Το ερώτημα στο μυαλό των Τούρκων πολιτών και πολλών ξένων παρατηρητών είναι εάν οι ολοένα και πιο διαδεδομένες δυσκολίες προαναγγέλλουν την αρχή του τέλους για τον άνθρωπο που κυριαρχεί στην πολιτική της χώρας για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, αλλά θα μπορούσαν να διεξαχθούν νωρίτερα, εάν ο Erdogan αισθάνεται ότι οι πιθανότητές του θα βελτιωθούν με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Δημοσκοπική κατάρρευση

Το συνδυασμένο μερίδιο ψήφων του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP) του Erdogan και των συμμάχων του ήταν μόλις 32% τον Ιούνιο, εξαιρουμένων των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και των ψήφων διαμαρτυρίας, σύμφωνα με έρευνα της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll.
Ο συνδυασμένος απολογισμός έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά του προέδρου ήταν περίπου 37%, το οποίο αυξάνεται στο 48% εάν συμπεριληφθούν οι ψήφοι ενός κουρδικού κόμματος που επίσης αντιτίθεται στον Erdogan.
Η απότομη πτώση της αποδοχής σημαίνει το «βασικό του σενάριο» είναι τώρα ότι ο Erdogan θα χάσει τόσο τις κοινοβουλευτικές όσο και τις προεδρικές εκλογές, ανέφερε ο Can Selçuki, διευθυντής του πρακτορείου δημοσκοπήσεων Türkiye Raporu.
Ενώ η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της κυβέρνησης βοήθησε στην ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ, προκάλεσε βουτιά της λίρας κατά 50% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες και εγκαινίασε τον υψηλότερο επίσημο ρυθμό πληθωρισμού από τη δεκαετία του 1990 - μια εποχή που ο Erdogan αρέσκεται να θεωρείται ως παράδειγμα του χάους που επικρατούσε πριν το AKP πάρει την εξουσία το 2002.

Έρχεται και η πτώση του ΑΚΡ;

Δυτικοί διπλωμάτες ανησυχούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κέρδισε παραχωρήσεις από τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της αίτησής τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μπορεί να εντείνει τις μάχες με τη Δύση σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τα οικονομικά προβλήματα υποδαυλίζοντας εθνικιστικά αισθήματα.
Αλλά ο Selçuki είπε ότι τέτοιες τακτικές είχαν μειωμένες αποδόσεις.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πρόωρο να προβλεφθεί το τέλος της εποχής του AKP, ειδικά όταν η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν ενωθεί εναντίον του προέδρου δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τον κοινό υποψήφιο που θα τον αναλάβει.
«Είναι δύσκολο για τον Erdogan να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Αλλά οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν ότι εναλλακτικοί υποψήφιοι ή επιλογές θα είναι σε θέση να δώσουν λύσουν στην κρίση», δήλωσε ο Burak Bilgehan Özpek, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο TOBB της Άγκυρας.
Η δημοσκόπηση του Metropoll του Ιουνίου έδειξε ότι το 16% του εκλογικού σώματος είτε ήταν αναποφάσιστο, είτε δεν απάντησε είτε σχεδίαζε να δώσει ψήφο διαμαρτυρίας.
«Οι ψηφοφόροι πρέπει να δουν έναν ισχυρό οδικό χάρτη και μια ισχυρή ηγεσία ως εναλλακτική λύση», είπε ο Özpek, προσθέτοντας ότι ορισμένοι πρώην ψηφοφόροι του AKP εξακολουθούν να «μην εμπιστεύονται την αντιπολίτευση και την ικανότητά της να κυβερνάτη χώρα».
Ο Erdogan είναι πιθανό να εργαστεί σκληρά για να υπονομεύσει την εύθραυστη ενότητα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.
Και πολλοί στην ίδια τη συμμαχία φοβούνται επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει ήδη φυλακίσει πολιτικούς αντιπάλους και επιδίωξε να συντρίψει την ελευθερία του λόγου, θα μπορούσε να καταφύγει σε εκλογική νοθεία ή άλλες κρυφές μεθόδους για να διατηρήσει την εξουσία.
Πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από τη στάση των μακροχρόνιων ψηφοφόρων του AKP που τώρα αμφιταλαντεύονται, καταλήγουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης