Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Δευτερολογία Βαρουφάκη: Δεν αντέχετε το 2015, διότι δεν αντέχετε τη χειραφέτηση του λαού

Βουλή - Δευτερολογία Βαρουφάκη: Δεν αντέχετε το 2015, διότι δεν αντέχετε τη χειραφέτηση του λαού
Ιούνιος του 2014, ήταν τότε που ο κ. Σόιμπλε και η κυρία Merkel, σας παράτησαν.
Δρομολόγησαν την πτώση σας.
Δεν σας έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά Άρθρα
Με μια αναφορά στο προσωπικό πεδίο, σε βάρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, πέρασε στην αντεπίθεση για τα πυρά που δέχεται αναφορικά με το δημοψήφισμα του 2015 και τα capital controls.
«Την ιστορία μού μετέφερε ανώτατος διπλωμάτης», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του και συνέχισε: «Από ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι, όπου ο ανώτατος αυτός διπλωμάτης συνόδευε υπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος, στις 2:30 το πρωί, καθόταν σε ένα σκαμνάκι, σε ένα καναπεδάκι, έξω από το δωμάτιο του αρχιερέα, τότε, της τρόικας, τον κ. Κοστέλο.
Δυόμισι το πρωί και περίμενε να τον δεχθεί ο ανθυπουπάλληλος της τρόικας, ο κ. Κοστέλο, τον Έλληνα υπουργό, της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο δωμάτιο του.
Το όνομα του συγκεκριμένου υπουργού -και παρακαλώ διαψεύστε το, αλλά σας προειδοποιώ ότι θα διαψεύσω τη διάψευσή σας- ήταν Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Νοέμβριο του 2014.
Καταλαβαίνω τον πόνο σας κύριε Μητσοτάκη.
Καταλαβαίνω τον πόνο σας, για το δημοψήφισμα του 2015!».

Ο κ. Βαρουφάκης που δεν δίστασε να δηλώσει ότι «το Βερολίνο, η κυρία Merkel τότε, φέρθηκε χυδαία στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».
«Σας είπαν ψέματα.
Σας εξευτέλιζαν, όπως εξευτέλισαν και εσάς σε εκείνο το ξενοδοχείο στις 2:30 το πρωί.
Σας είχαν υποσχεθεί ότι με το που θα κλείσει το 2ο μνημόνιο, στα τέλη του 2014, θα βγείτε από αυτό, θα σας κάνουν και ένα κούρεμα χρέους.
Σας κορόιδεψαν», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και αφηγήθηκε: «Από τον Ιούνιο του 2014, το ΔΝΤ ουσιαστικά σηματοδότησε στις αγορές ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν φαλιρίσει άλλη μια φορά.
Τα 40 δισ. που μαζί με τον κ. Βενιζέλο δώσατε στους τραπεζίτες, εξανεμίστηκαν και ότι θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Ιούνιος του 2014, ήταν τότε που ο κ. Σόιμπλε και η κυρία Merkel, σας παράτησαν.
Δρομολόγησαν την πτώση σας.
Δεν σας έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σαμαράς έπεσε, σαν τον Βρούτο, στο σπαθί του.
Αυτοκτόνησε η κυβέρνηση σας, γιατί δεν σας κλείνανε το 2ο μνημόνιο, ούτε με το meil Χαρδούβελη ούτε και με ό,τι και αν τους δίνατε, γιατί ήταν αδύνατο να κλείσει».
«Ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχετε το 2015, σας τσούζει, είναι γιατί δεν αντέχετε τη σκέψη και τη θύμηση.
Την ανάμνηση νεοδημοκρατών, να μας σταματούν τότε στο δρόμο, και να μας λένε "είμαι δεξιός, ψήφισα ΝΔ αλλά σας ευχαριστώ γιατί μας κάνατε περήφανους, με το γενναίο όχι, που λέτε".
Ε, αυτό δεν το αντέχετε.
Δεν αντέχετε νεοδημοκράτες να μας λένε αυτό», είπε επίσης ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Πάθατε μεγάλη ψυχολογική ζημιά, όταν τη 2η Φεβρουαρίου του 2015, έχοντας πάει στο Λονδίνο και έχοντας εξηγήσει τις προτάσεις μας, για έξυπνες αναδιαρθρώσεις χρέους, στους τραπεζίτες του Λονδίνου, την επόμενη το πρωί, οι τραπεζικές μετοχές ανέβηκαν 21% και το ελληνικό ΧΑΑ ανέβηκε 11%, 12%.
Εκείνη τη μέρα, ο φίλος σας Μάριο Mario Ntragi, με τις δικές σας επευφημίες, απέσυρε την πρόσβαση στη ρευστότητα της Κεντρικής Τράπεζας, στις τράπεζες μας, που μόλις είχαν αυξήσει τις μετοχές τους 22%, και εκείνη τη μέρα υπήρχε και επιστροφή καταθέσεων.
Θέλατε κατάρρευση, γιατί ο μόνος τρόπος να ξεπλύνετε τη ντροπή σας από εκείνο το βράδυ, στο ξενοδοχείο, στις 2:30 το πρωί στο Παρίσι!
Θέλατε να πονέσουν οι συνταξιούχοι, οι νέοι, ο λαός.
Γιατί δεν αναγνωρίζατε στον λαό το δικαίωμα τη χειραφέτησή του από εσάς και από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, με τα οποία τον τρομοκρατούσατε».

Για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως ο τρόμος τους, εκείνη την περίοδο, ήταν μήπως η τότε κυβέρνηση πετύχαινε την αναδιάρθρωση του χρέους.
«Στο κλίμα αυτό λοιπόν, σήμερα η ΝΔ δεν έχει δικαίωμα να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, για το 3ο μνημόνιο».
«Εμείς θα τους εγκαλέσουμε.
Εσείς δεν δικαιούστε.
Εσείς και το ψηφίσατε το 3ο μνημόνιο και κάνατε τα πάντα για να έρθει το 3ο μνημόνιο, για να μην γίνει η αναδιάρθρωση χρέους, που ήταν η μοναδική εναλλακτική.
Αυτοί εδώ (σ.σ. δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ), που ξέρετε ότι μας χωρίζει πλέον ο βάραθρος και πολιτικά και πολιτιστικά, αυτοί τουλάχιστον 5 μήνες κρατήθηκαν όρθιοι.
Εσείς ούτε 5 δευτερόλεπτα δεν κρατηθήκατε όρθιος (σ.σ. προς τον πρωθυπουργό απευθυνόμενος).
Γονυπετής ήσασταν, από την πρώτη στιγμή μέχρι και χθες στο ευρωκοινοβούλιο, που λέγατε "ευχαριστούμε πολυχρονεμένη μας τρόικα, που μας σώσατε από αυτό που πήγαμε να χάσουμε, το έλεγχο πάνω σε έναν λαό"».
«Σας εγκαλούμε», είπε όμως ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, απευθυνόμενος, αυτή τη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί κάνατε τη βρώμικη δουλειά, εκ μέρους της ολιγαρχίας, βγάζοντας αυτούς εδώ (σ.σ. δείχνει προς τη ΝΔ), από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, στο οποίο τους καταδίκασε το 62% του ελληνικού λαού, για να είναι εδώ σήμερα, μια αρπαχτική ΑΕ, που εργάζεται εκ μέρους αρπαχτικών μετόχων».
Δεν εξαίρεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι και ως αντιπολίτευση «δίνει κάτι» στην ολιγαρχία, δηλαδή, «στον Λάτση το Ελληνικό, στον Περιστέρη, με το"παρών" που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα» (σ.σ. αναφέρεται στη διάταξη για την παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας). «Εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα εναντίον της ολιγαρχίας.
Κάνουμε μονομέτωπο και απέναντι σε αυτούς που την εκφράζουν.
Αν θέλετε και εσείς να την εκφράσετε λιγάκι, θα κάνουμε μετωπική σύγκρουση μαζί σας.
Αλλά είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε καλές προθέσεις αν θέλετε», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης που όμως επανέλαβε ότι όποια κυβέρνηση το επιχειρήσει, θα βρεθεί και πάλι στη μέγγενη της τρόικας. «Είδατε το μνημόνιο "light" που στήνουν για τον μηχανισμό των ομολόγων της ΕΚΤ, αυτό θα γίνει πολύ σκληρό μόλις πειράξετε έστω και μια τρίχα από την ολιγαρχία.
Είστε έτοιμοι λοιπόν, ή θα πουλήσετε πάλι για αυταπάτες, όπως κάνατε τότε στον ελληνικό λαό;
Εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελπίδα για τη ρήξη εκείνη που δεν έγινε ποτέ.
Η σταθερότητα για την οποία μας είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι απαραίτητα καλή.
Είναι σημαντικό πράγμα, αλλά δεν αρκεί.
Είμαστε σταθερά, συστηματικά σε κώμα, πτωχευμένοι, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε και ισχυροί», είπε γραμματέας του ΜέΡΑ25.
«Έκανα αυτό που έλεγα ότι θα κάνω για τη ρήξη και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Εσείς έχετε τύψεις για όσα κάνετε κόντρα σε αυτά που λέγατε.
Εγώ τίμησα τον κόσμο που με εξέλεξε και στη συνέχεια ψήφισε 62% "Όχι".
Η υπεράσπιση για μας του δημοψηφίσματος είναι το ελάχιστο χρέος στον λαό», είπε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να το τιμούμε γιατί η ρήξη, που δεν έγινε τότε, είναι η μόνη απάντηση στην κρίση που δεν έφυγε ποτέ».

Novartis

Σχολιάζοντας όσα είπε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Novartis, o Γιάνης Βαρουφάκης υπενθύμισε ότι το ΜέΡΑ25 δεν μετέχει στις επιτροπές προκαταρκτικής εξέτασης, γιατί δεν θέλει να συμμετέχει σε διαδικασίες δαιμονοποίησης και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, γιατί δεν είναι «δουλειά των βουλευτών και των υπουργών να είναι εισαγγελείς», αντί να υπάρχει ειδικό σώμα δίωξης μεγαλοεπιχειρηματικού και πολιτικού εγκλήματος για τέτοιες υποθέσεις.
«Εισαγγελέας δεν είμαι.
Μπορώ όμως να κρίνω ότι διώκετε τους διώκτες, άσχετα από το πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους, και διώκετε κύριε Μητσοτάκη, δημοσιογράφους.
Αυτό, το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να το ανεχθεί ποτέ.
Διασύρετε τη χώρα, διώκοντας δημοσιογράφους, αντιγράφοντας τον Erdogan και τον Orban», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Καθώς δε ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας», ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 αναρωτήθηκε αν «οι επαναπροωθήσεις που είναι δεδομένο ότι κάνει η κυβέρνηση, βάζει την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και αν «το να παραβιάζει η κυβέρνηση το διεθνές δίκαιο, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για το δικαίωμα για άσυλο, βάζει την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
«Η σύμπλευσή σας με τον Ερντογάν, όσον αφορά την έκδοση Κούρδων από τη Σουηδία και τη Φιλανδία, ως όρο για να μπουν στο ΝΑΤΟ, μας βάζουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας;», ανέφερε επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης και δήλωσε ότι το ΜέΡΑ25 είναι κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ, γιατί δεν είναι δικαίωμα του Ερντογάν να θέτει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων, ως όρο, για την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα ανήκει σε μια αμυντική συμμαχία που δεν της εξασφαλίζει τα ανατολικά της σύνορα, θέμα που δεν θέτει, όπως είπε, η κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης