Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Υψηλές εντάσεις κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της πρωθυπουργού Borne στη νέα Βουλή

Γαλλία: Υψηλές εντάσεις κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της πρωθυπουργού Borne στη νέα Βουλή

Έκκληση υπέρ της επικράτησης πνεύματος συμβιβασμού στην Εθνοσυνέλευση απηύθυνε η πρωθυπουργός Borne παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Σχετικά Άρθρα

Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παρουσίασε ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης η πρωθυπουργός της Γαλλίας Elizabeth Borne, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τις αντιμετωπίσουν με αίσθηση ευθύνης και με διάθεση συμβιβασμών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
H παραίνεση της όμως δεν βρήκε ευήκοα ώτα, αφού οι εντάσεις και οι αποδοκιμασίες δεν έλειψαν από την αίθουσα της ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης.
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι, όπως έχει δικαίωμα, δεν θα ζητήσει από την Εθνοσυνέλευση ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία άλλωστε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ελάμβανε, αφού η παράταξη του προέδρου Macron έχει την σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.
Θα βρεθεί ωστόσο αντιμέτωπη με πρόταση μορφής εκ μέρους της συμμαχίας των κομμάτων της αριστεράς, που δεν αναμένεται να εγκριθεί, αφού δεν θα υπερψηφιστεί από τα κόμματα της ακροδεξιάς και της δεξιάς.
«Οι Γάλλοι μας ζητούν να μιλάμε ο ένας στον άλλον περισσότερο, να μιλάμε καλύτερα και να οικοδομούμε μαζί», είπε στους βουλευτές η Borne ζητώντας «να δοθεί νόημα στη λέξη συμβιβασμός, που έχει ξεχαστεί» αλλά και διευκρινίζοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει διαγραφή των διαφορών μας, ούτε αποποίηση των πεποιθήσεών μας».
«Είναι καιρός να μπούμε στην εποχή των δυνάμεων που οικοδομούν μαζί», είπε ακόμη η Elizabeth Borne, επισημαίνοντας ότι «η σχετική πλειοψηφία δεν συνεπάγεται σχετική δράση και δεν θα είναι αιτία παράλυσης».
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό, «η πρώτη μας πρόκληση είναι να ανταποκριθούμε στο επείγον ζήτημα της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων», υπενθυμίζοντας ότι «έχουν ληφθεί πολλά μέτρα από το περασμένο φθινόπωρο» και ότι χωρίς αυτά οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα είχαν αυξηθεί κατά 30% - αντί για 4% - και οι τιμές του φυσικού αερίου κατά 45%, ενώ τώρα είναι «μπλοκαρισμένες».
Στη συνέχεια, η πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική πτυχή της πολιτικής της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η οικονομική μας ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος και το βάρος του χρέους θα αυξάνεται».
«Οι στόχοι μας είναι επίσης σαφείς: το 2026 πρέπει να ξεκινήσουμε τη μείωση του χρέους. Το 2027 θα πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%», είπε επίσης η Borne, η οποία σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας έκανε λόγο για μείωση της παραγωγής από καύσιμα και για αύξηση των επενδύσεων στα πυρηνικά.
Αναφερόμενη τέλος στο συνταξιοδοτικό, η Elizabeth Borne είπε ότι το γαλλικό ασφαλιστικό σύστημα είναι από τα πλέον γενναιόδωρα στην Ευρώπη, αλλά και ότι τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης είναι από τα χαμηλότερα και θα πρέπει σταδιακά να αυξηθούν.
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για λίγη ώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης