Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δημοσιονομικό «τεστ» για νέα μέτρα από το φθινόπωρο - Τα δύσκολα είναι εμπρός

Δημοσιονομικό «τεστ» για νέα μέτρα από το φθινόπωρο - Τα δύσκολα είναι εμπρός
Μία πρώτη γεύση για το πώς θα κινηθούν οι οικονομίες της ευρωζώνης το 2023 θα δώσει το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
Σχετικά Άρθρα

«Κρας - τεστ» για τη νέα δέσμη των πυροσβεστικών μέτρων που θα κλειδώσουν το φθινόπωρο θα αποτελέσουν τα στοιχεία με την πορεία των εσόδων στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου που θα δώσουν στίγμα για τα ταμειακά περιθώρια στον προϋπολογισμό.
Ήδη το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία να δει τα φορολογικά έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία καθώς ο στόχος είναι για 9 δισ. ευρώ ενώ το κύμα ακρίβειας φουντώνει και σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που τρέχει με υψηλό 29 ετών για τον Ιούνιο φθάνοντας στο 13% από 11,3% τον Μάιο, μειώνει την αγοραστική δύναμη στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να γεμίσουν το καλάθι.
Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6%, ενώ ήδη ο μέσος όρος είναι αρκετά υψηλότερος, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αναθεώρησή του.
Παρά την κάμψη των εισπράξεων από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης τον περασμένο μήνα, ο Ιούλιος θα πρέπει να κλείσει με φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 4,85 δισ. ευρώ για να μην ξηλωθεί το πλεόνασμα στο ισοζύγιο των φόρων.

Τούτο σε συνδυασμό με τα 4,3 δισ. ευρώ που επιδιώκονται για τον Αύγουστο αρκούν για να δημιουργηθούν τα περιθώρια για μία πρώτη μαγιά μέτρων με νέες επιδοτήσεις σε υγρά καύσιμα, ρεύμα και φυσικό αέριο καθώς η κούρσα των ενεργειακών τιμών συνεχίζεται και ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς.
Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται ένα νέο Fuel Pass που θα τρέξει το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και η χορήγηση μίας δεύτερης ενεργειακής επιταγής σε ευάλωτους. Ταυτόχρονα εξετάζεται να αυξηθεί το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων.

Τα μέτρα θα κλειδώσουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς στο Γενικό Λογιστήριο θέλουν να έχουν εικόνα και με την πορεία των εσόδων τον Σεπτέμβριο για να μην βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.
Οι προβολείς πέφτουν πάνω στο πρώτο δεκαήμερο που θα δώσει στίγμα για τις αντοχές των νοικοκυριών μετά τις διακοπές και θα φανούν οι δυνατότητες για τη συγκέντρωση εισπράξεων 5,5 δισ. ευρώ, που είναι από τις υψηλότερες για τη φετινή χρονιά.
Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα έσοδα κινούνται από 4,5 δισ. ευρώ έως 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο ο πήχης της φορολογικής σοδειάς ανεβαίνει στα 5,4 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να είναι συγκρατημένοι αποφεύγοντας υπερβάσεις που θα εκτοξεύσουν το έλλειμμα υψηλότερα από το 2% του ΑΕΠ καθώς ο δρόμος προς την κάλπη είναι ανοικτός με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται και άλλες παροχές που δεν σηκώνουν υπερβολές αφού από το 2023 υπάρχει η δέσμευση για πλεονάσματα1% του ΑΕΠ.
Μία πρώτη γεύση για το πώς θα κινηθούν οι οικονομίες της ευρωζώνης το 2023 θα δώσει το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης