Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φλέγεται η Ελλάδα: Πάνω από 50 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα - Ολονύκτια μάχη σε Φωκίδα - Στο Κρανίδι κάηκε ξενοδοχείο

Φλέγεται η Ελλάδα: Πάνω από 50 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα -  Ολονύκτια μάχη σε Φωκίδα - Στο Κρανίδι κάηκε ξενοδοχείο
Λιγοστεύουν τα περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς, λόγων των ισχυρών ανέμων που πνέουν την 'Αμφισσα και την ευρύτερη περιοχή (ξεπερνούν τα 6 μποφόρ).

Πάνω από 50 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν τη Δευτέρα 4 Ιουλίου σε όλη τη χώρα.
Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.
Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται. 
Στιγμές αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι στο Κρανίδι Αργολίδας, από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε και πήρε γρήγορα διαστάσεις.
Η πυρκαγιά δεν άργησε να επεκταθεί στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής, Amanzoe, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις φλόγες. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής ήδη από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σοβαρές φθορές σε μπανγκαλόους, η επιχείρηση εκκένωσης όμως έγινε γρήγορα και αποτελεσματικά, με τον κόσμο να απομακρύνεται και να μην υπάρχουν τραυματισμοί.

«Ολονύκτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στην Ιτέα»

Στην πυρκαγιά της Φωκίδας που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι, υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές.
Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ένα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις. Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων "ΟΛΥΜΠΟΣ". Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομάντο.
Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.
Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.
Νωρίτερα είχε δοθεί προληπτική απομάκρυνση με 112, χωρίς να κινδυνεύουν οικίες, από τη βόρεια πλευρά της Ιτέας προς την πλευρά της Κίρρας (ανατολική Ιτέα), προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τους καπνούς που μετέφεραν οι ισχυροί άνεμοι.

«Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και αύριο»

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» σήμερα, όπως και αύριο Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος: Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος  σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

 
Σχηματάρι...

 Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Σχηματάρι με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να εξακολουθούν να βρίσκονται στο σημείο για την επιχείρηση κατάσβεσης.
Αρκετές είναι ωστόσο, οι καταγγελίες των κατοίκων, οι οποίοι λένε ότι προσπαθούσαν μόνοι τους με τα λάστιχα, να σβήσουν τις φλόγες, αφού δεν πήγε κανένα πυροσβεστικό.

Εκκενώθηκε προληπτικά το Δήλεσι

Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης σε οικισμού στο Δήλεσι Δήμου Τανάγρας, ενώ ήδη έχει σταλεί στους πολίτες και προειδοποιητικό μήνυμα του 112 ώστε να είναι σε επιφυλακή.

Πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής

Φωτιά ξέσπασε και στον Κάλαμο Αττικής στην περιοχή Βλαστός Αγίων Αποστόλων. 
Επί τόπου έσπευσαν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και το συμβάν τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο.

Αμαλιάδα: «Είναι καλύτερη απόψε η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία»

«Η εικόνα που παρουσιάζει απόψε η φωτιά στην Ηλεία είναι καλύτερη», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ‘καντηλάκια', στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα , ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».
Όσον αφορά στις δύο αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η πρώτη σημειώθηκε στην περιοχή της Βάλμης και η δεύτερη κοντά στην Απιδούλα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».
Επίσης, ο αντιπεριφρειάρχης ανέφερε ότι «και για αύριο Τρίτη προβλέπονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την Ηλεία, αφού σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται στην υψηλή και πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου, λόγω ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών».

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Ζάκυνθο

Υπό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Καμπί στη Ζάκυνθο.
Από την πρώτη στιγμή, μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αναλυτικότερα, επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δύο αεροσκάφη πετζετέλ, 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Έρικσον ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή υδροφόρων του ΟΤΑ.
Από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς, η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, απομάκρυνε αμέσως όλους τους λουόμενους από τις κοντινές περιοχές του Λημνιώνα και του Πόρτο Ρόξα ενώ απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα απομακρύνθηκαν και οι κάτοικοι που μένουν στα πρώτα σπίτια του χωριού Καμπί.
Στο σημείο θα παραμείνουν όλη τη νύχτα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης