Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καλπάζει η πανδημία - Σαρώνει στις ηλικίες 18-24 η Omicron - Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων

Καλπάζει η πανδημία - Σαρώνει στις ηλικίες 18-24 η Omicron - Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική, η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου -  Τα ενεργά κρούσματα  υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000 -Οι ειδικοί δεν αποκλείουν το να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Με το έκτο πανδημικό κύμα να καλπάζει λόγω Omicron 4 και 5, οι ειδικοί, που καθημερινά συστήνουν τη χρήση μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και όπου υπάρχει συνωστισμός, εκτιμούν ότι θα είναι κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες και κάνουν λόγο για κορύφωση με χιλιάδες κρούσματα, αλλά και αύξηση των αριθμών στους σκληρούς δείκτες.
Ήδη, στη χώρα μας, οι δυο υποπαραλλαγές της Omicron 4/5 "σαρώνουν" στις ηλικίες 18-24, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων καταγράφεται σε Αττική, Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου, όπως αναφέρθηκε στην έκτακτη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
Μάλιστα, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000, ο δείκτης αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,3, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, η τρέχουσα έξαρση της επιδημίας θα έχει ήπια χαρακτηριστικά δεδομένου πως  έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στα κρούσματα και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.
Πάντως, οι  επιστήμονες αναμένουν την κορύφωση του έκτου κύματος της πανδημίας σε 10-15 ημέρες, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη και για κορύφωση μετά τις 15 Ιουλίου με πάνω από 30.000 κρούσματα, ενώ πιθανό είναι σύμφωνα με τον Ν. Τζανάκη να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη covid στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πάντως, η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε νέα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας παρά τα αυξημένα κρούσματα, έχει ξεκαθαριστεί δια στόματος του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη,  ο οποίος έχει δηλώσει πως «έχουμε μπει σε μια λογική να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό, υπό την έννοια ότι πάμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, αλλά προφανώς βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης αν χρειαστεί από το Σεπτέμβριο και μετά, θα πράξουμε ανάλογα».

Στις ηλικές 18-24 η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων - Καλπάζει σε Αττική, Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Ν.Αιγαίου

«Σαρώνει» στις ηλικίες 18-24 ο κορωνοιός και συγκεκριμένα, οι δυο υποπαραλλαγές της Omicron 4/5, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική, η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου, όπου και καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως τονίστηκε κατά την έκτακτη για τον κορωνοϊό από τον καθηγητή Παιδιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΔΥ , Θεοκλή Ζαούτη, αλλά και τον Α' Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Αναπληρωτή Καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, τις τελευταίες 3 εβδομάδες καταγράφεται αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και των επαναλοιμώξεων και των νοσηλειών σε απλές κλίνες.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ και αύξηση των θανάτων.

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη – Κυρίαρχη η Omicron και οι παραλλαγές ΒΑ4, ΒΑ5

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, σε όλη την Ευρώπη οι χώρες μπαίνουν στο «κόκκινο», καθώς όλα τα κράτη έχουν αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων.
«Βλέπουμε αύξηση και στα ποσοστά θετικότητας, βάσει του αριθμού των τεστ που διεξάγει κάθε κράτος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στον αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμό.
Συμπλήρωσε ότι ως προς τα κρούσματα και τη θετικότητα, «τα περισσότερα κράτη είναι στο βαθύ κόκκινο ή σε μια απόχρωση του κόκκινου. Υπάρχει και αύξηση στα κρούσματα άνω των 65 ετών στην πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ. Τα περισσότερα κράτη δεν είναι στο κόκκινο σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες. Και στις ΜΕΘ είναι καλή η εικόνα στην Ελλάδα».
Πάντως, κυρίαρχα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, είναι οι ΒΑ4 και ΒΑ5 της omicron.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Από την πλευρά του, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού παρατηρείται στα Ιόνια νησιά, το νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και την Αττική.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24, ενώ η αύξηση στις άλλες ηλικιακές ομάδες είναι σταθερή.
Επιπλέον, αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καταγράφεται στις επαναλοιμώξεις, ενώ εξίσου αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000, ο δείκτης αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,3, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, η τρέχουσα έξαρση της επιδημίας θα έχει ήπια χαρακτηριστικά δεδομένου πως  έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στα κρούσματα και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, στα  προηγούμενα πανδημικά κύματα μέσα σε διάστημα 12 -15 ημερών από την αύξηση των κρουσμάτων  αποτυπωνόταν η αύξηση στις ΜΕΘ.

Σαρηγιάννης: Στις 16 με 17 Ιουλίου η κορύφωση του 6ου κύματος της πανδημίας

Την εκτίμηση πως στις 16 με 17 Ιουλίου υπολογίζεται η κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.
«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνομένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου.
Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μέσοσταθμικά γύρω στις αρχές Αυγούστου» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας πως θα υπάρξει μια φάση αποκλιμάκωσης τονίζοντας ότι αν καταφέρει να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.
Μάλιστα πρότεινε και τη λήψη ορισμένων μέτρων όπως τη επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους.
«Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης.

Παγώνη: Αυξάνονται οι εισαγωγές

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη είπε πως αυτήν την εβδομάδα υπήρξε πίεση στο ΕΣΥ.
«Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε.
Τα κρεβάτια non covid αρχίσαμε να τα κάνουμε covid.
Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών covid.
Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι» επισήμανε η κα.Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις μάσκες τους.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Ξεπερνά το 120% η αύξηση του ιικού φορτίου σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, νησιά, Αττική, Χανιά και Ρέθυμνο

«Η αύξηση του ιικού φορτίου μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνά το 120%, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, νησιά, Αττική, Χανιά και Ρέθυμνο», ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται «σε δύο νέες παραλλαγές της Omicron», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έτσι θα μάθουμε να ζούμε».
Όπως είπε, «είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι θα τον ξεπεράσουμε, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν».

Νέο εμβόλιο

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη «ετοιμάζεται εμβόλιο που θα έχει τα δύο νέα στελέχη του κορωνοϊού και της γρίπης».
Εξήγησε ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τα χειρότερα, όχι από τη μετάδοση του ιού.

Τζανάκης: Πιθανή μια νέα μετάλλαξη covid στα τέλη Σεπτεμβρίου

Την εκτίμηση πως είναι πιθανό να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη covid στα τέλη Σεπτεμβρίου διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε πως τα κρούσματα είναι διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με αυτά που δηλώνονται.
«Έχουμε μια κατάσταση σχετικής πίεσης στις απλές κλίνες, αλλά δεν έχουμε καθόλου πίεση στις ΜΕΘ» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσούν πάνε στο νοσοκομείο για άλλες παθήσεις και εκεί ανακαλύπτουν ότι έχουν κορωνοϊό.
Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας ο κ.Τζανάκης επισήμανε ότι «ίσως στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε νέα μετάλλαξη του ιού» εκφράζοντας την ελπίδα να μην είναι επικίνδυνη.
«Δεν αποκλείω στοχευμένα μέτρα ατομικής ευθύνης στα σούπερ μάρκετ και χώρους συγχρωτισμού» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος κάλεσε τους ηλικιωμένους να κάνουν την τέταρτη δόση.
«Δεν συστήνω την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε άτομα έως 59 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και ιδίως σε όσους έχουν νοσήσει» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.
Μιλώντας για το επικαιροποιημένο εμβόλιο που σχεδιάζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες εξέφρασε την άποψη ότι βρίσκεται δύο βήματα πίσω από τον ιό.
«Χρειάζεται ένα εμβόλιο ριζικά επικαιροποιημένο, το οποίο σε ένα βαθμό θα υπερκαλύπτει τις μεταλλάξεις» επισήμανε ο κ.Τζανάκης.

Η εικόνα της πανδημίας

Σε 9.360 ανέρχεται ο αριθμός των νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 4/7.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.729.199 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη).
Ακόμη, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.841, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 181.717(4.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
e2_4.JPG


e1_4.JPG

Συνολικά 30.327 οι θάνατοι

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.327 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στους 102 οι διασωληνωμένοι - Πλήρως εμβολιασμένοι οι περισσότεροι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102 (61.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη, ενώ το 91.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 39 (38.24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 63 (61.76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.735 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 257 (ημερήσια μεταβολή -3.02%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 281 ασθενείς.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Από το σύνολο των 11.201 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα, τα 4 είναι εισαγόμενα.
Αναλυτικά, η κατανομή των 11.197 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:

e4_3.JPG
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης