Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ετοιμάζονται νέες μελέτες για την ανάκαμψη του κύρους της αγοράς αλλά η μετοχή της ΕΧΑΕ βουλιάζει

Ετοιμάζονται νέες μελέτες για την ανάκαμψη του κύρους της αγοράς αλλά η μετοχή της ΕΧΑΕ βουλιάζει
Η αποτίμηση έχει διολισθήσει στα 190 εκατ. ευρώ και παρά τις αγορές ιδίων μετοχών, οι ρευστοποιήσεις το τελευταίο διάστημα είναι έντονες
Από συσκέψεις και μελέτες πάμε καλά, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόοδος θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος κοιτώντας την πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ τα τελευταία χρόνια.

Και μπορεί ο νέος CEO, Γιάννος Κοντόπουλος να έχει περίπου 4 μήνες στη θέση και να μην ευθύνεται για την πορεία της μετοχής τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι επενδυτές βλέπουν πως συσκέψεις, γίνονται μελέτες εκπονούνται, νομοσχέδια περνάνε, αλλά αποτελέσματα δεν υπάρχουν.
Άλλωστε ποιος έχει ξεχάσει την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αναβαθμίσει το ρόλο της κεφαλαιαγοράς.

Κανείς δεν μπορεί να υπερηφανευθεί για τα αποτελέσματα, καθώς καμία αναβάθμιση δεν έχει γίνει αισθητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται νέα μελέτη με τη συνδρομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γίνει η αγορά πιο ελκυστική.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά όπου η απάντηση στο θέμα μπορεί να δοθεί άμεσα και το πρώτο που θα σου απαντήσουν παράγοντες της αγοράς είναι οι χρεώσεις.
Πρόσφατα το ΒΝ είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο κ.Κοντόπουλος αναζητά τρόπους ώστε να μειωθούν οι χρεώσεις προς τις εισηγμένες.
Τώρα φαίνεται πως οι εποπτικές αρχές αλλά και το υπουργείο αναζητούν τρόπους ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης των αμοιβαίων κεφαλαίων όπου η προμήθεια είναι εξαιρετικά υψηλή.
Το Χ.Α. εξακολουθεί να παραμένει μία μικρή αγορά με λιγοστές επιλογές και τεράστιο αριθμό εισηγμένων να έχει αποχωρήσει, ενώ ελάχιστες έχουν εισαχθεί.
Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο συναλλάσσονται πλέον οι επενδυτές ανά τον κόσμο έχει αλλάξει ριζικά και όλα γίνονται εύκολα και από το κινητό, την ώρα που το Χρηματιστήριο έχει ακόμα τεράστια γραφειοκρατία.

Βουλιάζει η μετοχή

Μέχρι να βρεθεί η λύση και να βελτιωθεί το κύρος της αγοράς και να ανακάμψει η μετοχή της ΕΧΑΕ θα πηγαίνει από το ένα χαμηλό στο άλλο.
Η αποτίμηση έχει διολισθήσει στα 190 εκατ. ευρώ και παρά τις αγορές ιδίων μετοχών, οι ρευστοποιήσεις το τελευταίο διάστημα είναι έντονες.
Να σημειωθεί πως στο τέλος του πρώτου τριμήνου είχε ταμειακά διαθέσιμα 74 εκατ. ευρώ άρα μιλάμε για μία καθαρή αποτίμηση πέριξ των 120 εκατ. ευρώ.
Στο εβδομαδιαίο γράφημα φαίνεται τα υψηλά των 8 ευρώ που είχε γράψει 2014 δεν έχει καταφέρει να τα πλησιάσει ξανά και πως δεν ωφελήθηκε από πλευράς αποτίμησης από τη μεγάλη άνοδο της αγοράς τους προηγούμενους μήνες και τις αυξήσεις κεφαλαίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που έγιναν.
Έχει διολισθήσει πάλι σε χαμηλά 19 μηνών και την προηγούμενη εβδομάδα είχε 4 πτωτικές συνεδριάσεις και μία όπου έκλεισε αμετάβλητη. Από την αρχή του έτους έχει απώλειες 15%.
ΕΧΑΕ_2.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης