Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Σε περιδίνηση μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας - Αγωνία για τη συμφωνία με το ΔΝΤ

Αργεντινή:  Σε περιδίνηση μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας  - Αγωνία για τη συμφωνία με το ΔΝΤ

Ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών Martin Guzman ήταν το κλειδί για τη νέα συμφωνίας ύψους 44 δισ. δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φέτος

Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández πραγματοποίησε συσκέψεις και τηλεφωνήματα το πρωί της Κυριακής 3 Ιουλίου καθώς προσπαθούσε να βρει νέο υπουργό Οικονομίας, δήλωσαν επίσημες πηγές, μετά την αιφνίδια αποχώρηση του συμμάχου του Martin Guzman
«Δεν υπάρχουν νέα», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Reuters.

Αναδιαρθρώσεις χρέους

Ο 39χρονος Guzman υπέβαλε την παραίτησή του αργά το Σάββατο 7 Ιουνλίου 2022 εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων εντός του κυβερνώντος περονιστικού συνασπισμού για το πώς θα χειριστεί την οικονομική κρίση που έχει επιδεινωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό
Ο Fernández δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημοσίως για την παραίτηση του Guzman , ενός μετριοπαθούς πολιτικού που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος στα τέλη του 2019 και ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από σημαντικές αναδιαρθρώσεις χρέους.

Η συμφωνία με το ΔΝΤ

Ο Guzman ήταν το κλειδί για τη νέα συμφωνίας ύψους 44 δισ. δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φέτος, η οποία αντικατέστησε ένα αποτυχημένο πρόγραμμα του 2018, καθώς και άλλες σημαντικές αναδιαρθρώσεις χρέους με τοπικούς και διεθνείς πιστωτές.
Η επιλογή του Fernández για τον διάδοχο του Guzman θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του όσον αφορά την οικονομική πολιτική σε σχέση με την αυστηρά ελεγχόμενη αγορά συναλλάγματος, τις τρέχουσες συμφωνίες για το χρέος και το εμπόριο.
Η Αργεντινή είναι σημαντικός εξαγωγέας σόγιας, σιταριού και καλαμποκιού.

Πιέσεις για κρατικές δαπάνες

Ο Guzman είχε δεχθεί πυρά από μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού το οποίο συσπειρώνεται γύρω από την αντιπρόεδρο Cristina Fernández de Kirchner, η οποία πιέζει για περισσότερες κρατικές δαπάνες για τη στήριξη των σκληρά δοκιμαζόμενων Αργεντινών.
Εξισορροπούσε αυτή την πίεση με την ανάγκη να μειώσει το βαθύ δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο είχε γίνει πιο δύσκολο εν μέσω της εκτίναξης του κόστους εισαγωγής ενέργειας που έπληξε τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Πολιτική κρίση

«Αντιμετωπίζουμε μια σύνθετη πολιτική κρίση, η οποία βαθαίνει λόγω της μάχης για την εξουσία», δήλωσε ο Rosendo Fraga, πολιτικός αναλυτής.ι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης